A legjobb klíma kiválasztását egy generálkivitelezés során már nem csak a piacon megtalálható rengeteg kiváló márka teszi nehézzé, de az újabbnál újabb technológiai újítások is bonyolítják a döntéshozatalt. A Daikin japán márkánál jobb referenciával rendelkező klímagyártó nem igazán létezik, azonban nem szabad lebecsülni a többi népszerű klíma gyártó mákát – Gree, Midea, LG, Toshiba, HD, Fisher, Fujitsu, Mitsubishi – sem. 

A házépítés során a legjobb klíma kiválasztásánál olyan szempontokat vettünk figyelembe, mint:

 • az ár;
 • teljesítmény;
 • energiahatékonyság;
 • garancia;
 • zajszint;
 • okos funkció;
 • márka megbízhatósága;
 • és a dizájn.

A teljesítménynél figyelembe kell venni otthonunk adottságait, beleértve az ingatlan energetikai tényezőit, a szobák számát és méretét. Itt megkülönböztetünk 2,5kW / 3,5kW / 5kW / 7,1kW verziókat, amelynek kiválasztásánál igencsak számít otthonunk korszerűsége, mérete és belmagassága. Általánosságban azonban a négyzetméter alapján tudjuk kiszámítani legegyszerűbben, hogy mekkora teljesítményű klímára lesz szükségünk, amelynél 10 négyzetméterenként a helyiség lefedésére 1 kW-ot kell számolni. Energiahatékonyság tekintetében a SEER/SCOP érték a mérvadó minden terméken és minél magasabb a szám annál energiahatékonyabb a készülék. Az árkategória a márkától, extrától, funkciótól és minőségtől függően a pár százezer forinttól a másfél millió forintig is terjedhet, ezért is nagyon fontos felmérni milyen lehetőségei vannak otthonunknak, és egy házépítés során mi a számunkra igazán fontos. 

Emellett figyelembe kell még venni azt is, hogy mire akarjuk használni a klímát, ugyanis amennyiben fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmaznánk, úgy könnyedén változhat a lista helyezése.

Melyik a legjobb klíma fűtésre?  

Ugyan a Daikin kimagaslóan teljesít fűtésnél, de ki kell emelni a Panasonic-ot is, vagy az ugyancsak népszerű Gree márkát is, azon belül pedig a Gree Amber Royal-t, aminek köszönhetően még mínusz 30 fokban sem kell aggódnunk otthonunk fűtése miatt. Ugyan az utóbbi években gyártott klímák már hűtésre és fűtésre is alkalmasak, azonban a fűtésre optimalizált berendezésekkel jóval nagyobb fűtőteljesítményt érhetünk el. A generálkivitelezés befejeztével ez kulcsfontosságú lehet, ugyanis igényelhetünk rá a kedvezményes H és GEO tarifát is. Napelemes rendszerrel kombinálva ugyan a házépítés költségei megugranak, de a későbbiekben szinte minimális lesz a kiadásunk.  

Melyik a legjobb klíma márka? 

A Daikin márkát már egy ideje szinte lehetetlen letaszítani trónjáról, ami lassan 90 éve gondoskodik otthonunk hűtéséről és fűtéséről. A pontos és makulátlan japán precizitásról híres termékeknél a felhasznált anyagok garantálják, hogy a klíma akár 10 év elteltével is ugyanúgy működjön, mint közvetlen a felszerelés napján. A Daikin főként az inverteres készülékekre szakosodott, amely mondhatni forradalmasította a klímákat, ugyanis a kedvező üzemeltetési költség mellett az alacsony zajszint, a széles hűtési és fűtési működési tartomány is pozitívumai közé tartozik.

A legjobb klíma márka: Daikin

A márkának vannak olyan A+++ energiahatékonyságú terméi, amely légtisztító és páratartalom szabályozó funkciójának köszönhetően vált igazán népszerűvé. Bizonyos termékek levegőtisztító rendszere annyira kifinomult, hogy olyan allergénekkel is elbánik, mint a gomba és a Kecskemét városában sokak életét megkeserítő pollen. További pozitívumai közé tartozik a szagtalanító szűrő, vagy a mozgásérzékelő szenzor, ami gondoskodik arról, hogy senkit se érjen közvetlenül a levegő. 

„Alexa kapcsold be a klímát, avagy legyen neked is okos a klímád!”

Ugyan már nem számít újdonságnak, hogy a háztartási gépeink hangvezérléssel működnek, még így is gyakran megkérdezik tőlem egy generálkivitelezés során, hogy a smart otthon része-e a klíma. A Daikin legújabb termékei így nem csak dizájnosak de okosak is, ami Alexa mellett kombinálható Amazonnal vagy a Google asszisztenssel.

okos klíma hangvezérlés

Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a megbízható kínai márkák csúcskategóriás gépeinek ára megegyezik a Japán prémium márkák alap modelljeivel, így néha hasznos a legjobb klímákkal foglalkozó lista többi szereplőjével is megismerkedni.

