+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház?

Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház? Hazánkra a hagyományos, téglából épült házak a jellemzőek, azonban az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a felépítési időben és árban is kedvezőbb megoldást nyújtó könnyűszerkezetes házak. Egyre többen választják ezt az építési módot, na de vajon jó döntést hoznak? Ha annyira szuper a könnyűszerkezetes ház, akkor miért nem választja mindenki azt? Van egyáltalán számottevő különbség a kettő között?

Igen, azt kell, hogy mondjam rengeteg különbség van a kettő között. De ne aggódj, most választ kaphatsz minden felmerülő kérdésedre!

Megosztó információkat találhatunk a generálkivitelezőknél is, hiszen van, aki csak ezt, vagy azt vállalja. Ez nagyrészt abból ered, hogy egy téglaház felépítése más szaktudást, szerszámot, felépítési technikát igényel a könnyűszerkezetes házhoz képest. Van olyan, aki azért nem vállal mást a téglán kívül, mert egyszerűen nem hisz benne, hogy más megoldással felépült ház ugyanilyen jó minőséget képviselne. Emellett az is ott van a háttérben, hogy sok esetben nincsenek meg a hozzá szükséges felszerelések és ismeretek sem. 

Kezdjük is az elején, mit kell tudni a két típusról? Ismerjük meg jobban a történetüket!

Téglaház:

Magyarországon már hosszú idő óta a legelterjedtebb alapanyag a tégla, a legtöbb ház ebből az anyagból került felépítésre. Hazánk éghajlatára tökéletes megoldás a tégla, hiszen nagyon jól megtartják a hőt. A legtöbb kontinentális éghajlatú országban ez az építési mód terjedt el. Más országokban (pl. Amerikai Egyesült Államok, Svédország) a könnyűszerkezetes házak aránya sokkal magasabb (akár az épülő házak 70-80%-a is ebből készül) és igen nagy népszerűségnek örvendenek. Felmerülhet a kérdés, ha nekik megfelel, akkor nekünk miért nem? Nos, az előbb említett országok rengeteg fa alapanyaggal rendelkeznek és az éghajlatuk is teljesen más. Ott olyan természeti katasztrófák is előfordulnak, amik megkövetelik azt, hogy hamar felhúzzanak egy új házat (1. azért, hogy ne következzen be a baj és minél előbb kész legyen, 2. ha bekövetkezett a szerencsétlenség, akkor minél hamarabb legyen tető a család feje fölött).

Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház?

Előnyök a tégla építésű ház esetén:

 1. Komoly szakértelem és szaktudás áll rendelkezésünkre. Abból kifolyólag, hogy a téglából épült családi házak építése sokkal régebbre tekint vissza elmondható, hogy éppen ezért sokkal nagyobb tudás áll a generálkivitelezők rendelkezésére. Emiatt kisebb a hibázási arány is, hiszen a technológia már adott.
 2. Könnyen beszerezhető alapanyag hazánkban a tégla. Más országok nagy erdőkkel rendelkeznek, így adott, hogy ott abból könnyebb házat építeni, de hazánkban ez nem jellemző. Mi a téglához bírunk sokkal könnyebben hozzájutni.
 3. Kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Bizonyos téglák esetében a meleg levegőnek akár 98 százalékkal több utat kell megtennie, mire távozik az épületből. Éppen ezért nem kell magyarázni, hogy sokkal tovább lesz meleg a házunkban ennek köszönhetően.
 4. Nagyon jó a hangszigetelő képessége, messze leelőzi a könnyűszerkezetes házakat. Itt nem csak a kívülről érkező hangokat kell megemlíteni, hanem a házon belül sem árt, ha a helységek falai nem engedik át a hangokat.
 5. Magas a téglafalak teherbíró képessége, masszív kivitelezés.
 6. Elfogultság, ezt mire is értem? Mivel hazánkban ez az építési mód terjedt el, ezért sok ember kifejezetten ragaszkodik az ingatlanvásárlás során a téglából kivitelezett családi házakhoz. Emiatt ezek sokkal kelendőbbek az ingatlanpiacon, illetve (akár 30%-kal) magasabb áron kelnek el.

