+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Házépítés menete

Nem vagy tisztában azzal, hogy pontosan mit is foglal magába a házépítés menete? Esetleg kíváncsi vagy arra, hogy a jelenlegi generálkivitelezési árak mellett mit várhatsz el a Legohome Bau Építőipari Kft-től? Akkor az alábbi cikket kifejezetten Neked készítettük el. 

Amennyiben a házépítés menetéről inkább egyszerűbben, táblázatban szemléltetve szeretnél informálódni, kattints a házépítés lépései írásunkra.

Házépítés menete – pontról pontra

Nulladik lépés – az anyagi lehetőségek feltérképezése, hiteltanácsadás

Azok a fránya anyagiak sajnos minden Kecskemét, és környékét érintő házépítés, valamint generálkivitelezés kapcsán központi kérdést jelentenek, így mindenekelőtt ezt a tématerületet kell körbejárnunk. Vagyis, az első kapavágást megelőzően ki kell kalkulálnunk, hogy mekkora keret áll álmaink otthonának felépítése céljából a rendelkezésünkre. Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb kulcsrakész ház – az önerőn kívül – valamilyen vissza nem térítendő családtámogatási elem és/vagy további (államilag támogatott) hitel bevonásával épül meg, ami egyszerre jelent hosszú évtizedekre történő elköteleződést, és hónapról-hónapra jelentkező kiadást. Ez a kiadás nagyban függ a hitelezett kockázatvállalási kedvétől, keresetének terhelhetőségétől és a hiteltanácsadás minőségétől. Egy rossz tanácsokra épülő, rosszul meghozott döntés eredményeként a különböző pénzintézetek közötti minimális havidíj különbségek könnyen milliós tétellé halmozódhatnak fel egy hitel teljes futamidejére vetítve főleg, ha gazdasági értelemben olyan turbulens időszakban döntünk az építkezés mellett, mint mostanában. Ezt elkerülve, a Legohome Bau Kft. ügyfelei számára az elérhető legjobb hiteltanácsadási szolgáltatást biztosítjuk, továbbá ezen a linken keresztül elérhető az általunk fejlesztett házépítés kalkulátor is.

Első lépés – a telek kiválasztása

Az elhelyezkedés alapjaiban fogja meghatározni egy ingatlan értékét, emiatt nem túlzás azt állítani, hogy ez az első és legfontosabb lépés egy házépítés folyamata során. Érdemes egy egészséges egyensúlyt kialakítani a telek, és az arra felépülő ingatlan értéke között. Amennyiben túl sokat költünk a telekre, de arányaiban túl keveset az ingatlanra, akkor az a későbbi esetleges értékesítés során túl nagy mértékben befolyásolhatja negatív értelemben a családi ház formájában alakot öltő befektetésünket. Fordított esetben ez akár hatványozottan is igaz lehet, hiszen amikor túl sokat költünk az ingatlanra és túl keveset az építési telekre, akkor abba a kellemetlen helyzetbe kerülünk, hogy a viszonylag alacsony értéket képviselő (értsd: nehezen megközelíthető, közmű problémákkal küszködő, tanintézményektől és egészségügyi szolgáltatásoktól távol eső, stb.) környezetben senki nem fog annyit fizetni a házunkért, amennyiben az nekünk került. Mindezek tudatában fontos befolyásoló tényező, hogy milyen közművek állnak a kiszemelt telek vonatkozásában rendelkezésre, ahogy az is lényeges kérdést, hogy az élethelyzetünk alapján fontosnak ítélt szolgáltatások (pl.: bank, iskola, gyógyszertár, bolt, stb.) mekkora távolságra találhatók. Mindeközben arról sem feledkezhetünk meg, hogy a telek fizikai adottságai és a vonatkozó helyi építési szabályzatban (Kecskemét HÉSZ) foglaltak alapjaiban határozzák meg az arra építhető Kecskemét és környéki családi ház méretét, telken belüli elhelyezkedését és tájolását. Ennek alapján már láthatjuk, hogy az építési telek kiválasztása korántsem egyszerű feladat és szakértő segítsége nélkül könnyen lábon lőhetjük magunkat (ahogy ezt, ez a riportfilm is bemutatja), de a Legohome Bau Kft. készséggel áll ügyfelei rendelkezésére, hogy segítséget nyújtson a megfelelő építési telek kiválasztásában. 

