A külső és belső nyílászárók, azon belül pedig az, hogy milyen beltéri ajtót válasszunk, a háztervezés legutolsó szakasza, amelyre a generálkivitelezés többi lépésével egyetemben érdemes hasonlóan nagy figyelmet fordítani. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik szobához választjuk a beltéri ajtót és az milyen igénybevételnek van kitéve. Egy házépítés során az egyik leggyakrabban választott ajtó típusa anyagát tekintve a CPL fóliával bevont ajtó, amely ár-érték szempontjából ugyan jó választásnak bizonyul, de ha valaki egy hosszú életű és minőségi beltéri ajtót szeretne, annak inkább a tömör fából készült ajtókat ajánljuk. Amennyiben egy olcsó megoldást szeretnénk, ami nem terheli annyira meg a házépítés költségeit, úgy a dekorfóliás MDF, vagy más néven egy olcsóbb fóliával bevont közepes sűrűségű farostlemezből készült ajtót ajánljuk. 

Amennyiben szeretnél felkészült lenni a háztervezés előtt a legjobb beltéri ajtókkal kapcsolatban, összeszedtük az összes fontos információt a népszerű típusokról.

Mit érdemes tudni a különböző beltéri ajtó típusairól egy házépítés során?

Kezdjük először az egyik legfontosabb szemponttal, az árral. A házépítési kalkulátor említésekor már számtalanszor kitértünk arra, hogy milyen nagy hatással vannak a különböző építőanyagok a generálkivitelezés költségeire. Pontosan ezért arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy házépítés, csak abban az esetben tudunk pontos választ adni, ha a potenciális megrendelővel végigvesszük a generálkivitelezés teljes költségvetését. Ennél a topiknál is azt tapasztalhatjuk, hogy különféle anyagok, jókora árkülönbséggel járnak, ami ezen kívül még a beltéri ajtók élettartamát is befolyásolja. A legköltségesebb egyértelműen a tömör fából készült beltéri ajtó, utána jön a festett és a CPL, míg a legolcsóbb megoldás a dekorfóliás ajtó. Az ár mellett a funkcionalitás a következő fontos szempont, amelynél gyakran felmerül az alábbi kérdés.:

Mennyire jellemző az anyagra a vetemedés, esetleg bírja-e a párát vagy a száraz levegőt? 

Tömör fából készült beltéri ajtó

A természetes anyagok, vagy a skandináv típusú házak kedvelőinek talán nem is létezik más anyagból készült ajtó, mint a tömör fa. Legyen szó a klasszikus keményfáról, vagy a puhább fenyőről, a fa ajtók már hosszú évek óta a legmutatósabb ajtók versenyének győztesei. Hő és hangszigetelő tulajdonságát tekintve is a piacon lévő legjobb választás. Pontosan ezért nem is véletlen, hogy a háztervezés során ez az elsőszámú típus a megrendelők számára, egészen addig míg meg nem látják a tömör fából készült beltéri ajtó költségeit. Azonban az ár nem az egyetlen hátránya a fának, ahogyan azt a Milyen ablakot válasszak? című írásunkban is kifejtettünk. A fa anyagából adódóan ugyanis állandó karbantartást igényel. Ezen kívül fa vetemedésének következtében, az is előfordulhat, hogy a házépítés befejeztével egy bizonyos idő után az ajtó már nem illeszkedik rendesen a keretbe és további munkálatot igényel. Amennyiben egy árbarát megoldást keresünk, úgy a fenyőből készült ajtót ajánljuk, ami jóval olcsóbb, mint a keményebb dióból vagy cseresznyéből készült változatok. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy a fenyő jóval sérülékenyebb és extra kezelést igényel. Alapjáraton az anyag megóvása érdekében minden tömör fából készült beltéri ajtónál az anyag ipari festékkel való kezelését ajánlunk, amely megóvja az ajtót párától, vagy nedvességtől.

Mit érdemes tudni az MDF beltéri ajtók külső borításáról? 

Az MDF ajtó újrahasznosított fa rostszálakból áll, amelynél 3 típust különítünk el:

  • a CPL beltéri ajtót;
  • a dekorfóliás beltéri ajtót;
  • és a festett MDF beltéri ajtót.

Az MDF összességében egy tartós, költséghatékony megoldás, amely a tömör fával ellentétben nem vetemedik, és könnyedén otthonunk belső hangulatához alakítható. Gyártását tekintve a fát és a műgyantát nagy nyomás alatt összepréselik, ezzel egy igazán ellenálló anyagot létrehozva, amelyet már csak dekorálni kell. A gyártási folyamat következő részénél válik el az MDF 3 típusra, amelynél a felületet fóliával, vagy más néven CPL-el, dekor fóliával, vagy festékkel vonják be. A festéket abban az esetben ajánljuk, ha egy speciális színt képzeltünk el otthonunkban, amelyet a fóliák között nem találtunk, vagy marásmintát szeretnénk az ajtónkon. Az MDF ajtók közül azonban a CPL a leggyakoribb választás, amely egy olyan melamin-akril anyagból készült fóliával van bevonva, ami jóval strapabíróbb, mint a dekorfólia, ezen kívül egyedi méretre szabott ajtóknál is alkalmazható.

