+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi hegy 36.
info@legohome.hu

Házépítés költség-extrák

Házépítés előtt számtalan döntést kell meghoznunk annak érdekében, hogy az elképzelésünknek megfelelő házat kapjuk meg. Az árazás során a részletekre is figyelmet kell fordítani, így számos kérdést kell feltennünk ügyfeleinknek. Ilyenek lehetnek például, hogy milyen redőnyt vagy zsaluziát szeretnének, milyen párkányt preferálnak, szükségük van-e szúnyoghálóra, vagy milyen színű nyílászárókat, ereszcsatornát és cserepet szeretnének. Az egyedi igényeknek és elképzeléseknek megfelelő árazás lehetővé teszi, hogy a végén egy olyan otthonban élhessünk, amely pontosan megfelel az elképzeléseinknek.

(1) Szeretnénk-e redőnyt vagy zsaluziát? Ha igen, akkor melyiket?

A külső árnyékolók között az egyik legnépszerűbb megoldás a redőny és zsaluzia. Azonban, hogy melyiket érdemes választani, az nagyban függ az ügyfél saját ízlésétől és anyagi lehetőségeitől. Bár sokan úgy vélik, hogy a zsaluzia mutatósabb és a nyári hónapokban praktikusabb, addig a redőnyök kedvező ára miatt továbbra is népszerűek maradnak. Azonban az eddigi tapasztalatok és vélemények szerint a zsaluzia több esetben bizonyult nyertesnek a külső árnyékolók között. Ennek oka, hogy a zsaluzia technológiája lehetővé teszi a fény beáramlásának precíz szabályozását anélkül, hogy a lamellákat fel és le kellene húzni. Így már egy kis forgatással is elérhető a félárnyék hatása, ami rendkívül praktikus lehet a mindennapi használat során.

Az árnyékolástechnikai megoldások folyamatos fejlődése, az új beépítési módszerek, modellek és technológiai újítások miatt az árnyékolók árai egyre magasabbak lehetnek, ami fontos szempont a családi házak építésekor. Azonban konkrét példán keresztül könnyen szemléltethetjük az árakat, és így pontosan meg lehet határozni, melyik megoldás felel meg leginkább az adott ügyfél igényeinek és pénzügyi lehetőségeinek. Ebben a tekintetben egy 91 m2-es, nettó hasznos alapterülettel rendelkező családi házat használunk példának, és megvizsgáljuk, hogy a különböző árnyékolástechnikai eszközök mennyibe kerülnek a 2023-as árak szerint. A redőny vagy zsaluzia témakörben itt olvasható egy részletes írásunk.

Ablakok száma, és mérete:

Házépítés árak – árnyékolástechnika
Típus Anyag Szín Mozgatás Ár (nettó) – beszereléssel együtt!
Redőny (vakolható tokos) műanyag fehér kézi 300.000 Ft + ÁFA
Redőny (vakolható tokos) alumínium színes kézi 500.000 Ft + ÁFA
Redőny (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (kapcsolóval) 825.000 Ft + ÁFA
Redőny (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (távirányítóval) 1.120.000 Ft + ÁFA
Zsaluzia „Z” lamellás (vakolható tokos) alumínium színes kézi (kurblis) 1.220.000 Ft + ÁFA
Zsaluzia „Z” lamellás (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (kapcsolóval) 1.340.000 Ft + ÁFA
Zsaluzia „Z” lamellás (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (távirányítóval) 1.490.000 Ft + ÁFA

(2) Ha igen, akkor most szeretnétek redőnyt/zsaluziát vagy esetleg később?