Második lépés – első egyeztetések az építésszel

A generálkivitelező és a megrendelő mellett az egyik legfontosabb szereplő a házépítés folyamata során az építész. Emiatt kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy nem lehet elég korán megkezdeni az ügyféligények egyeztetését az építésszel. A házépítés menete közben, a nulladik lépésben felvázolt módon feltérképezett anyagi lehetőségek alapjaiban fogják meghatározni egy új építésű ház méretét, de ezen kívül még számos kérdés fel fog merülni az építésszel folytatott első megbeszélés alkalmával. Például az, hogy hány szobában, fürdőszobában gondolkodtatok, azok milyen kapcsolatban álljanak majd a ház többi részével, mekkora életteret képzeltek el a nappaliban, milyen gépészeti megoldásokat szeretnétek alkalmazni, milyen legyen a családi ház stílusa, milyen anyagokat szeretnétek felhasználni? Ezen túlmenően a telek tulajdonságai (méret, beépíthetőség, közműcsatlakozások, stb.) szintén fontos befolyásoló tényezők. Az első megbeszélés során számos ötletadó házterv közül válogathatnak az ügyfeleink, amelyek megfelelő alapot biztosíthatnak a később elkészülő alaprajznak.  

Harmadik lépés – a felelősségvállalási nyilatkozat aláírása

Bizonyos szolgáltatásainkat (pl.: geodéziai felmérés, talajmechnikai felmérés, tervezés, stb.) ingyenesen biztosítjuk azon ügyfeleink számára, akik az otthonuk felépítésével összefüggő teljes generálkivitelezéssel minket bíznak meg. Egyéb esetben, vagyis, ha az ügyfél – már bizonyos szolgáltatások igénybevételét követően – valamilyen okból kifolyólag mégis mást bíz meg a generálkivitelezéssel, akkor a Legohome Bau Kft. részéről keletkezett költségeket az ügyfél megtéríti cégünk részére és ennek biztosítása céljából egy ún. felelősségvállalási nyilatkozat kerül aláírásra. 

Negyedik lépés – a talajmechanikai és geodéziai felmérés elvégzése

A talajmechanikai felmérés a házépítés menete folyamán egy általunk kínált opcionális szolgáltatás, amelynek keretében az építkezéssel összefüggő munkálatok megkezdése előtt egy szakértő megvizsgálja az építkezésre szánt telek talajjellemzőit. A talajmechanikai vizsgálat keretében megállapításra kerül a teherhordó réteg szintje, ami a későbbi esetleges épületsüllyedés elkerülése érdekében az egyik legfontosabb tényező.  Főként olyan építési telek esetében ajánlott ezt a vizsgálatot elvégezni, ahol már előzetesen felmerül annak a gyanúja, hogy az általánosan alkalmazott sávalap nem fogja elérni a talaj teherhordó rétegét. Ezzel szemben a geodéziai felmérés nem opcionális szolgáltatásunk, mivel az építkezéssel összefüggő adminisztrációs feladatok egyik legfontosabb eleméről van szó. Ennek keretében a különféle ingatlan-nyilvántartási és telekalakítással kapcsolatos földmérői feladatok kerülnek végrehajtásra. 

Ötödik lépés – az alaprajz elkészítése

Az ötödik lépés keretében elérkeztünk a megálmodott családi házzal szemben megfogalmazott elvárások formába öntésének idejéhez, ami egy újabb építésszel történő egyeztetést is magába foglal. A Legohome Bau Kft. által felkért építészek az élhetőség, az átgondoltság és a praktikum jegyében felvázolják az első egyeztetés eredményét is visszatükröző alaprajzot. A korábban átbeszélt elképzelések általában remek alapot szolgáltatnak a tervezéshez, de sok esetben nem vesznek figyelembe olyan telekadottságokat, mint például a beépíthetőség mértéke. A beépíthetőség mértéke egy százalékban megadott szám, ami elnevezésének megfelelően azt fogja megadni, hogy az adott terület hány százalékára építkezhetünk. A közhiedelemmel ellentétben ez nem az adott családi ház lakható alapterületét (nettó négyzetméter), hanem a falakkal körbezárt területét (bruttó négyzetméter) jelenti. Emellett előfordulhat az is, hogy a megrendelő több szintes családi házat képzel el annak ellenére, hogy az adott területen a maximális építménymagasság erre nem ad lehetőséget. Ilyen, és hasonló hibák elkerülése érdekében a Legohome Bau Kft. csak olyan építészt bíz meg, aki már bizonyította szakértelmét és megfelelő támogatást tud nyújtani az ügyfeleink számára.  

