+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Kőműves munkák

Biztos vagyok benne, hogy mindenki találkozott már a kőműves szakmával. Azt azonban már nehezebb körülírni, hogy mivel is foglalkozik pontosan? Milyen feladatkörök tartoznak a fennhatóságuk alá?

Amikor házépítés a cél, akkor rengeteg különböző szakember segítségére lesz szükség. Hiába fogadunk fel egy jó generálkivitelezőt, mindenképp hasznos, ha mi magunk is tisztába vagyunk azzal, hogy kik, miért és mit fognak csinálni a házunkon. Ahhoz pedig, hogy igazán átlássuk a házépítés folyamatát, elengedhetetlen a kőműves feladatkörét tisztázni.

Mindenki, aki részt vesz az építésben egyaránt fontos, azonban a kőművesmunka kiemelkedik. Tevékenysége közé tartozik a beton aljzatok kivitelezése, falak építése, vakolása, szigetelése, járdák elkészítése, lépcsők megépítése, burkolása és olykor mindezek bontása is, de kezdjük a legelején. Hiába választottuk a legjobb villanyszerelőt vagy tetőfedőt, ha a ház alapja, falai ferdék, akkor számos problémába ütközhetünk a későbbiekben. Egy igazán jó kőműves ismérve a precizitás. Ugyanis, ha kezdetben nem stimmelnek pontosan a számok, akkor az csak eszkalálódik és a végére így több 10 centiméterről is beszélhetünk. Miért olyan fontos pár centiméter? Jogosan merülhet fel a kérdés, viszont az esztétikai, valamint az épület stabilitása szempontjából egyáltalán nem mindegy. Arról nem is beszélve, hogy bebútorozva mindenki számára könnyen láthatóvá válik majd, hogy valami nincs rendben az adott helységgel.

kőműves munka

A kőműves munkája akkor kezdődik, mikor a gépi földmunkák már teljesen elkészültek. Az első, és talán a ház építése során legfontosabb feladat, a megfelelő alap elkészítése. Az alapok tekintetében megkülönböztethetünk sík, illetve mély verziókat.. A besorolásuk attól függ, hogy a földfelszín alatt 3 méternél mélyebbre kell-e leérnie az alapnak, vagy sem. Az alap mélységének kiszámítása több tényezőtől függ, köztük attól, hogy milyen mélyen van a teherhordó altalaj, mekkora pontosan a teher, illetve természetesen az alapozás síkjának talajvíz felett kell, hogy elhelyezkedjen.

Ha sikerült pontosan kimérni a helyét az előbb említett körülményekhez és a tervrajzokhoz igazodva, akkor jöhet a beton. Miután megtörtént a kiöntése, kezdődhet a tömörítés. Ez azért fontos, mert így a levegőbuborékok eltávoznak az alapból, és ezáltal egy erősebb és strapabíróbb közeget kapunk. Azonban figyelni kell rá, hogy csak kellő mennyiségű döngölést (erős ütések, amely által összetömörülnek az alkotóelemek) kapjon, mert a túl hosszú tömörítés során a kavicsok mélyre kerülnek, emiatt pedig az alap nem lesz kellően teherbíró, valamint a környezeti csapásokkal szemben sem lesz ellenálló.

A jó alapnak nem csak az elkészítése, hanem a megtartása is sok odafigyelést igényel, mivel a kiöntés után átlagosan 15 napot kell várni, míg folytatódhat a munka. A több mint 2 hét várakozás alatt pedig arra kell figyelni, hogy véletlenül se száradjon ki a beton, mert akkor szintén a strapabíróságát veszélyeztetjük. Éppen ezért naponta legalább háromszor locsolni kell (reggel, délben, este), de fontos, hogy ne nagy nyomással, mert abban az esetben eldeformálódhat a felszíne.

kőműves munka

Ezt követően jöhetnek a falak. A pontos tervek alapján ilyenkor már jól látja a szakember, hogy hova kerülnek pontosan az ablakok, ajtók, illetve a válaszfalak. A nyílászárók mérete kiemelt fontosságú, mivel felfelé csak úgy lehet tovább építeni, ha kellően alá van támasztva. Ezeken kívül pedig a sarkok kialakításához szükséges még a precíz kőműves. Úgy gondolom, hogy a jó szakember egyik legjobb barátja a lézeres szintező. Ez az eszköz azt a célt szolgálja, hogy lézer segítségével megvilágítja a vízszintes, illetve függőleges vonalakat. Így a kijelölt sávoknak köszönhetően nem csak a munka végeztével tudja ellenőrizni, hogy jól sikerült-e, vagy sem, hanem a munka közben folyamatosan felül tudja vizsgálni az éppen készített szakaszt.

A házépítés ára manapság nagyon magas, viszont fontos, hogy ne a munkaerőn spóroljunk, és válasszunk szakmailag elismert generálkivitelezőt, aki irányítja és felügyeli a szakembereket.