A redőny vagy zsaluzia házépítésre időzített beépítése nagy jelentőséggel bír az építkezés költségeinek szempontjából. Ha az árnyékolót a házépítés során szeretnénk felszerelni, akkor az építkezési költségekbe beleszámítható (pl.: az ÁFA-ja is visszaigényelhető). Ha azonban később, mondjuk 1 év múlva döntünk az árnyékoló felszerelése mellett, akkor az építkezés során nem kerül beszámításra, külön kell rendelnünk és beépíttetnünk. Ez többletköltségekhez vezethet, ami a korábban felmerült árhoz képest magasabb árat jelenthet. Emellett a ház küllemének összhangja és az árnyékoló hatékonysága is érintett lehet, hiszen az építés során már előre tervezni kell a redőny vagy zsaluzia beépítését, hogy az megfelelően illeszkedjen az épület kialakításához, és optimális helyen legyen elhelyezve.

(3) Vakolható (rejtett) tokos vagy látszó tokos redőnyt/zsaluziát válasszunk?

A vakolható (rejtett) tokos redőny vagy zsaluzia azok számára ajánlott, akik szeretnék, hogy az árnyékoló teljesen elrejtőzzön a homlokzaton, így csak akkor lesz látható, amikor valójában használatban van. A vakolható tokos árnyékolók általában 10-15%-al drágábbak, és az építkezés során előzetes tervezést és a megfelelő vakolatrendszerek beépítését igénylik. Ezzel szemben a látszó tokos redőny vagy zsaluzia jól látható a homlokzaton, amely lehetőséget ad a design elemként való felhasználásra. A látszó tokos árnyékolók könnyebben szerelhetők fel és karbantarthatók, valamint általában olcsóbbak is. Azonban a látszó tokos árnyékolók nem illeszkednek olyan szépen az épület homlokzatához, mint a vakolható (rejtett) tokosak, és bizonyos esetekben nem nyújtanak annyi hőszigetelést, mint a vakolható (rejtett) tokos változatok. Az optimális választást a homlokzati tervek, az anyagi lehetőségek és a funkcionalitás határozza meg. A vakolható (rejtett) tokos és látszó tokos árnyékolók témakörben itt olvasható egy részletes írásunk.

(4) Szeretnétek-e szúnyoghálót? Ha igen, akkor milyet?

A szúnyogháló olyan kiegészítő, amely megvédi otthonunkat a rovarok behatolásától. A házépítés során fontos döntés, hogy szeretnénk-e szúnyoghálót beépíteni az ablakokba, és ha igen, milyen típusút válasszunk.

Az első lehetőség, hogy (1) nem szeretnénk szúnyoghálót, azonban fontos figyelembe venni, hogy nyáron sok rovar aktív, és nem csak kellemetlenséget okozhatnak, hanem akár betegséget is terjeszthetnek. Ezért érdemes elgondolkodni a szúnyogháló beépítésén.

A második lehetőség, hogy (2) kombi szúnyoghálót választunk, amely a redőnytokba építhető, és lehúzható. Ennek az előnye, hogy könnyen használható, csak egy mozdulat kell a felhúzáshoz, így nem okoz zavart a látványban. Azonban van két hátránya is: (a) Mivel a háló a redőnytokban van, valamint nem tud annyira pontosan illeszkedni, sajnos a poloskák könnyen bejuthatnak a lakásba. (b) Motoros redőnyökben nem használható.

A harmadik lehetőség a (3) fix szúnyogháló, amely általában alumínium keretbe foglalt. A fix szúnyoghálónak az előnye, hogy nem engedi be a rovarokat, így a lakásunk teljesen védett marad. Azonban, ha például ablakot szeretnénk takarítani, akkor nehezebb eltávolítani a hálót. Viszont a szúnyogháló fix beépítése általában tartósabb és hosszabb élettartamú, mint a lehúzható típusé. A fix szúnyogháló általában drágább, mint a lehúzható típus. Az árak jelentős mértékben függenek a termék minőségétől és méretétől (13.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig/ablak), ám általában a fix szúnyoghálók ára magasabb, mint a kombi szúnyoghálóké.

A javaslatunk az, hogy ha lehetőség van rá, akkor érdemesebb a fix szúnyoghálót választani, mivel hosszú távon tartósabb és jobban védi a lakást a rovaroktól.