házépítés menete - alaprajz

Hatodik lépés – az első árkalkuláció elkészítése

Az első kalkuláció elkészítése szintén egy fontos állomás a házépítés lépései között, hiszen az ebben feltüntetett összegnek nagyságrendileg vissza kell tükröznie a nulladik pontban alapján felmért pénzügyi mozgásteret. Az első kalkuláció még bizonyos mértékben eltérhet a későbbi szerződéskötési összegtől. Ez az összeg az alapozástól kezdve, a kiválasztott szanitereken és nyílászárókon keresztül egészen a kémény kiépítéséig minden műszaki tartalomban megadott fontosabb elemet és munkafolyamatot magába foglal.

Hetedik lépés – a szakági tervek elkészítése

Amennyiben az első kalkuláció alapján megvalósíthatónak tűnik a családi ház kivitelezése, vagyis zöld lámpát kap a Legohome Bau Kft. a megrendelőtől, akkor megkezdődnek a szakági tervezések és lényegében összeáll a végleges építési tervdokumentáció. Ez többek között magába foglalja a gépészeti tervet, az elektromos hálózat tervét, az épületenergetikai kalkulációt, helyszínrajzot és a statikai számításokat. 

Nyolcadik lépés – a végső árkalkuláció elkészítése

Az összeállított végleges építési tervdokumentációk alapján már elvégezhető a végső árkalkuláció, amitől eltérni csak bizonyos szerződésben rögzített esetekben lehet. Ezek között az esetek között érdemes megemlíteni azokat a megvalósítható ügyféligény változásokat, mint például a magasabb árkategóriába tartozó szaniterek vagy nyílászárók kiválasztása. 

Kilencedik lépés – a vállalkozási szerződés megkötése, és a banki adminisztráció megkezdése

A végső árkalkuláció, valamint az végleges építési tervdokumentációk segítségével már pontosan megszövegezhető a családi ház kivitelezésével összefüggő vállalkozási szerződés. Ez egy körülbelül 20 – 30 oldalas dokumentum, ami – többek között – a vállalkozóra és a megrendelőre vonatkozó legfontosabb kötelmeket és jogokat tartalmazza, részletezi a fizetési ütemezést, az ezért cserébe leszállításra kerülő anyagokat és elvégzett munkafolyamatokat. A vállalkozási szerződés aláírását követően a hitelfolyósítás érdekében – a Legohome Bau Kft. hiteltanácsadója – eljuttat minden releváns dokumentumot a pénzügyi tanácsadás keretében kiválasztott pénzintézethez. 

Tizedik lépés – a választható elemek ügyfél általi megtekintése

A hitelbírálat közben minden ügyfelünknek javasoljuk, hogy látogassanak el a Legohome Bau Kft. partnercégeihez, hogy megtekintsék azokat a választható elemeket (pl.: lámpák, kapcsolók, szaniterek, nyílászárók, cserépfajták, bádogok, burkolatok), amelyek később majd beépítésre kerülnek. Érdemes hangsúlyozni, hogy végső kiválasztásra, megrendelésre később kerül majd sor, ilyenkor még csak egy előzetes megtekintésről, vagy ha úgy tetszik: terepfelmérésről van szó. Az általunk javasolt partnercégek minden esetben egyedi kedvezményeket nyújtanak ügyfeleink számára.