A dekorfóliás beltéri ajtókat ugyanis főként szabvány méretben gyártják csak, aminek mondhatni az ára mellett több előnye nincs is a CPL ajtóval szemben. Amennyiben az olcsó házépítés felé hajlunk, a dekorfóliás beltéri ajtónál jobbat nem tudunk választani. Azonban meg kell említeni, hogy ez a típus nem szereti a párát, a nedvességet, de leginkább a kisgyermeket, mivel érzékenyen reagál ütődésekre.

Dekorfóliás ajtó
Dekorfóliás ajtó sérülése

Mit érdemes tudni az ajtók belsejéről, avagy az ajtólapbetétekről? 

A beltéri ajtó kiválasztásánál sokan nem is gondolnák milyen nagy hangsúly van az ajtóalapbetéteken, ami nemcsak az árat de az ellenállóságot is befolyásolja.

Az MDF, CPL és dekorfólia esetében a választható betétek közül megkülönböztetjük:

  • a papírrácsbetétet, amelynél a két ajtólap között belső teret méhsejt-szerkezetes papír lemezzel töltik ki;  
  • és a tömör vagy könnyített faforgács betétet, más néven furatolt faforgács betét. 

A papírrács technológia fő célja a lapok – és a pénztárca – könnyítése volt, amely nem számít egy strapabíró megoldásnak, így pontosan igaz rá a közhely, miszerint ”azt kapod, amiért fizetsz”.

CPL fóliás ajtó
CPL fóliás ajtó papírrácsbetéttel és furatolt rácsbetéttel

Ugyan nem sűrűn szerepel az általam ajánlott beltéri ajtók listáján, mégis megfelelő funkcióval bír, ami a gyerekszobákon kívül, árából kifolyólag még jó választásnak is bizonyulhat. Napjainkban a legtöbb MDF beltéri ajtóban papírrács merevítés található, azonban az összes CPL típusnál (és pár festett MDF beltéri ajtó esetében is) felár ellenében tömör vagy könnyített faforgács betétet is kérhet a megrendelő. Ez a típus nem csak hangszigetelő képességével előzi meg a papírrács betétet, de anyagából adódóan jóval strapabíróbb is. Az automata küszöb – pedig mondhatni hab a tortán –, aminél a szerkezet az ajtó alsó élébe van süllyesztve és olyan jól lezárja az ajtó alatti rést, hogy közben a fényt, a huzatot, a port és a szagokat kint tartja.

Az üveges beltéri ajtók

A beltéri ajtóknál egy másik csoportosítást is meg kell említeni, amelynél a fa és az üveg arányán van a hangsúly. Itt megkülönböztetünk:

  • félig üvegezettet;
  • mélyen üvegezettet;
  • és tele ajtót. 

Az, hogy szeretnénk-e üvegfelületet a belső ajtón – és ha igen milyen mértékben – teljesen a megrendelő ízlésére van bízva. Ugyan már léteznek nagyon diszkrét fóliázott üvegek, amelyek teljes mértékben meggátolják a belátást, mégis a az illemhelyekhez érdemes a tele ajtók közül választani. Üveget feltehetünk tömör fa és MDF ajtóra is, bár a tömör fa kétségkívül jobb alapot szolgál az üvegnek.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő beltéri ajtót a generálkivitelezés során?

Az elmúl években egyre inkább világossá vált számomra, hogy az apróbbnak tűnő részletek, mint például a beltéri ajtó kiválasztása milyen szinten és minőségben tudja befolyásolni otthonunk hangulatát.

Van aki a parketta színéhez, a bútorminták szövetéhez, a falszínhez, a beépített szekrényhez vagy a szőnyegpadló színéhez választja ki a megfelelő stílust és színt. Én a színharmónia kedvelője vagyok, így a lámpaburától kezdve, a lámpák fémrészeinek színein keresztül, a bútorkilincsek és az ajtókilincs anyagáig és színéig át, minden apró részleténél szeretem az összhangot.

A megfelelő kilincs és a zár kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis a beltéri ajtókat a legtöbb esetben kilincs nélkül árulják. Saját otthonom tervezésénél fontosnak tartottam a beltéri ajtók zárhatóságát is. 2 pici gyermekkel a magánszféra megőrzése kulcsfontosságú, azonban a kulcsokat már nem szeretem. Személyes kedvencem a WC zár és kilincs kombinációja. Modern stílusú ajtókhoz leginkább a rozettás kilincsek illenek, míg a felújított, újrafestett, hagyományos vagy klasszikus stílusú ajtókhoz inkább a hosszúcímkés kilincs illik.

A különböző anyagokból készült ajtók előnyei és hátrányai mellett fontos tisztába lenni azzal is, hogy az eltérő nyílású ajtókhoz milyen anyagot ajánlanak a szakértők. A klasszikusan nyíló, egyszárnyú és kétszárnyú ajtók esetében a lehetőségek széles tárháza áll előttünk egy generálkivtelezés során, azonban sokkal limitáltabb a választék egy forgó, összecsukható vagy tolóajtó esetében.

A technológia előrehaladtával a megrendelő még a kivitelezés előtt, a háztervezés közben – a 3D látványtervek jóvoltából – megtekintheti és leellenőrizheti azt, hogy minden apró részlet az ízlésének megfelelő-e. Amennyiben szeretnéd jövendőbeli otthonod tervezését olyan szakemberekre bízni, akiknek a háztervezés és házépítés minden egyes lépése ugyanolyan prioritást élvez, keresd a Legohome csapatát bizalommal.