+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Vállalási százalék

Több mint valószínű, hogy a vállalási százalék konstrukcióról még soha életedben nem hallottál korábban. Ezzel nem vagy egyedül. Éppen ezért készítettük el ezt az összefoglalót, hogy mindenki számára világos képet alkossunk, miről is van szó pontosan. Fontos kiemelni, hogy ez a konstrukció nem kötelező, csupán egy lehetőség, amelyet érdemes megfontolni.

Tulajdonképpen itt is generálkivitelezésről beszélünk, azonban nem egy fix árért cserébe vállaljuk a házépítést (pl.: 50 millió Ft), hanem egy megbeszélt százalék (haszon) ellenében. Tehát Te azt fogod látni, hogy nekünk mennyi a bekerülési költségünk és ez alapján határozzuk meg az árat.

Vállalási százalék konstrukció

Miért éri meg ez mindkettőnknek?

Neked azért, mert minél nagyobb vagy egyedi házat építesz, annál olcsóbbra jön ki, Nekünk pedig azért, mert kiszámítható hasznunk lesz rajta.

Miért lesz olcsóbb ha nagyobb házat építesz?

Mert egy 90 m2 nettó hasznos alapterületű házat ugyanannyiba kerül megtervezni, ugyanannyiba kerül a gázkazán, nyílászárók, geodézia, talajmechanika, tető szállítás, felelős műszaki vezetés, villanyszerelő díja stb., mint mondjuk egy 130 m2 nettó hasznos alapterületű ház esetében. Tehát minél kisebb egy ház annál nagyobb a négyzetméter ár, illetve minél nagyobb egy ház, értelemszerűen annál kisebb a négyzetméter ár.

Mikor éri meg jobban a vállalási százalék konstrukciót választani?

Egyrészt akkor ha 100-110 m2 nettó hasznos alapterületű háznál nagyobbat szeretnél építeni, vagy ha nagyon egyedi (pl.: lapos tetős, nagy üvegfelületekkel rendelkező, különleges formájú stb.) házat szeretnél építeni. Az ilyen épületeket pont a különlegességük miatt szinte lehetetlenség költség kalkulálni. Az egyedi házakat legtöbben úgy árazzák be, hogy a hasukra csapnak, felfelé kerekítenek és hozzá adnak még 40-50% profitot.

Hány százalékot kérünk a vállalási százalék konstrukció esetén?

Számunkra 21% árrés a minimálisan elvárható haszon. Ebből építjük a cégünket, ebből bérlejük az irodánkat, fizetjük ki az alkalmazottakat és ebből az összegből biztosítjuk az akár 10 év garanciát.

Miért pont 21%?

Mert amíg te megveszel 1 db téglát bruttó 1270 Ft-ért (27% ÁFA-val), addig mi ugyan azt a téglát bruttó 1050 Ft-ért (5% ÁFA-val) vesszük meg. Ha erre rakunk 21% hasznot, akkor az pont bruttó 1270 Ft lesz, csak 5% ÁFA-val. Ezzel egyelőre még nem jártál jobban, persze rosszabbul sem. Viszont ha mi azt mondjuk, hogy ezért cserébe még:

Tehát mi azért a pénzért dolgozok, amit te amúgy is elköltöttél volna. Az viszont már csak hab a tortán, hogy mi mennyiségi vásárlók vagyunk, ezért bruttó 1050 Ft helyett azt a bizonyos téglát inkább bruttó 850 Ft-ért kapjuk meg, ami számodra még olcsóbbá teszi generálkivitelezést. A cseresznye a habon pedig, hogy ha CSOK-al építkezel, akkor jogosult vagy az ÁFA visszaigénylésére.

Mennyivel lehet így olcsóbb a kivitelezés?

Minél nagyobb házat építesz, annál több marad a zsebedben, ami egy 110 m2-es ház esetében akár 4-5 millió forintot, egy 200 m2-es ház esetében viszont, akár 10-12 millió forintot is jelenthet.

Beleszólhatsz a házépítés folyamatába?

Természetesen igen! Amennyiben igényled, folyamatosan egyeztetünk veled a munkafázisok költségeiről és döntést hozhatsz abban, hogy olcsón vagy gyorsan szeretnéd felépíteni a házat. Kérünk ajánlatot több alvállalkozótól és ha mondjuk az egyik ács csapat 200.000 forinttal olcsóbban fel tudja építeni a tetőt, viszont 2-3 hónappal többet kell rá várni, akkor te eldöntheted, hogy várjunk-e rájuk.

Vállalási százalék konstrukció

Miért éri ez meg a Legohome-nak?

Ha túl magas árat adunk, akkor máshoz mész, ha túl alacsonyat, akkor viszont pórul járhatunk. Így viszont mindenki jól jár! Te olcsóbban építesz vagy éppen gyorsan beköltözöl, elégedett leszel, nekünk pedig lesz munkánk és egy fix, biztos hasznunk.

Hogyan lehetsz biztos abban, hogy minden szabályosan fog működni?

Egyrészt rólunk rosszat még nem halhattál és nem is fogsz, valamint a vállalkozói szerződést közjegyző előtt kötjük, így biztos lehetsz benne, hogy minden szabályosan fog működni.

Hogyan tudod a folyamatokat nyomon követni, ellenőrizni?

(1) Minden egyes bejövő számlát felhő alapú (Google Drive) tárolón keresztül azonnal megosztunk veled, illetve ezt folyamatosan nyomon követheted egy felhő alapú (Google Sheets) táblázatban.

(2) Az ütemtervre is teljeskörű rálátásod lesz, amit szintén egy felhő alapú táblázatban vezetünk, így mindig megnézheted, hogy a tervezett ütemhez képest hogyan halad az építkezés.

Tehát látni fogod az összes bejövő számlát, amit egy szakértő (vagy műszaki ellenőr) bevonásával akár le is tudsz ellenőrizni. Így biztos lehetsz abban, hogy kétséget kizáróan akkora mennyiségű építőanyagot rendeltünk és valóban azt is építettük be az épülő házadba, amire valóban szükség volt.

Van kockázata a vállalási százalék konstrukciónak?

Természetesen igen, hiszen ha nem lenne mindenki ezt választaná. A ház árát nagyban befolyásolja az építőanyagok ára, mely bizonyos időközönként szeret egyik pillanatról a másikra megemelkedni. Valószínűleg ismerős a következő közhely, miszerint “kis kockázat kis haszon, nagy kockázat nagy haszon”. Ebben a konstrukcióban a mi cégünk vállal kisebb kockázatot, te viszont nagyobb hasznot foghatsz, vagyis olcsóbban építheted fel a házadat. Ami talán pozitív ezzel a konstrukcióval kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban olyan szinten drágultak meg az építőanyagok, hogy az előrejelzések szerint nem várható már jelentős áremelkedés.

Mi a helyzet a többi Legohome szolgáltatással?

Teljesen megnyugodhatsz, mert az ár-garancián kívül mi továbbra is vállaljuk a szokásos Legohome-os szolgáltatásokat, miszerint:

Összegzés

A vállalási százalék konstrukciót bátran ajánljuk neked, hiszen melletted leszünk a tervezéstől a kulcsátadásig, megcsinálunk mindent és szokás szerint segítünk a döntéshozatalban is. Annak érdekében, hogy jobban el tudd képzelni a házépítés menetét, összeszedtük a legfontosabb pontokat neked:

Összegezve tehát, ha szeretnéd profi szakember segítségével felhúzni álmaid otthonát úgy, hogy közben: 

Amennyiben bármilyen kérdés merülne fel benned, akkor keress fel minket bizalommal és örömmel megválaszoljuk.