Partnereink
Megnevezés Partner Cím Kapcsolattartó
Hitelügyintézés Credipass Kft. 6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1. Bálint György, Tel.:06205253186
Lakásbiztosítás Szalai Rita EV. 6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36. Szalai Rita, Tel.:06209394749
Lámpák Free Light Hungary Kft. 1093 Budapest, Lónyay utca 15 Varga Zsolt, Tel.:06306889837
Mentavill Kft. 6000 Kecskemét, Izsáki út 22. Kanizsai István, Tel.:06304094016
Kapcsolók, dugaljak Mentavill Kft. 6000 Kecskemét, Izsáki út 22. Kanizsai István, Tel.:06304094016
Hidegburkolatok (járólap / csempe) Palatinus ’94 Kft. 6000 Kecskemét, Ladánybenei út 1. Peller Krisztián, Tel.:06306888270
Melegburkolatok (laminált padló) Palatinus ’94 Kft. 6000 Kecskemét, Ladánybenei út 1. Peller Krisztián, Tel.:06306888270
Szaniterek (kád, wc, csaptelep stb.) Palatinus ’94 Kft. 6000 Kecskemét, Ladánybenei út 1. Peller Krisztián, Tel.:06306888270
Festék (lábazat, homlokzat, belső falak) ZebraColor Kft. 6000 Kecskemét, Mikszáth Kálmán krt. 47. Sánta Róbert, Tel.:06203432732
Belső nyílászárók (belső ajtók)
Stavmat Zrt. 6000 Kecskemét, Könyves Kálmán körút 14-16. Moise Mihály, Tel:06304459900
Műkő párkány Swarek Műkő Kft. 6000 Kecskemét, Izsáki út 48. Szabó Teréz, Tel:06703763414
Térkő Gemino Kft. 6000 Kecskemét, Felsőszéktó tanya 138/B Gevicser Endre, Tel.:06307089577
Stavmat Zrt. 6000 Kecskemét, Könyves Kálmán körút 14-16. Moise Mihály, Tel:06304459900
Beépített konyhai gépek Media Markt Magyarország Kft. 6000 Kecskemét, Dunaföldvári u. 2. Kulcsár József, Tel.:06301808907
Riasztó és kamerarendszer telepítés Hírös Kamera Kft. 6044 Kecskemét, Szőlőfürt utca 2C. Gálfi András, Tel.:06309559243
Kertépítés, kerítés építés, térkövezés Geo Park Masters Kft. 6000 Kecskemét, Kökörcsin utca 21/A. S.Tóth Tamás, Tel.:06307551968

Tizenegyedik lépés – az értékbecslés elkészítése

A benyújtott dokumentációk alapján a pénzintézet szakértője elvégzi az értékbecslést, vagyis a bank beárazza, hogy az adott helyen (a Legohome Bau Kft. esetében ez jelenleg Kecskemét és közvetlen vonzáskörzete lehet), a vállalkozási szerződésben foglalt műszaki tartalom alapján mennyit fog érni az adott családi ház. Ez alapján határozza meg a hitelezhetőség mértékét. A pozitív hitelbírálatot követően megkezdődhet az építkezés.  

Tizenkettedik lépés (ami már valóban a házépítés menete) – az előkészítés és az alapozás (1-10 nap)

Amennyiben a minden építkezést megelőző adminisztrációs tiszteletköröket lefutottuk, végre munkához is láthatunk. A házépítés menete ilyenkor sok esetben megköveteli a kiválasztott telek megtisztítását. Ez optimális esetben nem túl idő és energiaigényes feladat, de vannak olyan területek, amelyek komoly irtási előkészítést igényelnek, rosszabb esetben még a talaj szintre hozásával is foglalkozni kell. Az előkészítést követően kerül sor – földmérő szakember segítségével – az épület kitűzésére, majd megkezdődhet az alapozás. Ilyenkor a teherbíró talajrétegre támaszkodó külső és belső szerkezeti falak számára elkészül sávalap, ami betonacéllal megerősített vasalást kap. Ennél a munkafolyamatnál kerülnek lefektetésre azok a gépészeti alapvezetéket és védőcsövek, amelyek a megálmodott családi ház szükséges komfortfokozatát biztosítják. Ahogy szinte minden esetben, ennél a munkafolyamatnál is komoly precizitásra és nagy fokú pontosságra van szükség annak érdekében, hogy feloldjuk nagyapáink derékszögekkel összefüggő ellentéteit. Az alapozási munkálatok végeztével időjárástól függően 2 hét várakozásra kerül sor. 

