A generálkivitelezés során alkalmazott légtisztító és szellőztető berendezések közül az egyik legnépszerűbb rendszer a hővisszanyerős szellőztetőrendszer, amely hőveszteség nélkül segíti a friss levegő szállítását. Működését tekintve ez az energiahatékony megoldása amellett, hogy megszűri a levegőben található port, polleneket és baktériumokat, még a párát és egyéb káros anyagokat is elszállítja, ezzel egy friss és egészséges belső légteret teremtve. 

A rendszerrel kapcsolatban fontos kihangsúlyozni, hogy jóval egyszerűbb és pénztárcabarátabb megoldás a hővisszanyerős szellőztetőrendszer kiépítése a generálkivitelezés során, mint annak befejeztével így ajánlott a házépítés költségei közé még az elején bekalkulálni a megfelelő szellőző rendszert. Amennyiben a háztervezés alkalmával a szellőztetővel járó kiadás nem fért bele költségvetésünkbe, úgy utólagos megoldásként az egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető berendezést ajánljuk, amelynél helyiségenként külön-külön egységre van szükségünk.

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer ismertetése

Az építőipar fejlődésével, az egyre korszerűbb szigeteléseknek és azok hőmegtartó képességének köszönhetően a nyílászárók – legyen szó műanyagról, alumíniumról vagy fáról – kiváló légzáró képességgel rendelkeznek, amely minimális lehetőséget biztosít otthonunk szellőztetésére. Amennyiben szeretnéd megtudni melyik a házépítés során a legnépszerűbb ablaktípus Kecskemét és környékén, ne hagyd ki a Milyen ablakot válasszak? című írásunkat. A hővisszanyerős szellőztetőrendszer nagyszerűsége nevéből adódóan, a hőmegtartó képességében rejlik. Működését tekintve a vizes, vagy párát kibocsátó helyiségekből elszívja a levegőt és a lakóhelyiségekben lévő elhasznált, vagy keringetett levegőt szűrők segítségével friss levegőre cseréli.

A szűrőnek hatalmas jelentősége van, ugyanis számos baktériumtól, portól, pollentől és gombától tisztítja meg otthonunk levegőjét. A hővisszanyerős szellőztetőrendszer bizonyítottan az egyik leghatékonyabb megoldás a penészedés elleni harcban. A penész megjelenése ugyanis 3 feltételtől függ:

  1. a megfelelő hőmérséklettől;
  2. a tápláléktól;
  3. és a nedvességtől.

A házimunkából vagy fürdésből adódó pára, vagyis a falon kicsapódó nedvesség mindig kellő táplálékot biztosít a penésznek ahhoz, hogy az könnyedén elterjedhessen otthonunkban. A hővisszanyerős szellőztetőberendezés fűtő és hűtő szerepet is képes átvállalni (ugyan itt fontos megemlíteni, hogy a rendszer magában nem tudja teljesen kiváltani a hűtő és fűtő berendezéseket) ezzel biztosítva egy kellemes és megfelelő belső hőmérsékletet. Így a szellőztető nem csak a penészedéssel szemben harcban bizonyult hatékonynak, de az energiaszámlánkon is érezhetjük jótékony hatását.

A rendszer alapvetően két fő részből áll:

  1. a szellőztetőgép, ami a levegő cseréjéért felelős,
  2. a szellőztető rendszerelemek, ami magába foglalja a szellőztetőcsöveket, elosztódobozokat és légszelepeket.

hőviszanyerős szellőztetőrendszer működése

A generálkivitelezés során a megfelelő födémszerkezet, garázs vagy háztartási helyiség nehézség nélkül kivitelezhető, ami tökéletes helyszínt biztosít a szellőző berendezéseknek. A szellőztetőcsövek a légúti fertőzések elkerülése végett sima, antibakteriális és antisztatikus belső felülettel rendelkeznek, ezen kívül rugalmasságuknak köszönhetően könnyedén hajlíthatóak, ezzel könnyítve a szerelést. 

Milyen típusai vannak a hővisszanyerő szellőztetőrendszernek? 

