„Cserép vagy lemezfedés?” – teszik fel gyakran nekünk ezt a kérdést. A generálkivitelezés során a két legelterjedtebb tetőfedési anyag a cserép és a cserepeslemez. Miután több érv szól mind a kettő döntés mellett és ellen is, a választás nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A cserép szó szerint kiállta az idő próbáját, hiszen a legrégebbi múlttal rendelkező tetőfedő anyag – ami akár 30-40 évre biztosíthatja a ház szerkezetének biztonságát -, mégis választásunk a cseréplemezre, azaz lemezfedésre esett. Rövid magyarázatként fontos megemlíteni, hogy az árát leszámítva nem különösebben rendelkezik negatív tulajdonsággal, ezen kívül a házépítés során a tetőszerkezet kivitelezését is jócskán leegyszerűsíti. Itt azonban meg kell említeni, hogy vannak olyan bonyolultabbnak mondható tetőfajták, amely mondhatni csak cseréppel kivitelezhető. Ilyen például a tört felületű tetősíkokkal határolt manzárdtető. A bonyolultság mellett a tradíció is döntő erővel bírhat, amire tökéletes példa egy mediterrán típusú ház, aminél ugyancsak az agyag vagy betoncserép kerül ki győztesen. Másik szempont a tető hajlásszöge, mivel az építőipar fejlődésével a kis hajlásszögű tetők is kivitelezhetőek cserép felhasználásával, de a modern stílus kedvelői mégis egyértelműen a cserepes lemez vagy korcolt lemezfedés mellett tették le voksukat.

Cserép vagy lemezfedés – avagy mit érdemes tudni a lemezfedésről? 

A házépítés során a lemezfedésnél kettő fő típust különböztetünk meg:

(1) A korcolt lemezfedés, ami a fokozottan vízzáró fedések közé tartozik. A modern stílusú lapostetős házaknál egyre népszerűbb választásnak bizonyult ez a típus.

Tulajdonságai:

 • anyaga: acél
 • méretezés: elég rugalmas, ugyanis tetszőleges hosszhoz, akár 1 méteres szélességű lemezeket is gyártanak
 • gyors kivitelezés jellemzi
 • nem igényel karbantartás, mivel nem szennyeződik
 • ellenálló a viharokkal szemben
 • olcsóbb, mint a cserepeslemez
 • súlya jóval könnyebb, mint a cserépnek
 • egyik legnagyobb hátránya, hogy zajos, amit ugyan egy extra hanggátlást biztosító réteggel könnyen orvosolhatunk, ám itt meg kell említeni, hogy ezzel a megoldással az ára is tovább növekszik

Korcolt lemezfedés

(2) A cserepeslemez, ugyan kétségkívül a legdrágább tetőfedő anyag ma Magyarországon, mégis megannyi pozitív tulajdonsága mellett nem véletlen, hogy egyre jobban kezdi letaszítani trónjáról a kerámia vagy beton cserepet. Fő hátránya a korcolt lemezzel megegyezően, az ára és a zaj. Míg az utóbbira itt is van megoldás, a házépítés költségei igencsak megugranak, amennyiben ezt a típust választjuk. 

Tulajdonságai:

 • anyaga: acél
 • méretezés: 110 cm-es szélességhez, akár már több mint fél méteres hosszúságban is gyártanak lemezeket
 • súlya: 5 kg/nm, így mondhatni 1/10-e a kerámiacserépnek
 • biztonságos, egyedi megoldás, amely kinézetében sem marad alul a cseréppel szemben
 • vihar, és vízálló
 • környezetbarát megoldás, ugyanis a generálkivitelezés során a tetőfedés nem jár anyagveszteséggel
 • gyors, és pontos kivitelezés jellemzi
 • nem kell javítani vagy karbantartani

Mivel a lemezfedés, azon belül a cserepeslemez technológiai újításnak számít, nem áll rendelkezésünkre jelenleg elegendő adat, ahhoz hogy pontosan megállapíthassuk a várható élettartamát. Ugyan maga az anyag ismerete és a jellemzően 25-30 év gyártói garancia mindenféleképpen pozitív fényben tünteti fel ezt a technológiát.

cserepes lemez

Cserép vagy lemezfedés – avagy mit kell tudni a cserépről? 

A házépítés során a tetőfedő anyag kiválasztását nehezíti, hogy a cserép kiválasztásánál ugyancsak 2 hasonlóan jó jelölt közül kell eldönteni, melyik a számunkra megfelelő.

