Az otthonteremtés gondolata mindenkit izgatottá tesz, különösen akkor, ha egy teljesen új-építésű házról van szó. A „kulcsrakész ház” kifejezés különösen vonzó lehet, hiszen azt jelenti, hogy egy teljesen elkészült, azonnal beköltözhető otthont kapunk. De mit is takar pontosan ez a kifejezés, és hogyan néz ki a kulcsrakész ház építésének folyamata? Példaként egy Kecskemét városában felépített családi házat vettünk alapul.

Mi is az a kulcsrakész ház?

A kulcsrakész ház lényege, hogy az építési munkálatok befejezése után az ingatlan azonnal lakható. Ez magában foglalja az épület szerkezetének teljes befejezését, a külső és belső burkolatokat, a szigetelést, a festést, az épületgépészeti rendszerek kiépítését és az összes szükséges szerelvényezést. A kulcsrakész ház fogalmának értelmezése azonban eltérhet különböző kivitelezők és térségek között, ezért fontos, hogy pontosan tisztázzuk, mit tartalmaz az adott ajánlat.

Egy kulcsrakész ház elkészítésének menete Kecskeméten a következő

Első lépés: generálkivitelező kiválasztása

Az első lépés egy megbízható generálkivitelező kiválasztása, aki a teljes építkezési folyamatot menedzseli. Az első egyeztető megbeszélésen részletesen átbeszélhetjük az igényeket, az építőanyagok lehetőségeit, valamint a projekt ütemezését és költségeit. Lehetőség szerint olyan kivitelezőt válasszunk, aki (1) előfinanszírozza a házépítést, tehát mindig az elkészült és átadott ütem után kell fizetni (2) szerződésben vállalja az ár-garanciát (3) és ha késik, akkor kötbért fizet.

2. Telek kiválasztása

A megfelelő telek kiválasztása kulcsfontosságú lépés. Egy tapasztalt kivitelező segítségével elkerülhetjük a későbbi problémákat, például az építési előírások be nem tartását vagy a nem megfelelő lokáció kiválasztását. Az ideális telek kiválasztása során figyelembe kell venni a beépíthetőségi arányokat, az épület maximális magasságát és a zöldfelületek arányát.

3. Tervezési Fázis

A kulcsrakész ház típusának és építési technológiájának kiválasztása is fontos döntés. Bár Kecskeméten a téglából épült házak dominálnak, egyénileg érdemes figyelembe venni a saját igényeket és preferenciákat, amihez segítséget nyújthat a “Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház” írásunk. A tervezési folyamat során készülnek el az alaprajzok, a külső látványtervek, valamint az épület energetikai számításai és statikai mérései.

4. Kucsrakész ház

A vállalkozási szerződés részletesen tartalmazza a munka határidejét, a fizetési módot és ütemezést. A végső tervek elfogadása után kerül sor az építési engedélyek beszerzésére és az előírásoknak megfelelő tervdokumentáció feltöltésére.

5. Alapozás és falazás

Az építkezés a ház alapjainak kiásásával és az alapozással kezdődik, amely magában foglalja a zsalukövek és vízvezetékek elhelyezését, majd a betonozást. A megfelelő vízszigetelés és hőszigetelés biztosítása után kezdődhet a falazás. Az épület szerkezeti stabilitása érdekében az alapozás és a falazás precíz kivitelezése elengedhetetlen.

6. Tetőszerkezet és héjazat

A tetőszerkezet megépítése külön szakértelmet igényel. Az ácsok felelősek a fedélszerkezet kialakításáért, amely a tető terhelését adja át a kulcsrakész ház teherhordó szerkezetének. A cseréplécezés és a cserepek felhelyezése után a bádogosok elkészítik az ereszcsatornát, amely védi az épületet az esővíztől.

7. Belső Munkálatok

A kulcsrakész ház belső tereinek kialakítása magában foglalja a válaszfalak felhúzását, a fűtő, villamos és vízvezetékek bevezetését, valamint a nyílászárók behelyezését. Ezt követi a falak vakolása, a beltéri ajtók beszerelése, a festés és a burkolás.

8. Gépészeti munkálatok és befejezés

Az építkezés utolsó fázisában kerül sor a gépészeti munkálatokra, a villanyszerelésre, burkolásra, valamint a lámpák, aljzatok, kapcsolók és szaniterek felszerelésére. A hőszigetelés és a külső falak festése után a lépcsők, járdák és teraszok kialakítása következik.

Beköltözés és Parkosítás

A ház elkészülte után következik a parkosítás. A szerződés tartalmazhatja a tereprendezést, de ha ez nincs benne, a kert kialakítása későbbre is halasztható. A kulcsrakész ház átadásával a beköltözés is megkezdődhet, és az új otthon birtokba vétele valódi örömöt jelent.

Egy kulcsrakész ház megépítése alapos tervezést és körültekintő kivitelezést igényel. A generálkivitelező tapasztalata és szakértelme garantálja, hogy az építkezés gördülékenyen és a terveknek megfelelően haladjon, így az új otthon valóban az elképzelések szerint valósulhat meg.