Tizenharmadik lépés – a teherhordó, valamint a válaszfalak építése (11-40 nap)

A szükséges várakozási idő leteltét követően egy nagyon látványos munkafolyamathoz érkezünk a házépítés során, amelynek eredményeként elkészül a családi ház váza, azaz a falazata. Ez magába foglalja a külső és belső teherhordás, valamint a belső térelhatárolás céljából szükséges falazat szakszerű elkészítését. A falak egészen addig emelkednek, amíg el nem érik a betonkoszorú, vagy az adott nyílászáró szintjét, utóbbi esetben előre elkészített vasbetonnal szerelt és transzportbetonnal kiöntött áthidaló elemek is beépítésre kerülnek. A betonkoszorú kapcsán érdemes hangsúlyozni, hogy az elsődleges feladata a különböző irányból érő aránytalan terhelések egyenletessé tétele, de ezen túlmenően csatlakozási lehetőséget is teremt egy (vagy akár több) fedett terasz kialakításának irányába. 

Tizennegyedik lépés – a tetőszerkezet elkészítése, cserepek felhelyezése (41-80 nap)

A házépítés menete során a legtöbb esetben már falazat elkészítése során megrendelésre kerül a családi ház tetőszerkezete, és ez az elem optimális esetben már a tizenharmadik lépésben bemutatott munkafolyamat végeztével a helyszínen várja a felhelyezést és az összeszerelést. Azt mindenki tudja, hogy a tetőszerkezet alapvető feladata, hogy védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaival szemben azáltal, hogy megóvja az épület szerkezeti elemeit és belső tereit. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezt a feladatot a tetőszerkezet csak abban az esetben tudja betölteni, hogy ha jó minőségű anyagokból készül és szakértő kezek szerelik össze. Az ácsmunkálatok általában a teherhordó réteget jelentő fedélszerkezet megépítésével kezdődnek meg. Ennek az a célja, hogy a tető súlyából, a szél nyomó-, és szívó hatásából, valamint a hó terheléséből keletkező terheléseket átadja a ház teherhordó szerkezeti elemeinek. Ezt követi a tetőszerkezet élettartamát alapvetően befolyásoló párazáró rétegelem felhelyezése, ami kulcsszerepet játszik abban, hogy a keletkező pára ne juthasson be a fa szerkezetébe. A fedélszerkezet helyére emelése után felkerülnek a merőleges lécek, amelyek majd a cserepeket tartják a helyükön. A cserepezést azonban még megelőzi némi bádogos munka is, amelynek keretében kialakításra kerül az ereszcsatorna, az oromszegély, a kéményszegély, a hajlatbádog, valamint az egyéb szegélyek is helyükre kerülnek és természetesen a lefolyócsőről sem feledkezünk meg. A bádogozás végeztével önmagát adja a házépítés folyamata során látványos előrelépésnek mondható feladat, amelynek keretében – a rétegrendet betartva – helyére kerül a fedélhéjazat, vagyis végre felékesíthetjük a családi házunkat a gondosan kiválasztott cserepekkel. 

Tizenötödik lépés – a nyílászárók felmérése, szakági egyeztetések és tervezések lebonyolítása

