+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Villanyszerelés

A házépítés során rengeteg döntést kell meghozni, amit a jó szakemberek kiválasztásával általában redukálni lehet. Viszont a villanyszerelés tervezésekor a választás a tulajdonost terheli, mivel ő fogja nap mint nap használni az épületet.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért kell olyan sok döntés? Minden helyiségben egy villanykapcsoló meg konnektor és kész is, nem? Hát sajnos közel sem! Minden ház teljesen más, mert különböző emberek lakják, különböző igényekkel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a háztervezés közben előre gondolkozzunk, mivel utólag sokkal macerásabb, valamint költségesebb is a villanyszerelés.

Úgy gondolom, hogy az emberek többsége egyetért azzal, hogy az elektromos kábelek inkább a falon belül fussanak, ne kívül. Csupán esztétikai szempontból sem mindegy, de ennél sokkal fontosabb, hogy mérföldekkel biztonságosabb, ha a vezetékek nem a falon kívül lógnak. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha minden meg van előre tervezve. A pontos adatokra relatíve korán szükség van, mivel a villanyszerelők akkor kezdenek el először dolgozni, amikor minden fal szerkezetkészen áll.

villanyszerelés

Lássuk mit kell végiggondolni a villanyszereléssel kapcsolatban. Igen, természetesen elengedhetetlenek a lámpakapcsolók, konnektorok és ezeknek a pontos helyük, mivel nem mindegy, hogy milyen magasra kerüljenek, illetve az ajtó melyik oldalára. Lesz-e éjjeli lámpa az ágynál, aminek külön kapcsoló fog kelleni, illetve hol lesznek pontosan a televízió készülékek és ott mennyi konnektorra lesz szükség? Internet? Riasztó? Kamerák? Kapunyitó? Légkondi? Kaputelefon? Elektromos főzőlap és sütő? Elektromos fűtőpanelek? Elektromos motor vagy autó? Udvarban világítás vagy szivattyú? Ezeken kívül fontos még az elején leszögezni az összes világítást a házon belül és kívül is. Amennyiben az előbb felsoroltak nincsenek megbeszélve az elején, akkor utólag sokkal költségesebben lehet orvosolni a helyzetet.

villanyszerelés

Miután mindez megvan, a szakemberek dolga megvalósítani a kéréseket, valamint figyelni arra, hogy sehol se történjen túlterhelés, illetve minden a legbiztonságosabb módon kerüljön bevezetésre. Elengedhetetlen, hogy ugyanaz a szakember vagy brigád dolgozzon a házon az elejétől a végéig, mert így tudnak csak egy igazán rendezett és biztonságos hálózatot kialakítani. A munka befejeztével pedig mindig le kell tesztelni nem csak a lámpák és konnektorok működését, hanem a ház és a benne lakók védelmét szolgáló eszközök működését is, mint például a Fi-relét.

A villanyszerelés kapcsán van még egy fontos rész, amit eddig szándékosan nem említettem, mivel erre érdemes egy külön részt szánni. Ez pedig a napelem. Ugyanúgy a villanyszerelő végzi a napelem rendszer kialakítását, illetve bekötését is. Fontos megemlíteni, hogy ehhez szakember nem csak ajánlott, hanem egyenesen kötelező. Lehet, hogy máshonnan megrendelni kevesebbe kerül, vagy saját kezűleg felrakni költséghatékonyabb, illetve az inverterből elég a legolcsóbb fajta, de a szakember fontossága pont olyan, mint maga a napelem: Hosszútávon megtérül. Számos buktatója van egy napelemes rendszernek és igen, lehet olcsóbban is csinálni, de a rossz napelem vagy inverter kiválasztása, valamint a tartószerkezet minőségén való spórolás, mind olyan súlyos hiba, ami hamar ki fog derülni, és akkor lehet újra zsebbe nyúlni. Lényeg a lényeg, hogy mindenhova fontos a jó szakember, de ide kifejezetten. Arról nem is beszélve, hogy kellő tapasztalat és tudás nélkül könnyen életveszélyes is lehet.

villanyszerelés napelem felhelyezés 

Az ilyen típusú energiatermelő rendszerek esetében minden épületnél egyedileg kell kialakítani a rendszert. Az, hogy a házunk Kecskemét vonzáskörzetében, szinte az alföld közepén található, az nem elég ok arra, hogy itt minden rendszer egyformán jól működjön. Számos paraméter van, ami befolyásolja a megtermelt energiát. Ilyen például a tető dőlésszöge, valamint tájolása. Ha a legtöbb energiát akarjuk termelni, akkor arra a 25-35 fok közötti dőlésszög az ideális, valamint a tető déli tájolása. Nem kell kétségbe esni, ha ház nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, természetesen nem csak ilyen tetőkre lehet napelemeket szerelni, csupán annyi, hogy valamivel kevesebb lesz a hatásfok és a megtermelt energia mennyisége. Megközelítő számokat a legtöbb társaság már a pontos felmérés után tud mondani, így a megtérülési idő is kiszámolhatóvá válik.

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy milyen napelem típusok vannak és felszerelt napelemek mennyni idő alatt térülnek meg, akkor olvasd el a „Mennyi idő alatt térül meg a napelem?” című írásunkat.

Összegezve tehát elmondható, hogy a villanyszerelés sokkal több utánajárást és tervezést igényel, mint ahogy azt először az ember gondolná, de bőven kifizetődik, amikor a későbbi használatkor mindent ott találunk, ahol megálmodtuk.