+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Nyílászáró beépítés

A házépítés egyik meghatározó pontja a nyílászáró kiválasztása és beépítése. Ezt a témát mi az új házak tekintetében fogjuk megvizsgálni, tehát nem fogunk a régi típusok cseréjéről vagy bontásáról információt szolgáltatni. Amikor nyílászáróról beszélünk, akkor az ablakot és ajtót is jelent, ajtó esetében pedig lehet kültéri és beltéri is.

Ez az összefoglaló reméljük hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben megértsd a típusok közötti különbségeket és megtalálod azt, amelyik számodra megfelelő.

Kezdjük az ablakokkal! Rengeteg típus létezik, ezért most különböző kategóriák alapján járjuk körbe a témát.

nyílászáró beépítés

Az ablak anyaga alapján: Lehet fa, alumínium és műanyagból készült verzió, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. A fából készült típusoknak főként esztétikai előnye van, klasszikus darabok, amelyek természetes megjelenést biztosítanak. Kinézetüknek azonban ára van, mivel drágábbak, mint például a műanyagból készültek, és az évek alatt folyamatos karbantartást igényelnek, ami szintén plusz kiadást jelent. A műanyag ablak igazán nagy népszerűségnek örvend napjainkban, ami több ok miatt alakult így. Kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, és emellett hosszú ideig megőrzi minőségét is. Különös karbantartást nem igényel, és az ára is kedvező. Bár nem a legegyedibb megoldás, és az elhasznált műanyagot nem lehet újrahasznosítani, így környezetvédelmi szempontból nem előnyös. Az alumínium verziót inkább irodaépületekben, ipari építményekben használják, és nem lakóingatlanokban. Elég masszív és hosszú élettartamú darab, azonban a hőszigetelő képessége elmarad a fentebb említett típusokkal szemben. Ráadásul egyáltalán nem olcsó az alumíniumból készült verzió.

Méret szerint: Választhatunk szabvány méretű ablakokat, amihez könnyű hozzájutni, vagy egyedi méretűeket is. Az utóbbi előnye, hogy teljes mértékben a saját igényeinkhez igazíthatjuk a nyílászárókat, azonban ez természetesen sokkal több kiadással is jár.

Üvegezés szerinti típusok: Van lehetőségünk 1-2-3 rétegű üveggel rendelkező ablakot is választani.

Működtetésük szerint (műanyag ablakok): Itt is számos lehetőség van, ezek közül az egyik az úgynevezett fix ablak típus. Ezek a legolcsóbb kivitelezésűek, mivel nem rendelkeznek nyitható üvegfelülettel. Ezt csak akkor érdemes választani, ha plusz felületet szeretnék, de van olyan nyílászáró, amit az adott helységben ki tudunk nyitni szellőztetés céljából. Másik kategóriába tartoznak a nyíló ablakok, amelyek egyszárnyúak és oldalra nyithatóak, a kilincs pedig az ablakszárny oldalán helyezkedik el. Továbbá léteznek bukó ablakok, amelyek szintén egyszárnyúak, de felűről nyithatóak (ott helyezkedik el a kilincs), ezeket leginkább fürdőszobába vagy hasonló helységekbe helyezik el, ahol az elsődleges cél a szellőztetés. Létezik a két ablaktípus kombinációja is, azaz a bukó-nyíló verzió, ami mindkét funkcióval bír, ez a legnépszerűbb típus. Választható megoldás még a tokosztott bukó-nyíló ablak (kétszárnyú, középen függőleges tokrésszel, mindkét szárny bukó-nyíló, két kilincse van) és a középen felnyíló bukó-nyíló (kétszárnyú, egy kilincse van, középen nincs tokosztó, az ablakszárnyak csak egymás után nyithatóak) típusok is. A fentebb felsorolt nyílászárókról fontos megjegyezni, hogy több altípusuk is van, és számos variáció kiépíthető belőlük.

Az ablakok beépítése lépésről lépésre:

  1. Természetesen az első feladat az, hogy kiválasszuk a számunkra és a ház igényei szempontjából a legmegfelelőbbet.
  2. Miután eljött az építési folyamatban ez a szakasz és megérkeztek az ablakok, akkor a szakemberek megkeresik az ablak pontos helyét az ingatlanban, majd leakasztják az ablak szárnyait a tokról.
  3. Ezután előkészítik a tokokat, elhelyezik a rögzítéshez szükséges furatokat, rögzítő füleket.
  4. Az előkészített falnyílásba elhelyezik a tokokat. Fontos, hogy a megfelelő mélységben legyen elhelyezve, és ékekkel vagy szerelőpárnákkal fixáljuk átmenetileg.
  5. Az egyik legfontosabb a tok megfelelő elhelyezése, mind vízszintesen, mind függőlegesen. A pontosság itt elengedhetetlen, mert a rossz felhelyezés később esztétikai és működési problémákat okozhat.
  6. Végül jön az ablak rögzítése a falba, ami többféleképpen lehetséges. Az egyik opció a tokrögzítő csavarok alkalmazása a bélésfalban, vagy amennyiben nem szeretnénk fúrni, akkor szerelőfülekkel is rögzíthetünk, azonban ez nem alkalmazható minden bélésfal esetén.
  7. Szükséges még egy plusz anyag alkalmazása is, ami a legtöbb esetben a purhab. Ez nem rögzítésre szolgál, hanem hézagkitöltő és hőszigetelő szerepe miatt lényeges. Amikor a purhab megszilárdul, akkor a mérete a többszörösére nő, így pedig tökéletesen kitölti a hézagokat.
  8. A kilincsek, párkányok pedig a folyamat végén kerülnek rögzítésre.

nyílászáró beépítés

Most pedig térjünk át az ajtókra, a kültéri és a beltéri opciókat is egyaránt megvizsgáljuk majd.

A kültéri ajtóknál más szempontokat is megvizsgálunk a beltéri típusokhoz képest, hiszen az egyik legfontosabb cél, amit a bejáratnak szolgálnia kell az a biztonság. Ezen kívül fontos figyelembe vennünk még az ajtó környezeti hatásokkal szembeni ellenállását, mivel a kültéri ajtókat érheti eső, nagyobb mennyiségű por, kosz és még sok egyéb dolog is, ami bent nem, vagy kevésbé gyakran fordulhat elő. Illetve lényeges az is, hogy minél jobban szigetelje a hangokat és az utcafrontról érkező zajokat kellően megszűrje. Nem utolsó szempont a hőszigetelés sem, hogy megtartsa a benti hideget/meleget. Mindennap elég erősen használatba vannak véve, ezért érdemes masszív verziót választani. Egy kültéri ajtót nem olyan könnyű lecserélni és elég drága is, ezért és a fentebb említett szempontok miatt érdemes körültekintőnek lennünk a választás során, és beruházni egy jobb minőségűre. Többféle típus közül választhatunk mind anyag, mind kinézet, illetve funkció szempontjából is. Néhány lényeges közülük:

Hol helyezzük el a falsíkban a nyílászárót?

Új építésű ingatlan esetében érdemes megvizsgálni az előnyöket és a hátrányokat.  A homlokzati nyílászárót ugyanis elhelyezhetjük:

A beltéri ajtók egyik elsődleges funkciója a térelválasztás, valamint a hangszigetelés a helységek között. Napjainkban egyre fontosabbá vált a kinézet is, vagyis, hogy a nyílászárók esztétikai szempontból is illeszkedjenek a ház stílusához, berendezéséhez. Fontos még tudni, hogy elég a festés után beszerelni őket, mivel a szakemberek könnyedén be tudják úgy rakni, hogy semmi másba ne okozzanak kárt.

A beltéri ajtók választásánál is fontos megvizsgálni, hogy milyen helységbe kerül, ugyanis figyelembe kell venni, hogy mennyire lesz kitéve a strapának. Ennek megfelelően 2 fő kategóriát és 4 alkategóriát tudunk megkülönböztetni. Az egyik a tömör fa ajtó, ami nem meglepő módon fából készül, így sokak szerint sokkal esztétikusabb, viszont drága és időnként kezelést is igényel. A másik kategória pedig az MDF ajtó, ami alapjáraton a váz anyagát jelöli. Ezt a vázat lehet CPL-lel fóliázni, ami strapabíróvá teszi, és kopásállóvá, vagy ugyanezt a vázat lehet dekorfóliával beborítani, ami szinten látványos, de nem bír ki annyi mindent, mint a CPL fólia, viszont olcsóbb annál. Harmadik lehetőség pedig, hogy az MDF vázba mélyedéseket marunk, ami sokak számára tetszik, viszont ezeket csak festeni lehet, fóliázni nem.

Összességében elmondható, hogy óriási választék van a nyílászárók piacán, ezért biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Fontos, hogy öröm legyen ránézni minden egyes alkalommal (főleg a bejárati ajtóra), éppen ezért például ne válasszuk csak azért a műanyagot, mert olcsóbb, mikor mindig is egy szép fa ajtót képzeltünk el magunknak. Ami viszont biztos, hogy bármire is essen a választásunk, a vásárlás előtt mindenféleképpen kérjük ki a szakember véleményét is.