(1) A kerámiacserép az egyik legrégebbi tetőfedésre használt anyag. Ez a tradicionális megoldás 100%-ban újrahasznosítható, emellett természetes anyagból készül, amibe beletartozik a felületi bevonat is.

Tulajdonságai:

 • kiváló hő-, és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik
 • hő-, és tűzálló
 • porózus szerkezetének köszönhetően a pára és a nedvesség kisebb valószínűséggel reked a beltérben
 • hosszú élettartamú, a minőségi cserép a házépítés befejeztével akár 80 évig is tökéletesen funkcionálhat
 • színtartó
 • ellenálló a savas és lúgos kémhatással szemben
 • súlya – típusától, és szárazságától függően – körülbelül 50kg/nm
 • felszíni hiányosságai miatt könnyebben algásodhat vagy mohásodhat

100%-os mértékben egyik kerámia cserép sem vízhatlan, hiába hirdeti a gyártó az ellenkezőjét. A cserép anyagából adódóan az esővizet magába szívja, amely a fagyás-olvadás hatására a víz térfogatának változásával károsíthatja a cserepet, ezzel csökkentve annak élettartamát. A csapadék felszívása következtében a súlya is megnövekedhet, amely egy extra terhet jelent a tetőre.

kerámiacserép

(2) A betoncserép ugyancsak a generálkivitelezés során egy népszerű választásnak bizonyult, ami a kerámiacseréphez hasonlóan természetes anyagokból készül, emellett a fentebb említett összes pozitív tulajdonságai ugyanúgy vonatkoznak erre a típusra is. Azonban az összehasonlításnál fontos megemlíteni pár különbséget is.

 Tulajdonságai:

 • a beton tömörségéből adódóan a csapadékot nem szívja magában, ezért nehezebben károsodik és a súlya sem változik
 • a kialakításából kifolyólag a kerámia cserépnél jobban vezeti el a csapadékot
 • gyártása során az extra védőréteg védelmet biztosít a mohásodás és az algásodás ellen
 • méret pontosabb, mint a kerámiacserép
 • súlya nehezebb, mint a kerámia cserépnek, ezért ellenállóbbnak bizonyult a  nagyobb környezeti hatásokkal, havazással, esőzéssel, és széllel szemben
 • alacsonyabb előállítási költséggel rendelkezik, mint a kerámia cserép, viszont kevesebb dizájnban képviselteti magát a piacon.

Mind a kettő típusra igaz, hogy kis elemekből áll, egyedi kialakítású, tehát bonyolultabb tetőszerkezetekhez mindenféleképpen jobb választás. Azonban a cserép csak bizonyos hajlásszögű tetők esetében ajánlott: 

(a) 30° és 55° közötti hajlásszögnél lehet égetett agyag, vagyis kerámia tetőcserepet alkalmazni, ahol válogathatunk hódfarkú, hornyolt, sajtolt illetve holland típusok közül.

(b) 17° és 60° közötti hajlásszögnél beton cserepet is használhatunk a házépítés során , amelynél hullámos illetve hódfarkú típusok közül választhatunk.

(c) 7° és 16° közötti hajlásszögnél viszont már speciális betoncserepet kell használhatunk, melynek az ára vetekszik a lemezfedés árával.

betoncserép

Mit kell tudni a különböző tetőformákról? 

Minden generálkivitelezés során a tetőfedő anyag kiválasztásánál a személyes preferencia mellett, az egyik legfontosabb szempont a tető formai adottsága, vagyis hajlásszöge. Hajlásszöge szerint megkülönböztetünk 0-5° között alacsony, 5-16° között kis, 16-45° között közepes, 45-90° között meredek hajlású tetőket.

tető hajlásszög

A hajlásszög mellett egy másik megnevezés szerint is csoportosíthatjuk a tetőket, ez pedig a lapos és a magastető megnevezés. A magastető formái, azaz fedélidomai többfélék lehetnek, ugyanis már  7°-os dőlésszögű tetőket is sorolhatunk ebbe a kategóriába.  Ide tartozik a sátortető, nyeregtető, félnyeregtető, kontytető és a csonka kontytető. Ugyan Kecskemét városára az agyagcserepes vagy betoncserepes magastetős építkezés a jellemző, mégis meg kell említeni a lapostetőt is, amelyet közel vízszintes 2-8° közötti hajlásszögű tetősíkok alkotják. Ugyan ez a dőlésszög még éppen alkalmas a csapadék elszállításához, az tény, hogy a felületükön könnyebben gyűlik össze a csapadék, a hó és a különböző törmelékek, aminek könnyebb tisztítása érdekében kizárólag lemezfedés alkalmazható. A lemezfedés viszont egészen 90°-os hajlásszögig alkalmazható, így egyre gyakrabban kérik a könnyű karbantartás reményében ezt a típust a megrendelők.