Könnyűszerkezetes ház:

A köztudatban leginkább negatív asszociációval terjedtek el a könnyűszerkezetes házak, rengeteg az álhír, aminek többsége nem igaz. Érdemes azonban ezt a lehetőséget is megvizsgálni, hiszen tudunk előnyöket itt is megemlíteni.

Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház?

Előnyök a könnyűszerkezetes ház esetén:

 1. Az egyik információ, amit talán mindenki tud a könnyűszerkezetes házakról az az, hogy gyorsabban elkészülnek, mint a téglából épült házak. Igen, azt kell, hogy mondjam ez az állítás így igaz. De miért van ez? A könnyűszerkezetes házak szerkezetét már előre elkészítik egy gyárban, az elkészült elemeket pedig készen szállítják az építési telekre, ez pedig valóban gyors munkavégzést tesz lehetővé. Fontos azonban, hogy a gyors nem mindig azt jelenti, hogy jó is. A gyárakban történő elemek összeszerelése nagyon komoly szakértelmet igényel. Rendkívül precíz mérnöki munkára van szükség, kisebb hiba is komoly gondokat okozhat a későbbiekben. Pontosan ez a baj, hogy hazánkban ez még egy új dolog, egy olyan technológia, amihez nincs meg minden generálkivitelezőnek a képessége, felszerelése, ezt van aki beismeri, és van aki ennek ellenére is próbálkozik. Teljesen tökéletesen fel lehet húzni egy könnyűszerkezetes ingatlant is, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon nagy tudás szükséges hozzá, ami a téglaházak esetében a több évszázados múltnak köszönhetően már rendelkezésre áll. A gondatlan generálkivitelezés eredményként pedig a könnyűszerkezetes házakban komoly veszély lehet a penész és a falak közé beköltöző rovarok is.
 2. Az egyik elterjedt hiedelem az az, hogy nagyon tűzveszélyesek ezek az ingatlanok. A hiedelemmel ellentétben nem fenyegeti ilyen veszély a könnyűszerkezetes ingatlanban lakó embereket, hiszen a szigorú előírások megkövetelik, hogy az épület tűzbiztos legyen, ettől nem kell tartani!
 3. Könnyű átépíthetőség. Amennyiben később még szeretnénk variálni az ingatlanunkon, akkor ez lényegesen kevesebb macerával és hulladékkal jár egy könnyűszerkezetes ház esetében.
 4. Kevesebb szakember szükséges. A gyorsabb kivitelezésnek köszönhetően nem kell akár egy éven keresztül szakembereket fogadnunk, ami lehet csökkenti majd a végső árat.

Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház?

Azért nem beszéltem korábban az árról, mert úgy gondolom ez egy nagyon sarkalatos pont és a legtöbb ember ez alapján dönt. Valóban az egyik legfontosabb tényező az ár, és azt is tudom, hogy egy építkezésnél minden egyes forint számít, viszont nem mindegy, hogy hogyan számítjuk ki azt!

Amennyiben azt mondja egy generálkivitelező, hogy ő fel tudja építeni 360.000 forint / m2 áron a házat, akkor fel kell neki tenni a következő kérdéseket:

 • Az “ár” nettó vagy bruttó?
 • A “m2” nettó vagy bruttó?

Miért? Mert a következő 4 árvariáció esetén forintra pontosan ugyanannyit kell fizetni egy kulcsrakész ház felépítése után:

 Házépítés árak
1.

  380.214 Ft/m2*

  nettó ár / bruttó m2
  2.

   399.225 Ft/m2*

   bruttó ár / bruttó m2
   3.

    490.476 Ft/m2*

    nettó ár / nettó m2
    4.

     515.000 Ft/m2*

     bruttó ár / nettó m2

     *Az ár kulcsrakész állapotban történő átadással, tervezéssel és közmű rákötéssel együtt értendő, mely minimum nettó (hasznos) 90 m2 alapterületű családi ház építését feltételezi. A feltüntetett ár nem tartalmazza a konyhabútort, a lámpatesteket és az építési telket!

     Mit jelent a nettó és a bruttó ár? A nettó “ár” az adó (ÁFA) nélküli ár, ami lehet 5% vagy 27% is, attól függően, hogy magemberként (27%) vagy generálkivitelezővel (5%) építünk. A bruttó ár viszont tartalmazza az adót, vagyis az ÁFA-t. 