A Legohome Bau Kft. az elérhető legnagyobb pontosság jegyében (és érdekében) egyedi nyílászárókkal dolgozik, és ennél a lépésnél a házépítés menete már lehetővé teszi azt a felmérést, amelynek eredményeként ezeket az elemeket legyárthatjuk. A legyártott nyílászárók végleges helyüket azonban csak azt követően foglalhatják el, hogy az ún. méretvonal meghatározásra került. Ez általában a padló végleges szintjétől mért 1 méter magasságban helyezkedik el. Az így meghatározott méretvonal szolgáltatja azt a viszonyítási pontot, amely alapján megadhatjuk a nyílászáró alsó síkjának elhelyezkedését. A helyszínre szállítást követően a szakági szerelőgárda leakasztja a nyílászárók szárnyait a tokjaikról, majd a tokok beépítési helyükre kerülnek. A megfelelő nyílásba történő beillesztést követően – ablaktokon keresztül vagy rögzítőfül használatával – meg is történik a rögzítés. A fennmaradó rések tömítése céljából purhabot alkalmazunk. A rögzítőanyag megszilárdulását követően helyükre kerülnek a szárnyak, majd az egyes nyílászáró elemek finomhangolására kerül sor. Ezzel a munkafolyamattal párhuzamosan a megrendelővel és a szakági (gépészeti, villanyszerelési, burkolói) képviselőkkel megkezdődnek az utolsó egyeztetések. Utóbbi eredményeként az ügyfél kiválasztja a beépítésre kerülő burkolatokat, szanitereket, villanykapcsolókat és lámpákat, valamint gépészeti elemeket. Ezt követően a szakági tervezők elkészítik az elektromos, a burkolási és gépészeti terveket, amelyek alapján megkezdődnek a belső gépészeti alapvezetékek, vízkiállások és elektromos alapszerelések kialakításával összefüggő munkafolyamatok. 

Tizenhatodik lépés – a szigetelés, nemesvakolás, külső festőanyagok felvitele

A hőszigetelő elemek helyes rögzítése, az eddig ismertetett munkafolyamatokhoz hasonlóan nagy fokú odafigyelés, precizitást és szaktudást igényel. A megfelelő hőszigetelés hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ennek segítségével növelhetjük a családi ház élettartamát, a fűtés és a hűtés összegének csökkentésével lefaraghatunk a rezsiköltségekből, miközben javítja a komfortérzetet azáltal, hogy a falak belső hőeloszlását egyenletesebbé teszi. A hőszigetelésnek köszönhetően a falak télen viszonylag melegek, nyáron hűvösek. A hőmérséklet ingadozásai az eltérő hőtágulású anyagoknál repedéseket okozhatnak, amelyekbe a víz (pára) beszivárog és a szerkezet idő előtti elöregedését okozza, ami elsősorban a festést, másodsorban a vakolatot teheti tönkre. Ennek elkerülése érdekében a Legohome Bau Kft. szakemberei minden esetben betartják a megfelelő technológiai rétegrendet, ami magába foglalja a hőszigetelő rendszer ragasztóelemeit, magát a hőszigetelő rendszert, a rögzítődűbelt, a merevséget biztosító üvegszövet hálót, az alapozó réteget és a színes fedőréteget, nemesvakolatot. Ennél a pontnál érdemes megemlíteni, hogy a lábazat, valamint a betonkoszorú szigetelésére külön figyelmet szentelünk, mivel ezen elemek nem szakszerű szigetelése nagyban hozzájárulhat a nemkívánt hőhidak és belső páratechnikai problémák kialakulásához. 

Tizenhetedik lépes – padlófűtés lefektetése és az estrich betonozás

A burkolások megkezdése előtt el kell végezni még bizonyos gépészeti, valamint elektromos hálózatot érintő feladatokat is. Tipikusan ilyen feladat a padlófűtés csőhálózatának lefektetése, amire rákerül a padlóburkolat alatti hőszigetelés. Ezt követően estrich betonnal segítségével ki kell egyenlíteni az aljzatot, majd a száradási idő lejárta után be kell fejezni a függesztett álmennyezetet, fel lehet szerelni az ablakpárkányokat, megkezdődhet a glettelés és a falak 1 soron történő festése.

Tizennyolcadik lépes – hideg és melegburkolással összefüggő munkálatok elvégzése

A házépítés menete során a burkoló munkálatokról sem feledkezhetünk meg, hiszen az enteriőr esztétikáját ez alapvetően befolyásolja majd, arról nem is beszélve, hogy a ház szerkezetének védelme szempontjából is szerepe van.  Ezt követően jöhetnek a különböző helyiségek burkolása, a lakószobáktól és a nappalitól kezdve, a konyha-étkezőn át egészen a fürdőszobáig. Minden egyes térnek megvan a maga funkciója és a burkolat általában ehhez a funkcióhoz, valamint a megrendelői igényhez (pénztárcájához) igazodik. A korszerű ragasztók megjelenésének köszönhetően a burkolásban használt anyagok nagyon sokat változtak az elmúlt években, így a jó öreg maltert szinte már senki se használja, helyette flexibilis ragasztót alkalmazunk a legtöbb burkolat szilárd rögzítése céljából, alumínium burkolatváltó elemekkel különítjük el a hideg-, és melegburkolatokat, illetve időtálló színezett fogával gondoskodunk a belső harmóniáról. 

