+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Simonyi utca 7. 2/1.
info@legohome.hu

Hitelügyintézés

Napjainkban rengeteg különböző hitel és állami támogatás létezik. Házépítés vagy vásárlás esetén pedig legtöbbször elengedhetetlen ezeknek az igénybevétele, de elég könnyű elveszni és összezavarodni a részletekbe. A következőben leírtak segítségével azonban egy átlátható képet próbálok adni az elérhető lehetőségekről, mivel a házépítés költségei mindig többek a tervezettnél.

házépítés hitelügyintézés

Két csoportba osztanám az általam bemutatott hiteleket: hagyományosan felvehető, illetve támogatást élvezőkre. Fontos, hogy a leírtak hiteles, valós információkra épülnek, mégis mindenképp azt ajánlom, hogy olvass még róluk. Ez az összefoglaló inkább a választást és tájékozódást szolgálja nem pedig a teljeskörű információnyújtást. Ezt minden esetben a hitelintézetben teheted meg. A leírtak könnyűszerkezetes házakra, illetve téglaházakra is egyaránt igazak.

Hagyományos hitelek

Személyi kölcsön

Napjainkban is az egyik legelterjedt hitel. Előnye, hogy nem szükséges hozzá semmilyen fedezet, valamint bármire felhasználható, tehát nincs erre vonatkozó kitétel. Legfontosabb feltétele a jövedelem, nagyrészt ez határozza meg azt, hogy mekkora összeghez juthatunk. A házépítés tekintetében nem ez a legideálisabb anyagi forrás.

Az igényléshez szükséges feltételek bankonként változóak. Nem mindenhol elég a 18 éves korhatár, és persze az, hogy visszamenőleg mennyi ideje rendelkezünk stabil fizetéssel. A kamatok mértéke az utóbbi időkben elképesztő mértékben növekedtek, a legtöbb bank esetében már elérte a 10%-ot, de inkább 15-20%-os kamatot kell számításba venni. Minden hitel esetében azonban feltétlenül ajánlom, hogy fix kamatozásút válasszunk, hiszen így nem ér minket majd meglepetés a jövőre vonatkozóan.

Jelzálog hitel

A kölcsön egyik legfontosabb kitétele egy ingatlan, amelyet a hitelhez adhatunk meg fedezetként. Ideális esetben ez egy saját tulajdonban levő, tehermentes ház/lakás.

A személyi kölcsönhöz hasonlóan a fedezet mellé itt is teljesíteni kell az adott bank által előírt munkaviszonyt és jövedelem igazolást. Amennyiben ingatlan vásárlás vagy házépítés a cél, akkor ezt nem lehet csak hitelből finanszírozni, mindenképp szükséges önerőt is beleadni.

A jelzáloghitel legtöbb esetben kedvezőbb feltételek mellett nyújt pénzt a hagyományos személyi kölcsönhöz képest. Itt is van lehetőség szabad felhasználású verzióra is, ám ennek kevésbé lesznek kedvező feltételei.

Támogatást élvező hitelek

Babaváró hitel

Egyik legjobb megoldás azoknak a pároknak, akik még szeretnének gyermeket a jövőben.  Nagyon kedvező hitelt tesz lehetővé, azonban itt is meg kell említeni, hogy van néhány erős kitétel, illetve buktató, amikre oda kell figyelni. Erről is úgy gondolom rengeteget lehetne írni, de én most a legfontosabb feltételeket szedtem össze:

Egyik legnagyobb előnye, hogy bármire felhasználható. Tehát új, használt ingatlanra, felújításra, házépítésre, de igazából bármilyen más célra is (autó, utazás). Nem kell elszámolni az igénybe vett összeggel. Ráadásul az ügyintézési folyamat nagyon gyors, a legtöbb bank hamar kiutalja és nem kell heteket, hónapokat várni az összegre, még akkor sem, ha 10 milliót igényeltünk. A házépítési folyamat könnyen elakad hiányzó pénz miatt, ez erre is jó megoldás lehet.

házépítés hitelügyintézés

További hatalmas nagy előnye a kedvezményes kamattámogatás. Amennyiben megszületik az első gyermek a hitel kamatmentes lesz, ha azonban ez nem történik meg akkor a hitel piaci hitellé változik át, vissza kell fizetni a támogatást. Amennyiben születik még egy gyermek (szigorúan a hitelszerződés aláírása után), akkor a még megmaradt hitel 30%-át, 3 gyermek esetén pedig a teljes követelést elengedik.

A gyermek megszületése után a tartozás felfüggeszthető 3 évre, így ebben az időszakban nem kell törlesztőrészletet fizetni.

Legnagyobb buktatója a hitelnek, ha a kamattámogatást utólag vissza kell fizetni, erre a legnagyobb esély akkor van, ha a házaspárnak nem születik gyermeke, megszűnik a magyarországi lakcíme, vagy válás következik be.

CSOK

A CSOK teljes nevén Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015 óta igényelhető. Hasznos támogatás gyermek/gyermekekkel rendelkező párok számára. Igénybevehető új és használt ingatlanok vásárlására és házépítésére egyaránt. A CSOK két részből tevődik össze egy vissza nem térítendő állami támogatásból és egy kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből. 

A támogatás mértéke a vállalt vagy már meglévő gyermekek számától és az ingatlan típusától (új vagy használt) függ. Én most új építésű családi házak vásárlására vonatkozóan mutatom majd be. Ebben az esetben: 

A CSOK-nál a támogatott kölcsön kamata maximum 3% lehet, illetve 25 éves futamidő áll rendelkezésre. Életkori szabályozás csak előre vállalt gyermekeknél van, ebben az esetben a pár egyik tagjának 40 év alatt kell lennie. A támogatást nem csak házastársak vehetik igénybe. Házastársi viszony csupán akkor szükséges, ha jövőben vállalt gyermekre szeretnénk kedvezményt igényelni. A babaváró és a CSOK pedig együttesen is felhasználható.

A házépítés folyamata során az előírt nm számokat fontos figyelembe venni, mivel ez is befolyásolja támogatást!