Egy házépítés során gyakran ütközünk abba a problémába, hogy a piacon lévő számos lehetőség megnehezíti a megfelelő alapanyag, jelen esetben szellőzőrendszer kiválasztását.

A hővisszanyerő szellőztetőrendszer esetében 2 típust különböztetünk meg:

1. Az egyéni helyiség vagy hővisszanyerős decentralizált, amelynél a berendezés az adott szellőztetendő szoba falába van elhelyezve, és a szoba méretétől függően választjuk ki a megfelelő teljesítményű rendszert. Kisebb lakások esetében, esetleg utólagos szellőztető beiktatásánál – főként hálószoba, konyha, mosókonyha szellőztetésére – kifejezetten jó választásnak bizonyulhat, ugyanis egyszerűen kivitelezhető, mégis hővisszanyerési hatásfoka kifejezetten magas.

decantralizált hővisszanyerős szellőztetőrendszer

2. A költségesebb hővisszanyerős központi szellőztetőgép, amely egy modern és hatékony megoldás. Azon belül pedig fontos kiemelni a kereszt-ellenáramú hőcserélővel ellátott szellőztetőgépet, ami akár 90%-os hővisszanyerési hatásfokkal is rendelkezhet. Működését tekintve kettő ki és bevezetésén keresztül az elszívott és befújt levegő hőmérsékletét egy hőcserélőn keresztül keveri össze a rendszer, amelynek az áramlását egy ventilátor szabályozza. A beszívott és kifújt levegő egy szűrőn megy keresztül, ezzel nem csak a levegőt tisztítja, de a rendszert is megóvja a szobából felszívott portól.

központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer

Milyen pozitív hatásai vannak a hővisszanyerő szellőztetőrendszernek?

A generálkivitelezés befejeztével a belső levegő frissen tartásának az egyik leghatékonyabb megoldása a hővisszanyerő szellőztetőrendszer, amely egy zajos, forgalmas, vagy poros út melletti háznál mondhatni kötelező megoldásnak számít, hiszen ablaknyitás nélkül tarthatjuk frissen belső légterünket. A minimális hőveszteség mellet pozitív hatással van:

a) az allergiás és asztmás megbetegedésekre, ugyanis kiszűri a pollent, a port és a baktériumokat, ezáltal a levegő nem csak friss, de egészségesebb is lesz.

b) a zárt levegő minőségére, hiszen az ”állott” levegő széndioxid tartalma negatív hatással van a mentális frissességre, ezért a megfelelő oxigénmennyiség pótlása nem csak a levegő minőségére van pozitív hatásra, de a koncentrációra is.

c) a penészre, amely szellőzőrendszerek egyik legfontosabb pozitívuma a házépítés befejeztével. Nyáron a száraz és meleg levegőnek köszönhetően védve vagyunk a penész megjelenésétől, mivel a külső és belső hőmérséklet hasonló. Télen és ősszel azonban jó ha, fokozottan odafigyelünk a megelőzésre, ugyanis télen a kinti hideg levegőnél, 22°C-os benti hőmérsékletnél 60%-nál magasabb páratartalomnál, a fal azon részeinél ahol 15°C-nál alacsonyabb a hőmérséklet, szellőztetőberendezés hiányában a lecsapódott pára következtében egy idő után megindul a penészedés.

d) a páratartalomra, amely ideális esetben 40-60% között mozog, kivéve a kisgyermekek hálószobájában, ahol ajánlott 60-70%-os páratartalmat biztosítani. Az ideális páratartalomnál meg kell említeni, hogy a 40%-nál alacsonyabb páratartalom nem csak a penésznek nem kedvez, de a nyálkahártyánknak sem, ugyanis alacsony páratartalomnál szervezetünk hajlamosabb a betegségekre, emellett az alvás színvonala is csökkenhet.

A szellőző rendszerekről generálkivitelezői szemmel

Talán a legnagyobb problémám a hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel, hogy a mai napig nincs egyetértés abban, hogy valóban annyira szükséges-e, mint ahogyan azt a gyártók el akarják hitetni velünk. Személy szerint én jobban preferálom a könnyen karbantartható és tisztítható rendszereket, amik közé a legtöbb szellőző berendezés NEM tartozik bele.

