+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi hegy 36.
info@legohome.hu

Kertépítés

A következő téma, amiről beszélni fogunk nem kapcsolódik közvetlen a házépítéshez, azonban egy nagyon fontos része az otthonunknak, ez pedig nem más, mint a kert és annak kiépítése.

A legtöbb ember azután kezd bele a kertépítésbe, mikor az építeni kívánt ház már teljesen elkészült, azonban a házépítés végére eléggé lemerül a családi kassza. Sokan választják azt a megoldást, hogy várnak még pár hónapot, évet, de olyan is van, aki saját maga kezd bele az átalakításokba. Az elvégzendő feladatok azonban mindig ugyanazok, így most ezeket fogjuk áttekinteni.

Kertépítés Kecskemét

Milyen munkafolyamatokra számíthatunk?

Tereprendezés: A szép kert egyik alapfeltétele a megfelelő talajszerkezet, a terepszintek kialakítása. Sok esetben nem kivitelezhetőek ezek a munkák kézi erővel, hanem feladattól függően kisebb vagy nagyobb földmunkagépekre is szükség lesz. Továbbá kulcsfontosságú a jó termőföld kiválasztása, hiszen a kiváló talaj elengedhetetlen a növények fejlődéséhez, a fű vagy a virágok szépségéhez. A tereprendezéshez tudni kell azt is, hogy hol és milyen mélységben futnak vezetékek az udvaron, ezek esetleges sérülése komoly gondokat okozhat. Amennyiben a vásárolt telken optimális a talaj mennyisége és összetétele, úgy lehet, hogy gyommentesítésre és a terület felrotálására lesz csak szükség.

Ágyásszegély kialakítása: Az egyik legelterjedtebb a fa ágyásszegélyek használta a kertben, ezek azonban sajnos nem túl tartósak. Éppen ezért érdemes térkőből vagy betonból kiépíteni, ami megfelelő alapozással hosszú évekig, akár évtizedekig is jó megoldás lehet. Ezek természetesen drágább lehetőségek, de ez nagyban függ attól is, hogy milyen anyagra és típusra esik választásunk, hiszen rengeteg különböző fajta elérhető már a piacon.

Öntözőrendszer kiépítése: Napjainkba már elengedhetetlen egy jól kialakított, automata öntözőrendszer. Nem csak azért hasznos, mert így nem kell egyesével meglocsolnunk minden növényt, hanem azért is, mert lehetővé teszi az egyenletes vízmennyiség elosztását. Érdemes tisztázni, hogy mihez szeretnénk csatlakoztatni az öntözőrendszert, mivel a vezetékes vízre kapcsoláson kívül szerelvényezéssel telepíthető kutakhoz vagy ciszternákhoz is hozzá tudjuk közni. Több előnye is van a kiépítésének, például az, hogy a locsolás nincsen időhöz kötve, illetve távollét vagy nyaralás alatt sem kell afelől aggódni, hogy a növényeinket hiány éri. Ráadásul az egyenletes vízkijuttatásnak köszönhetően ez egy nagyon víztakarékos megoldás is, mivel csak annyit öntözzük a növényeket, amennyire ténylegesen szükségük van. Attól sem kell tartani, hogy rontja majd a kertünk összképét, mert a jól kiválasztott öntözőrendszer nem látszik, vagy csak működés közben emelkedik ki a földből.

Térburkolás: Komoly szakértelmet igényel ennek is a kivitelezése, mivel hosszú ideig kell helytállnia. Az is fontos, hogy a burkolatok jó minőségűek, fagy és csúszásállóak legyenek. Esztétikai oldalról is meg kell vizsgálni a burkolatot, mivel akkor mutat szépen, ha jól illeszkedik a házunk és a kertünk stílusához. Az útburkolatoknál két csoportot különböztethetünk meg: lehetnek szilárd (műkő, terméskő, beton, aszfalt, fa) és nem szilárd, szemcsés (kavics, murva, salak) burkolatú utak is. A szilárd kialakítása költségesebb, ám masszívabbak és könnyebben karban tudjuk tartani, mint a szemcsés verziókat.

Kertépítés Kecskemét

Fontos, hogy egy kertet nem csak megépíteni, hanem gondozni is kell! Éppen ezért jól gondoljuk át, hogy mi az a feladatmennyiség, amit még el tudunk végezni vagy van-e lehetőségünk kertészt fogadni. Példának okáért nem jó ötlet befüvesíteni az egész területet, ha nincs időnk folyamatosan füvet nyírni.

Egyéb lépések, amikre jó, ha már az elején gondolunk:

Én úgy gondolom, hogy ebben a szakaszban is érdemes profi tanácsát, szakember véleményét kikérni. Nagyon nagy segítség a házépítés során a generálkivitelező, ugyanígy egy jól kialakított kert is nagy szaktudást igényel. Az is hasznos lehet számunkra, hogy a mai technológiának köszönhetően a szakemberek képesek 3D látványterven keresztül szemléltetni, hogy hogyan nézne ki pontosan az udvarunk az átalakítás után. A kivitelezése biztos költségesebb, mintha saját magunk állnánk neki, de garantáltan jobb lesz az eredmény. Ráadásul segítségünkre lehetnek abban is, hogy megmondják milyen növények azok, amelyek kevesebb öntözést, gondozást igényelnek, valamint hova és miért érdemes ültetni őket. Lehet, hogy minden álmunk egy kerti tavacska volt, azonban, ha tapasztalt kertépítők elmondják a hátrányait, akkor lehet már nem is szeretnénk annyira.

Érdemes tehát mérlegelni, nem feltétlen a kerten kell visszafogni a kiadásokat egy házépítés során, mivel egy jól megkomponált kert látványa minden egyes nap örömet fog majd okozni számunkra.