A kínai Gree a 2022-es év másik nagy kedvence, ami már 1991 óta képviselteti magát a piacon és megbízhatósága vetekszik a japán prémiummal. A generálkivitelezés során csapatunk is előszeretettel ajánlja, ugyanis akár 10 év garancia is járhat a termékekre, emellett évente kétszeri karbantartást vállal a cég az összes termékére. Amennyiben szeretnél többet megtudni arról, hogy a generálkivitelezés végeztével milyen egyéb garancia vonatkozik újdonsült otthonodra, olvasd el a – Mennyi garanciát kapok egy új-építésű házhoz? – című írásunkat. A márka nagyszerűsége abból ered, hogy termékeik hűtésre és fűtésre is egyaránt alkalmasak, emellett extra funkciói közé tartozik a 3D légterelés vagy a Wifi vezérlés is. A márka legnépszerűbb képviselőinél meg kell említeni a Gree Comfort X Invertert, ami kétségkívül az egyik legnépszerűbb típusok közé tartozik, ezen kívül a Gree Amber Inverter, vagy a szinte minimális zajszinttel rendelkező Gree Pulse Invertert.

A legjobb márkákat pedig egy személyes kedvenccel a Midea-val zárnám azon belül pedig a huzatmentes Breezeless-el, amelynek kedvező fogyasztása mellett egyedi dizájnja is a legjobbak közé emelte.

Ez a középkategóriás klíma orvosolta a klímák legnagyobb negatívumát úgy, hogy a lyukakon keresztül megtöri a légáramlatot, ezzel kisebb huzatot eredményezve. Funkciói közül csak, hogy említsek “párat”:

 • huzatmentes működés;
 • a gyors hűtés/fűtés; 
 • öntisztítás; 
 • öndiagnosztika; 
 • csepptálca fűtés; 
 • automata vízszintes/függőleges légterelés; 
 • multi kompatibilis;
 • és az okos funkciók: wifi, follow me, lamella memória.

A klíma telepítése, karbantartása és a garancia érvényesítése

Még a legmegbízhatóbb márkáknál is fontos megemlíteni, hogy a klímát az összes dokumentációval (ami magába foglalja a számlát a szerelésről és a klímáról is), emellett vonalkódos telepítési tanúsítvánnyal ellátva, kizárólag szakszerű körülmények között lehet telepíteni. Ezek mellett pedig van még 2 szempont, amit figyelembe kell venni a hosszú életű, garanciális klíma érdekében: 

1) F-gáz azonosítóval kell rendelkeznie a szerelőnek és a telepítő cégnek is, ezen kívül a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál is regisztrálva kell, hogy legyenek. 

2) Az éves karbantartás kötelező elvégzése, amely magába foglalja takarítást és fertőtlenítést. Ennek hiányában súlyos légúti megbetegedéseket okozhat a szerkezet, mivel a vízben könnyen megtelepednek a baktériumok és vírusok, ezen kívül a szerkezet is penészedésének indulhat.  

Egy generálkivitelezés során az építkezésért felelős kivitelező is segíthet az ingatlan paramétereinek felmérésben, és a legjobb klíma kiválasztásában. A kivitelező feladatkörét a – ki lehet generálkivitelező? – című írásunkban részleteztük. 

Házépítés költségei – klíma beszerelése

Amennyiben a klíma mellett tettük le voksunkat és viszonylag jó minőségű klímát szeretnénk beszerelni, akkor alsóhangon 350 000 Ft- al számolhatunk, ami a jelen állás (2022) szerinti 70 000 Ft-os szerelési díjat is tartalmazza. 

Klímával a környezetünk megóvásáért 

A generálkivitelezés során egyre fontosabb szempont a környezettudatos szemlélet, amit főként a BB energetikai besorolási osztály kapcsán emlegettünk. A klímáknál ez a környezetbarát megoldás a napelemet leszámítva az alacsony GWP (Global Warming Potential – ami a globális felmelegedési potenciájú fluortartalmú üvegházhatású gázokkal foglalkozik) értékű hűtőközeggel: az R32-vel tud megvalósulni. Ez egy olyan speciálisan tisztított fluorid, aminek ózonlebontó képessége nulla, emellett gyúlékonysága nagyon alacsony és csak közvetlen tűz esetén gyullad meg. A legtöbb modern klíma már R32 hűtőközeggel van ellátva, amelyet a klímákon HFC-32 jelöléssel jelzik. 

Mit érdemes tudni az inverteres klímáról? 

Egy inverteres klíma esetében beállítjuk a kívánt hőmérsékletet és nincs is több teendőnk, ugyanis ez a szerkezet gyorsan a megfelelő hőmérsékletre fűti vagy hűti otthonunkat. Amennyiben hagyjuk, hogy a rendszer tegye a dolgát és nem állítgatjuk folyamatosan a hőmérséklet, úgy nincs lökésszerűen leterhelve a villamos hálózat, ami jóval kisebb fogyasztást eredményez. Minimális teljesítményen üzemelve az inverteres klíma kompresszora leállás nélkül egy gazdaságos üzemmódban működik. Ám a névleges teljesítményének köszönhetően nagyobb kinti hőmérséklet különbség mellett is hosszú távon képes nagy teljesítményt produkálni. Ami az ideális 21 fok eléréshez egy 30 fokos helyiség esetében úgy néz ki, hogy a klímának maximális teljesítményen(amit az inverteres klíma csupán rövid időre képes biztosítani) kell üzemelnie egészen addig, míg el nem éri a beállított hőmérsékletet. Ezt követően a 21 fok elérése után az inverteres kompresszor fordulatszám szabályozás segítségével egy olyan hűtő teljesítményt állít be, amivel fenn tudja tartani a kívánt hőmérsékletet. 