Karbantartása és tisztítása igazán körülményes, ugyanis falba és födémbe van behelyezve, ezen kívül igazán nehéz megállapítani, hogy milyen mértékben használódott vagy koszolódott el a légcsatorna vagy a hőcserélő. Ugyan a házban keletkező penésztől megóv minket, de a rendszer belsejében kialakuló penészt már annál nehezebb nyomon követni. Pontosan ezért minden rendszert időnként teljesen ki kell takarítani, ami a szűrő takarításán kívül ( amelyre az atkák elszaporodásának meggátlása miatt van szükség) az alábbi pontokat foglalja magába:

  1. hőcserélő és a hangcsillapító kitakarítása;
  2. gép belsejének kiporszívózása;
  3. a légcsatornák, szelepek, rácsok teljes kitisztítása (pl.: ózongenerátoros készülékkel).

Mit érdemes tudni az ózongenerátoros tisztításról?

Az ózon, amit egy ózongenerátor segítségével oxigénből állítunk elő, bomlásakor minden szennyező anyaggal reakcióba lép, majd semlegesíti azokat. Ugyan a folyamat végén nem keletkezik veszélyes melléktermék, mégis egy ózongenerátoros takarítás alatt az összes növényt és élőlényt el kell távolítani az otthonból. Ezen kívül az ózonkoncentráció irritálhatja a légzőrendszert, vagy nyálkahártyát, így minden egyes takarítás után elengedhetetlen a legalább fél órán keresztül tartó szellőztetés. Az alapos takarítást, vagy az ózongenerátoros tisztítást mindenféleképpen ajánlott hozzáértő szakemberre bízni.

A szellőző berendezéseknél is gyakran tapasztalni, hogy gyártó nem közli a pontos értéket, amely a hőcserélő hatásfokával kapcsolatban igencsak megtévesztő lehet. Gyakran ugyanis 90% feletti hatásfokkal reklámozzák terméküket, ami könnyedén változhat a ház méretétől és elrendezésétől függően. Az is előfordulhat, hogy a hővisszanyerő gép kívánt légszállítása nem a beépítési körülmények és a használati mód alapján lett kiválasztva. Pontosan ezért a legnagyobb hangsúly a teljesítményen van, amivel kapcsolatban ajánlott a generálkivitelezővel vagy építésszel egyeztetni, hiszen ők azok akik ismerik a ház paramétereit, és tudják milyen problémával vagy kérdéssel kihez kell fordulni. A generálkivitelező feladatkörét a Ki lehet generálkivitelező? című írásunkban részleteztük. 

További negatívumai közé tartozik a szellőzőrendszerek ára (főleg ha az ingyenes szellőztetéshez viszonyítjuk), és a nehezen kontrollálható belső hőmérsékletet. 

Milyen szabályok vonatkoznak a szellőztetőrendszerekre?

Az újonnan épülő családi házaknak egy generálkivitelezés során egyre szigorúbb energetikai követelményeknek kell megfelelnie, amely sok esetben a hővisszanyerős szellőztetőkkel egyszerűbben és hatékonyabban kivitelezhető. Ilyen eset például a passzív ház, melynél a szellőztetőrendszer kiépítése elengedhetetlen, míg egy könnyűszerkezetes vagy téglaház kivitelezésénél a hagyományos szellőztetés véleményem szerint egy egyszerűbb és biztonságosabb megoldás. 

Ugyan itt meg kell említeni, hogy a hatályos TNM rendelet (7/2006 (V.24.) a fűtési rendszerekre vonatkozó előírások mellett meghatározza a friss levegő mennyiségét, ezen kívül kitér a hővisszanyerő szellőztetőrendszerekre is. A rendelet értelmében a hővisszanyerési hatásfoknak legalább 65%-ot kell elérni. Bizonyos előrejelzések szerint hamarosan a generálkivitelezés kötelező részét fogja képezni a szellőző rendszerek kiépítése.

Amennyiben szeretnéd felmérni milyen további előnyökkel járhat jövendőbeli otthonod hővisszanyerő szellőző rendszerének beépítése, a Legohome csapata a hét bármely napján a rendelkezésedre áll.