Tizenkilencedik lépés – a belső gépészeti és elektromos szerelvények, illetve lámpatestek felszerelése

A házépítés folyamata lassan a végéhez közeledik, és az egyik utolsó mozzanatként beszerelésre kerülnek a kiválasztott gépészeti elemek, elektromos szerelvények, valamint lámpatestek. Ennek eredményeként lényegében életet lehelünk az adott családi házba, mivel gyakorlatilag ezeknek az elemeknek köszönhetően válik lakhatóvá az épület és nyeri el az összes helyiség a teljes funkcionalitását. 

Huszadik lépés – épület körüli járda és autóbeálló ágyazat elkészítése, szegélyezése

A családi ház körüli járda, valamint az autóbeálló ágyazatának elkészítése, szegélyezése a Legohome Bau Kft. egyik opcionális szolgáltatása, ami ugyan nem feltétele a használatbavételi engedély kiállításának, de az ügyfél megrendelése esetén ebben is készségesen segítünk. 

Huszonegyedik lépés – terület rendezése, öntözőrendszer telepítése, füvesítés, parkosítás

Szintén a Legohome Bau Kft. egyik opcionális szolgáltatásáról van szó, ami bár nem feltétele a használatbavételi engedély kiállításának, de nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az újdonsült tulajdonos teljes elégedettséggel tudja birtokba venni az új otthonát. Mégis ki ne szeretné, hogy a frissen elkészült családi házát szépen parkosított és füvesített terület vegye körbe az munkagépek által kitaposott ösvények, és a Kecskemét környékében olyannyira jellemző gazok helyett?

Huszonkettedik lépés – az átadás-átvétel végrehajtása

Az átadás-átvétel folyamata a megrendelő és a Legohome Bau Kft. közötti szerződéses kapcsolat utolsó felvonását, egyben a házépítés menete kapcsán felmerülő záróakkordot jelenti. Ennek keretében egy pontos jegyzőkönyv alapján az érintett felek rögzítik az esetleges szerződéses eltéréseket, illetve hitelesítik a kivitelező által vállalt teljesítéséket. 

Huszonharmadik lépés – a használatbavételi engedély kiállítása

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 6. §-ban találhatjuk meg az építésügyihatósági engedélyezés folyamatát és szabályait tartalmazó részt, de a használatbavételi engedély kiállításának feltételeiről nem tesz említést. Ez annak köszönhető, hogy ezt a feltétellistát a legtöbb esetben helyi szinten, vagyis a mi esetünkben a Kecskemét és környékén illetékes hatóság állítja össze. A feltétellistára vonatkozó ökölszabályt röviden megfogalmazhatjuk úgy is, hogy a tervdokumentációk megvalósításával elkészül a ház, így kiállítható a használatbavételi engedély. 

Huszonnegyedik lépés – a térképen történő feltüntetés

Az épületfeltüntetés során egy geodéta felméri az elkészült családi házat és a mérések alapján elkészíti az épületfeltüntetési vázrajzot. A változási vázrajzot a szükséges dokumentumokkal együtt benyújtja a területileg illetékes földhivatalba, ahol a változást átvezetik az ingatlan-nyilvántartási térképre és a tulajdoni lapra. Ennek eredményeként az ingatlanunk végre megkapja a jól megérdemelt házszámát is, az újdonsült lakók részére pedig kiállítható a lakcímkártya. 

A fentiekben részletezett lépések viszonylag részletesen bemutatják, hogy a Legohome Bau Kft. milyen menetrend szerint végzi a generálkivitelezést, miként is áll össze a házépítés menete. Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, kérjük szíveskedj a megadott elérhetőségeink valamelyikén felvenni velünk a kapcsolatot!