Összességében Magyarország éghajlatát figyelembe véve egy generálkivitelezés során a klímát kizárólag hűtésre javasoljuk. 

Mit kell tudni a központi klímáról (másnéven: légcsatornás klíma) egy házépítés során?

A központi klíma vagy más néven légcsatornás klíma az egyik legdiszkrétebb légkondicionálási megoldás, amely segítségével egy rejtett légcsatornázható beltéri egység gondoskodik a kívánt hőmérsékletről, korlátlan mennyiségű helyiségben. Természetesen a korlátlan mennyiség függ attól is, hogy milyen teljesítményű a berendezésünk vagy milyen hosszú a légcsatorna. Ugyan leggyakrabban nagyobb üzlethelyiségek, éttermek vagy szállodák hűtésére és fűtésére használjuk, azonban az utóbbi időben egyre gyakoribb választásnak bizonyul családi házaknál is. Pozitívumai közé tartozik alacsony zajhatása, strapabírósága, hosszú élettartama és esztétikus megjelenése. A központi klíma nem a költséghatékonyságról híres, de mégis a legnagyobb negatívuma a nehéz karbantartás.

Mivel egy háztartás összköltségéből a fűtési költségek körülbelül 50%-ot tesznek ki, így fontos utána járni, hogy a ház méretének megfelelően melyik fűtési-hűtési megoldás éri meg a legjobban. Egy nagyobb méretű ház esetében el kell gondolkozni azon is, hogy vajon mi éri meg jobban:

Több klímára beruházni, vagy egy központi klíma rendszert kiépíteni?

A központi klíma körülményes karbantartása és egy 100 nm feletti ingatlan esetében sokszor a hőszivattyú, mint alternatíva tűnik a legjobb megoldásnak. A hőszivattyú körülbelül 3.000.000 Ft felárral jár egy gázfűtésű rendszerhez képest. Álmennyezettel és mennyezeti hűtőkör kialakításával, ami további +2.200.000 Ft egy 100 nm-es ház esetében, ugyan nem tartozik az olcsó megoldások közé, mégis az egyik legnépszerűbb választásnak bizonyulhat.

A legjobb klíma, avagy miért olyan népszerű a hőszivattyúval összekötött mennyezeti hűtés?

A hőszivattyú egy olyan fűtési-hűtési rendszer, amelynek szerkezete leginkább a hűtő működéséhez hasonlítható, vagyis a kis hőmérsékletű tömegből energiát von ki és a kivont hőt egy kompresszor segítségével nagyobb vagy kisebb hőmérsékletűvé alakítja. Leghatékonyabbnak a padlófűtés és mennyezetihűtéseknél bizonyult.

legjobb klíma - Bosch hőszivattyú

Jelen esetben a hőszivattyúval kapcsolatos elhallgatott igazság az, hogy az olcsó házépítés ezzel a rendszerrel csak egy álom marad, és az esetleges meghibásodás esetén szakemberek hiányában igazán körülményes a szerelésük. Meg sem próbálok belemenni a működésének részleteibe, ugyanis egy nagyon komplex és bonyolult szerkezetről van szó, amihez a beszerelőn kívül kevesen értenek igazán, azonban napelemmel vagy H-tarifával társulva (ami a fűtés esetében bizonyul csak jó választásnak) a levegő-víz vagy víz-víz hőszivattyú a legmegbízhatóbb fűtési-hűtési megoldásnak bizonyult. 

Mit érdemes tudni a rendszerről?

Lényegében a hőszivattyúval összekötött mennyezeti fűtésnél és hűtésnél a vakolat alatt kis méretű csövek egy tartó sínre rögzítve kerülnek felhelyezésre, amely során az átáramló víz felmelegíti vagy lehűti a falfelületet. A víz-víz hőszivattyú zajszintje szinte a nem létező kategóriát súrolja, emellett igazán kis helyen, mindössze 1 nm-en is elfér már. Minimális fogyasztása egy 130 nm-es ház esetében, ami éves szinte kb 3500 kW (hűtéssel és fűtéssel együtt), ami gáz jelenlegi helyzetét ismerve egy jó alternatívát biztosít a családok számára.

hőszivattyúval összekötött mennyezeti hűtés

Amennyiben szeretnéd megtudni milyen fűtési és hűtési rendszereket ajánlunk egy generálkivitelezés során Kecskemét városában, a Legohome csapata a hét bármely napján örömmel áll rendelkezésedre.