(5) Milyen párkányt szeretnénk?

A párkányok a nyílászárók alsó részét fedik, és a víz, az eső és más elemi hatások ellen védik a falakat és a nyílászárókat. Azonban a párkányok megválasztása nem csak a funkció, hanem az esztétikai megjelenés miatt is fontos, hiszen jelentős hatással lehetnek a ház kinézetére.

A házépítés során háromféle párkány közül választhatunk. Az első lehetőség a (1) hagyományos, műanyag fehér párkány, amely a leggyakrabban használt megoldás. Ennek az előnye, hogy olcsó, könnyen beszerezhető és könnyen tisztítható. Hátránya viszont, hogy csak fehér színben elérhető, ami korlátozza a tervezési lehetőségeket.

A második opció az (2) alumínium párkány, amely egy 100 m2-es, nettó hasznos alapterületű háznál kb. 65.000 Ft + ÁFA felárral járhat. Az alumínium párkányok széles színválasztéka lehetővé teszi a tervezők számára, hogy harmonikusabb összhatást érjenek el az épület kinézetével kapcsolatban. Az alumínium párkányok ugyanakkor nem annyira könnyen tisztíthatóak, mint a műanyag párkányok.

A harmadik lehetőség a műkő párkány, amely egy 100 m2-es, nettó hasznos alapterületű háznál kb. 200.000 Ft + ÁFA felárral járhat. A műkő párkányok jellemzően időtállóbbak, mint a műanyag vagy az alumínium párkányok, és hosszú élettartamúak. Ráadásul különböző színekben és mintázatokban is elérhetőek, így nagyobb tervezési rugalmasságot biztosítanak. Hátrányuk viszont az, hogy az áruk meglehetősen magas, ezért nem mindenki számára megfizethetőek.

A párkányok kiválasztásakor tehát fontos figyelembe venni az árat, a kinézetet, a könnyű karbantartást és a hosszú élettartamot. Minden lehetőségnek megvannak az előnyei és a hátrányai, így a megfelelő döntéshez érdemes átgondolni a saját igényeket és az épület összképét.

(6) Milyen színű nyílászárókat szeretnénk?

A nyílászárók színe jelentős hatással van a ház megjelenésére és az összkép összhangjára, ezért fontos szempont a választásnál. A (1) kívül-belül fehér nyílászárók a leggyakoribbak, és az áruk is általában az alacsonyabb kategóriába esik. A (2) kívül színes, belül fehér nyílászárók a feláruk miatt már drágábbak lehetnek (100 m2-es háznál kb 500-600.000Ft), de még mindig elérhető árkategóriába tartoznak. A kívül-belül színes nyílászárók általában a legdrágábbak (100 m2-es háznál kb 1.000.000Ft), de a választható színek széles skálája lehetővé teszi, hogy az épület kinézete nagyon egyedivé váljon. Az (4) alumínium betétes nyílászárók különböző színekkel kombinálva lehetővé teszik a magas minőség és a modern kinézet ötvözését, de magasabb árakkal (+70%) is számolni kell. Összességében, a színválasztás árakban is megmutatkozik, és a választást az adott költségvetéshez és stílushoz lehet igazítani.

(7) Milyen bejárati ajtót szeretnénk?

A bejárati ajtó az otthonunk arca, és fontos szerepet játszik az épület biztonságában és energiahatékonyságában. Válasszunk olyan ajtót, amely tökéletesen illeszkedik az igényeinkhez és stílusunkhoz. Itt van néhány lehetőség: [link] [link]

(8) Milyen színű ereszcsatornát szeretnénk?

Az ereszcsatorna fontos része az épületnek, mivel a csapadékvizet a tetőről a földre vezeti, megakadályozva az épület károsodását. Az ereszcsatorna anyaga és színe fontos tényező a ház megjelenésében és funkciójában. Az ereszcsatorna anyaga lehet alumínium, acél, műanyag vagy réz. Az ereszcsatorna színe általában azonos a nyílászárók és a tető színével, de lehet kontrasztosabb színt választani, kiemelve az épület stílusát.