     Na és mit jelent pontosan a nettó/bruttó négyzetméter? A nettó “m2” a ház hasznos területét jelenti vagyis a fő és válaszfalak nélküli teret, a bruttó “m2” viszont tartalmazza a fő és válaszfalakat, valamint a szigetelést is.

     Ha arra vagy kíváncsi, hogy valóban mennyi az annyi és mekkora az a hasznos tér, ahol ténylegesen lakni fogsz, akkor a bruttó árat és a nettó m2-t kell figyelembe venned! Mindenféleképpen ezt számold ki először, bárhova is mész, ugyanis óriási eltérések lehetnek így a végösszegben!

     Házépítés árak

     Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház az olcsóbb? Mi ténylegesen kiszámoltuk neked, hogy abban esetben, ha egy alacsonyabb minőségi kategóriába tartozó könnyűszerkezetes házat építünk (100 m2 esetén), akkor kb. 1.000.000 forintot lehet spórolni egy téglaházhoz képest. Viszont, ha igazán jó minőségű könnyűszerkezetes házat szeretnél építeni, akkor az bizony sokkal drágább lesz, mint egy téglaház! Bár gondolom most nagyon meglepődtél és elgondolkodtál azon, hogy mi túlozzuk-e el a dolgot, de hidd el, hogy nem. Elmondom miért is van ez így! A téglaszerkezet valóban drágább, viszont a könnyűszerkezetes házakat NEM szabad polisztirol (hungarocell) szigeteléssel borítani, hanem csak kőzetgyapottal, ami megközelítőleg négyszeres áron van, valamint a felhelyezését is kb. kétszeres áron végzik el a szakemberek.

     Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház épül fel gyorsabban? Mint, ahogy korábban már említettem a könnyűszerkezetes házak szerkezetét előre elkészítik egy gyárban, az elkészült elemeket pedig készen szállítják az építési telekre. Ez pedig valóban olyan gyors munkavégzést tesz lehetővé, hogy akár 2 hónap alatt is elkészülhet egy ilyen ház. A hangsúly viszont az “elkészülhet” kifejezésen van, ugyanis jelenleg Magyarországon mindenhol munkaerőhiány van. Ebből kifolyólag nem létezik olyan könnyűszerkezetes házakat előállító cég, aki 6-8 hónapnál előbb vállalja a ház legyártását és elkészítését. Amennyiben a tégla házakat hasonlítjuk a könnyűszerkezetes házakhoz, akkor azt mondhatjuk, hogy van + 2 hét száradási idő, illetve a helyszíni munkavégzés is ki van téve az időjárás viszontagságainak. Amennyiben a szakemberek pont időben ráérnek, illetve az időjárás is kedvező, akkor egy téglaház is felépíthető 3 hónap alatt. De ne ringassuk ilyen hiú ábrándokba magunkat, mivel tudjuk, hogy a szakemberek nem fognak azonnal ráérni és az időjárás sem lesz kiszámítható. A realitások talaján maradva azt mondhatjuk el, hogy egy téglaház felépítése kb. 8-10 hónapot vesz igénybe, ami olyan 2 hónapos hátrányt jelent a könnyűszerkezetes házhoz képest. Tehát ténylegesen van időbeli eltérés, ez nem is vitatott, érdemes azonban mérlegelni, mivel ez a 2 hónap a jövőben több évnyi minőségbeli különbséget is jelenthet.

     A lényeges rész pedig mindig a minőség, hiszen MINDENT lehet jól és rosszul is csinálni. Létezik tökéletesen felépített könnyűszerkezetes ház, és hibával halmozott téglaépítésű ház is. Ebből következik az, hogy nem lehet biztosra mondani, hogy melyik épület fog stabilan, hosszabb ideig állni. Bár az tény, hogy a masszív kivitelezés nagyobb lehetőséget ad a téglaházaknak a hosszabb élettartamra. Én úgy gondolom a számottevő különbség a két építési mód között az ökológiai lábnyom.

     Amennyiben úgy érzed mindenáron időszűkében vagy, és mindent is meg szeretnél tenni a környezettudatosságért, akkor válaszd a könnyűszerkezetes házakat. Amennyiben pedig ezek nem igazak rád, akkor azt ajánlom maradj a hagyományos, bevált, hosszú távon is kiváló minőséget nyújtó téglaházaknál!