Cserép vagy lemezfedés, avagy mire figyeljünk oda egy házépítés során? 

A házépítés lépései során a tető tervezése az egyik legtöbb figyelmet igénylő munkafolyamat. Ugyan teherbíró képessége kiváló, mégis fontos tisztázni a terhelési adatokat, beleértve a tető hó- és szélteher ellenállóságát. Így egy kis túlzással a tetőfedésre szakosodott szakembereken, vagyis az ácsokon van a legnagyobb teher a generálkivitelezés során, ezért szakmai hozzáértésük kulcsfontosságú ahhoz, hogy a későbbiekben a tető ne jelentsen számunkra terhet. A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztásánál szót kell ejteni a házépítés menete közül a tetőszerkezet kivitelezésére, ugyanis az a több tonna súly (30-50 kg/nm), amely a cserép választásával jár, kizárólag olyan szerkezetre helyezhető fel, amely gond nélkül elbírja ezt. Ezzel ellentétben a cserepes lemez csupán 5 kg-al terheli egyetlen négyzetméteren a tetőszerkezetet, ami egy lemezcserép 6-8 db átlagos betoncseréppel lerakott területnek felel meg. 

Házépítés kalkulátor – tetőfedés: Ahogyan azt fentebb már említettük, a cserepet – anyagától függően – 17° és 60° közötti hajlásszögnél ajánlott alkalmazni. Ez nem azt jelenti, hogy a mostanában divatos 7-10°–os tető kivitelezését nem lehet betoncseréppel megoldani, viszont könnyen előfordulhat, hogy a házépítés költségei jócskán megugranak. Az alacsonyabb hajlásszögek esetén ugyanis többet kell költeni a hatékony vízzárásra és számolnunk kell az extra szigetelés és a gipszkartonozás árának kiadásával is. Ezzel szemben, nem reménytelen az olcsó házépítés, ha egy 17°-os hajlásszögű, hasonlóan tartós, a műszaki követelményeknek szintén tökéletesen megfelelő tetőt választunk, amelynél nagyjából 15%-ot spórolhatunk a tető kivitelezésen. 

A lemezfedés bizonyítottan jobban ellenáll a különböző időjárási viszonytagságoknak. Ugyan Magyarországra eddig nem volt annyira jellemző a szélsőséges időjárás, azonban egyre gyakrabban felüti a fejét a klímaváltozás hatásának következménye országunkban is. Kecskemét és környékén szinte nincs olyan év, hogy legalább egyszer a hatalmas esőzés vagy jégvihar ne csinálna hatalmas károkat a termőföldeken és családi házak tetőszerkezetén egyaránt.

vihar

A Lemezvastagságnál is résen kell lenni, ugyanis a gyanúsan olcsó cserepeslemezek anyagvastagsága ritkán haladja meg a 0,4 mm-t, amit akár egy kisebb jégeső is képes alaposan megrongálni. Legalább ilyen fontos a festékréteg, aminek ajánlott legalább 35 mikronos matt változatnak lennie. A jégverés esetében ugyanis nem csak a horpadástól kell tartani, hanem a vékony festékréteggel ellátott lemezek károsodásától is. A vékony bevonat ugyanis, ha megsérül, akkor gyorsabban elkezdődhet korrodálódás. A megfelelő vastagságú festékbevonattal ez a probléma is megoldható. 

Cserép vagy lemezfedés?

A Legohome csapata a legtöbb esetben pártatlan tagként kezeli a generálkivitelezés kapcsán felmerülő ”melyik a jobb?” vagy ”mit válasszak?” kérdéseket, ugyanis az eddigi megrendeléseinket figyelembe véve hirdetjük ki az első helyezettet. Természetesen számtalan faktor befolyásolhatja a helyezést, mint például a házépítés költségei, amely egy másik írásunk alkalmával a redőny vagy zsaluzia esetében szemléltettünk is. Amennyiben egy személyre szabott házépítési kalkulátor segítené a döntéshozatalt, a Legohome csapata a hét bármely napján készséggel áll rendelkezésedre.