Az ereszcsatorna színét illetően az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

(1) Horganyzott alumínium: Az ereszcsatornák horganyzott fémlemezből készülnek, és a horganyzás védelmet nyújt a rozsdásodás ellen. A horganyzott ereszcsatornák általában szürkések, de a felületük utólag festhető. Előnye, hogy olcsóbb mint a színes változatoké.

(2) Színes alumínium: Az ereszcsatorna színét a lakóhelyi előírások és a ház megjelenése határozza meg. A színes ereszcsatornák lehetnek ugyanabból az anyagból, mint a horganyzottak, de előre be vannak festve, vagy befesthetők a kívánt színre. Az ereszcsatornák színes változatai drágábbak (100 m2-es háznál kb 200.000Ft).

(9) Milyen színű, típusú cserepet szeretnénk?

A cserepek megválasztása fontos szerepet játszik a ház külsejének megjelenésében, de a funkcionalitás és a tartósság szempontjából is kulcsfontosságú döntés. A leggyakoribb csereptípusok a (a) hullámos cserép és a (b) lapos cserép, bár vannak más típusok is, például szálcserepek vagy betoncserépek.

A (1) téglavörös, (2) barna és (3) antracit színek a legnépszerűbbek a hullámos cserép esetében. Ezek a színek jól mutatnak a házakon, könnyen illeszthetők a környező épületekhez és a környező tájhoz. Ha azonban más színt szeretnétek, akkor az felárat jelenthet.

A lapos cserép elegánsabb megjelenést ad a háznak, és modern stílusú épületeknél gyakran alkalmazzák. A lapos cserép általában drágább (100 m2-es háznál kb 400.000Ft), mint a hullámos cserép, persze az árak nagyban függnek a kiválasztott típustól és színtől. 

Fontos megjegyezni, hogy a cserepek árát nemcsak a típusuk és színük határozzák meg, hanem az is, hogy milyen márkájúak és minőségűek. A jobb minőségű cserepek általában drágábbak, viszont tartósabbak és hosszabb élettartammal rendelkeznek, így hosszú távon akár költséghatékonyabbak is lehetnek.

(10) Vakolható vagy lambériás ragaljt szeretnénk?

A vakolható és a lambériás ragalj két különböző lehetőség, amikor a külső homlokzati borítás kialakításáról van szó. A (1) lambéria faanyagból készül, amely egy esztétikus és hagyományos megjelenést kölcsönöz az épületnek. Azonban a faanyag karbantartása és védelme komoly munkát igényel. Az UV-sugárzás, az eső, a hó és az egyéb időjárási viszonyok miatt a faanyag könnyen megfakulhat, széteshet és rothadhat. Ezért a lambériás ragalj esetében a karbantartási költségek magasak lehetnek.

A (2) vakolható ragalj, mint a neve is sugallja, vakolható felületet biztosít a homlokzatra, és egy modernabb megjelenést kölcsönöz az épületnek. A vakolat védi a homlokzatot az időjárási hatásoktól és könnyebben karbantartható, mint a lambériás ragalj. További előnye, hogy a koszorú szigetelését is könnyebb megoldani, ami csökkenti a hőhíd és a vele járó, sarkokban kialakuló penész kockázatát. 

Választásnál tehát érdemes figyelembe venni, hogy mennyi időt és pénzt szeretnénk rászánni az épület karbantartására, valamint milyen megjelenést szeretnénk elérni. A vakolható ragalj általában drágább (viszont mi nem szoktunk ezért plusz költséget felszámítani), de a karbantartási költségek csökkentése miatt hosszú távon akár olcsóbb lehet, mint a lambériás ragalj.

(11) Milyen WC-t szeretnénk?

