+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Tető építés

Számos olyan terület van a generálkivitelezés közben, ami teljes odafigyelést és átgondolást igényel, de talán az egyik legfontosabb az maga a tető. Sokan úgy gondolják, hogy ez egyértelmű, mivel az ács megcsinálja a tetőszerkezetet, tesz rá cserepet és ennyi. Igen, ez is egy módja, de a 21. Században nem ennyire fekete-fehér a helyzet. 

Fontos leszögezni, hogy a tető típusa és kialakítása nagyban függ a helytől, ahol élünk, ugyanis mindenhol más időjárási viszony jellemző. Ezt azért fontos tisztázni az elején, mert nem mindegy, hogy a tetőnek mit kell kibírnia, lesz-e hónyomás vagy nagyobb szél, valamint mennyire jellemző a környékünkre egy esetleges tornádóveszély. Egy biztos, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően elég kiszámíthatatlan az, hogy milyen időjárási viszonyok lesznek megfigyelhetők 5 vagy 10 év múlva. Márpedig a házakat nem rövidtávra tervezzük, éppen ezért egy jól elkészített tetőnek nem lehetne semmi baja legalább 30 vagy 50 évig sem.

Ahhoz, hogy ilyen sokáig kibírja a tetőnk természetesen szükségünk van jó szakemberekre. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy egy ácsra, valamint egy bádogosra van legtöbb esetben szükség. Az ács szakma az egyik legősibb, erre kellő bizonyíték az, hogy a városokba több 100 évvel ezelőtt elkészült épülettel is találkozhatunk, amiknek szintén ácsok készítették a tetőszerkezetét. Ez tökéletesen bemutatja azt, hogy a jól elkészített tetőnek nagyon sokáig kell bírni a strapát.

Szeglemezes vagy ácsolt tető?

Tetőszerkezet tekintetében a legtöbb épület esetén 2 választási lehetőség van: ácsolt tető vagy szeglemezes tető. Mindkét esetben fa vázról beszélünk, ugyanis a különbség abból adódik, hogy amíg az ácsolt tetőnél az illeszkedéseknél össze van csapolva a két elem, addig a szeglemezes tető esetében az elemek találkozásánál oldalról egy fém lappal vannak összefogatva, amiből számos szög áll ki. Ebből fakad a többi különbség is, ami egyszerre tud előny és hátrány is lenni.

Az ácsolt tető esetében minden munkálat helyben történik, ezért időigényesebb, valamint szükség van az alátámasztáshoz áthidaló betonkoszorúra is. Míg a szeglemezes tető esetében az elemek korábban készülnek el, így amikor kiviszik a helyszínre, akkor „csak” össze kell rakni, mint egy puzzlet. A második verzió nem igényel plusz áthidaló betonkoszorút viszont fontos tudni róla, hogy nem is beépíthető ezzel a módszerrel a tetőtér. Amennyiben több információra van szükséged, olvasd el a „Szeglemezes vagy ácsolt tetőt válasszak?” írásunkat.

Hagyományos tetőcserép, korcolt lemezfedés vagy lemezcserép?

A másik szakember pedig aki szükséges, az a bádogos. Annyit biztos mindenki sejt, hogy ő csinálhatja az ereszcsatornát, azonban a feladata korán sem ér itt véget. Sőt, nekik köszönhetően már nem csak a cserép szerepel az opciók között a tetőszerkezet befedésekor, hanem a korcolt, illetve cseréplemez is. Ahogy a neve is sugallja acélból készülnek, ami egy 10-20 évvel ezelőtt még elég elképzelhetetlennek tűnt, de ma már annyira felkapott lett, hogy teljes mértékben felvette a versenyt a hagyományos cseréppel. Többek között ez annak is köszönhető, hogy az új, modern stílusú épületekhez már jobban passzol a korcolt lemeztető. Ezen kívül elmondható az is a lemezből készült tetőkről, hogy az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül, mivel a kialakításának köszönhetően kimagaslóan jól zárja ki a vizet, ami valljuk be nem árt egy tető esetén. A cseréplemez tető pedig pontosan az, amire az ember először gondol, mikor meghallja ezt a szót. Igen, az anyaga lemez, de cserép kinézete van. Méretét tekintve viszont nem cserép nagyságú, ugyanis a lemeztetőket nagyobb, akár több méter hosszúságúra is legyárthatják, főként ennek is köszönhető, hogy a nagyobb eső is csak szépen lefolyik rajta. Nem utolsó szempont az sem, hogy a lemeztetők 10-szer kevesebb nyomást helyeznek a tetőszerkezetre, mint a legnagyobb versenytársa, a kerámia cserép.

Egy dolgot tisztázni kell a végén, ugyanis mindegy, hogy milyen a tetőszerkezet, vagy mivel lesz befedve a tető, a legfontosabb az, hogy normális szakember csinálja meg. Mint ahogy korábban lehetett olvasni egy hosszútávú befektetésről van szó, ezért, ha nem szeretnénk a karbantartással foglalkozni, akkor mindenféleképpen figyeljünk a megfelelő szakember kiválasztására. További információkért olvasd el a „Cserép vagy lemezfedés?” írásunkat.