A falba építhető és a hagyományos alsó kifolyású WC-knek különböző előnyei és hátrányai vannak. A (1) falba építhető WC-k drágábbak (kb 100-120.000Ft-al), de kisebb helyet foglalnak el és modern, letisztult megjelenésük van. Emellett könnyen tisztán tarthatóak és a víztartályuk rejtve van, így esztétikusabb megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának. 

A (2) hagyományos alsó kifolyású WC-k olcsóbbak, és általában szélesebb választékban elérhetőek a piacon, azonban nagyobb helyet foglalnak el és nem olyan könnyen tisztíthatóak, mint a falba építhető WC-k. Az alapozás során nagyon fontos a toalett pontos típusának kiválasztása, mert az alapcsövezés során a WC méretéhez pontosan oda kell kiállni, ahol a végleges helye lesz. Amennyiben a hagyományos alsó kifolyású WC-t választod, akkor szükséges kiválasztani a pontos típust valamelyik partnerünk kínálatából.

(12) Szükség van-e talajmechanikai vizsgálatra?

Mindenképpen IGEN, határozottan javasoljuk! De mi is az a talajmechanikai vizsgálat?

A talajmechanika a talaj fizikai tulajdonságainak, viselkedésének és terhelésének vizsgálatával foglalkozik. Az építőiparban a talajmechanikai ismeretek fontosak a házépítés során, mivel a ház alapja a talajban nyugszik, és a talajtulajdonságok jelentősen befolyásolják az alapok stabilitását és tervezését.

A talajmechanikai vizsgálatok segítenek az építési terület talajának és talajrétegződésének megismerésében, ami elengedhetetlen a megfelelő alapozási mód kiválasztásához és kialakításához. A talajmechanikai vizsgálatok során meghatározható a talaj erősségi tulajdonsága, stabilitása, és az alapokra ható terhelések és terhelési hatások, valamint az alapok elmozdulásának veszélyei.

Ezenkívül az ellenőrzés segít a talajvíz szintjének meghatározásában és az alapok vízszigetelésében, ami szintén fontos az épület stabilitása és hosszú távú fenntarthatósága szempontjából.

A talajmechanikai vizsgálatok és az eredmények alapján tervezett megfelelő alapok biztosítják, hogy az épület stabil, biztonságos és hosszú élettartamú legyen a különböző terhelési hatásokkal szemben.

Például, ha az építkezés területén a talajvíz magas, akkor további vizsgálatokra van szükség annak meghatározása érdekében, hogy milyen mélyre kell ásni az alapot, elkerülve ezzel a talajvíz beszivárgását az épületbe.

Egy másik példa az, amikor az építési területen található talaj instabil vagy homokos. Ebben az esetben is talajmechanikai vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy milyen típusú és méretű alapot kell kialakítani az épület számára, hogy az biztonságos és stabil legyen.

További példák közé tartozik az építőanyagok helyes kiválasztása és elhelyezése a talajban, valamint a talaj összetételének, összenyomódásának és szilárdságának meghatározása az alapok mélységének és típusának kiválasztásához.

Tehát elmondható, hogy a talajmechanikai vizsgálatok átfogó képet nyújtanak arról, hogy a talaj tulajdonságai alkalmasak-e az épület biztonságos kialakításához és fenntartásához. Ezek a vizsgálatok segítenek azonosítani a különböző veszélyeket, amelyek az épületre hatnak, mint például a talajvíz beszivárgása vagy az épület süllyedése. A vizsgálatok során meg lehet határozni az alapok típusát, mélységét és kialakítását a talaj összetételének, összenyomódásának és szilárdságának megfelelően. Összességében a talajmechanikai vizsgálatok elengedhetetlenek az épületbiztonság szempontjából és lehetővé teszik a megfelelő döntések meghozatalát az épület alapozásával és kialakításával kapcsolatban.

Mennyibe kerül ez a vizsgálat? Nagyjából 200-250.000 Ft, ami attól függ, hogy hol és azon a napon egyszerre hány vizsgálatot készítenek a mérnökök.