A redőny vagy zsaluzia kétségkívül a házépítés legnépszerűbb külső árnyékolói közé tartozik. Azonban, hogy melyik a legjobb megoldás, sok esetben a megrendelő ízlésén vagy anyagi helyzetén múlik. Sokak szerint a zsaluzia jóval dizájnosabb és a nyári hónapokban praktikusabb, ám a redőny kedvező ára miatt nem lehet egyértelműen első helyezettet hirdetni. Amennyiben az eddigi tapasztalatokat és véleményeket vesszük figyelembe a zsaluzia több esetben került ki győztesen, ugyanis a külső redőnyök közül teljesen egyedülállóan szabályozható vele a beáramló fény mértéke. Ez gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a zsaluzia technológiájának köszönhetően nem kell fel és lehúzni a lamellákat, illetve már egy kis forgatással is elérhetjük a félárnyék hatását. 

A házépítés folyamata során nem ismeretlen jelenség, hogy az építkezés lebonyolításáért felelős generálkivitelező és a megrendelő véleménye különbözik bizonyos döntésekben. Szerencsére a megfelelő árnyékoló kiválasztása ritkán okoz problémát, ugyanis az évek során mind a kettő típus bizonyította kiválóságát. A döntés megkönnyítésére ugyanakkor 6 szempontot ajánlatos figyelembe venni:

 1. Árnyékoló tulajdonság: Ugyan az egyik legfontosabb szempont egyértelműen a tökéletes fényzáró tulajdonsággal rendelkező redőnynek kedvez, a zsaluzia szabályozható fényáramlása mindenféleképpen plusz pontot érdemel.
 2. Kényelem: A redőny és a zsaluzia között nincs különösebb eltérés, mivel mind a kettőnél elérhető kapcsolós és távirányítós elektromos változat is, amely egy új szintre emeli a technológiával kapcsolatos kényelem fogalmát. A legmodernebb zsaluziákat már a telefonunkhoz vagy okos-otthon rendszerhez is hozzá lehet csatlakoztatni, így könnyedén beprogramozhatjuk, hogy mikor legyen le vagy felhúzva vagy milyen szögben álljanak a lamellák.
 3. Korszerűség: A 2. pontból jól látható, hogy a zsaluzia egyértelműen korszerűbb megoldás, azonban a redőny is egyre jobban felzárkózik az újítások terén.
 4. Megjelenés: Ennél a szempontnál sem olyan hatalmas a különbség, de ettől függetlenül itt is nyertesként kerül ki a zsaluzia.
 5. Biztonság: Ezt a ”párbajt” egyértelműen a redőny nyeri, azon belül pedig az alumíniumból készült típus.
 6. Ár: Az olcsó házépítés iránti reményünk szinte azonnal szertefoszlik, amint meglátjuk a zsaluzia árát, ami túlzás nélkül kétszerese a redőnynek.

A helyes döntést nehezíti, hogy a gyártók sokszor elferdítik az igazságot, így a kivitelező feladata lesz, hogy minden házépítés során ezeket a ferdítéseket kiegyenlítse vagy ebben az esetben fényt derítsen az árnyékolástechnikára.

Redőny vagy zsaluzia – mit érdemes tudni a redőnyről? 

A redőny az árnyékolástechnika szupersztárja, mivel generációk óta gondoskodik otthonunk árnyékolásáról és óvja ablakainkat a különböző külső hatásoktól. A redőnyök 100 %-os fényzáró tulajdonsága mellett a hőszigetelő képességük is kifejezetten jónak mondható. A redőnyöknek 2 típusa elterjedt:

 •   Alumínium
 •   Műanyag

Meg kell említeni még a fa redőnyöket is, amelyeket főként a kádár-kockás házakról és műemlékekről ismerhetünk. A gyártók szeretnék elhitetni velünk, hogy ez a típus reneszánszát éli, ám ez a természetes anyagokat előnyben részesítőket leszámítva korántsem igaz. Ezzel ellentétben az alumínium redőny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nemcsak az UV sugárzás okozta roncsolások ellen, de a betörőkkel szemben is védelmet nyújt. A műanyag redőnyök is számos fejlesztésen mentek keresztül az utóbbi években, amelynek egyik terméke az UV stabilizált hab, ami sokat javított ennek a típusnak a hő- és zajszigetelésén. Műanyag redőnyök esetén viszont ez a védelem csak a fehér szín esetén nyújt számunkra 100%-os védelmet.

vakolható tokos redőny

Az alumíniumlécek viszont a műanyag redőnnyel szemben mégis szilárdabbak, tartósabbak, tehát ellenállóbbak az időjárási hatásokkal szemben. Ahogyan azt a házépítés kapcsán megszokhattuk, az előnyök mellett mindig találni hátrányokat is. A redőny esetében meg kell említeni, hogy még a legkorszerűbb típusoknál is csupán korlátozott méretű redőnypalástok állnak rendelkezésünkre, ebből kifolyólag egy nagyobb ablakfelületre nem mindig megvalósítható a redőny kivitelezése. Ugyan az osztásos felületnövelés megoldható, csakhogy ez mindig plusz költséggel is jár. 

Redőny vagy zsaluzia – mit kell tudni a Zsaluziáról? 

Az árnyékolástechnika koronázatlan királyát jó pár évvel ezelőtt szinte még alig ismerte a köznép, ma viszont nincs olyan generálkivitelezés Kecskemét városában, ahol ne merülne fel lehetséges árnyékolóként. Mozgatható lamellái megoldást jelentenek a redőny  legnagyobb problémájára, az egyszerre történő fényáteresztésre és a fényvisszaverésre. Ugyanis, ha a zsaluzia lamellái teljesen elforgatásra kerülnek, minimális értékre csökken a hőcsere az ablaknál, így a kiváló hővisszaverő tulajdonsága gondoskodik arról, hogy a meleg kint, a hűvös pedig bent maradjon. Ez nem csak egy meleg nyári napokon hasznos, de akkor is, ha a hálószoba ablakunk az utcafrontra néz. Ugyan mind zajszigetelésben, mind fényzáró tulajdonságában alul marad az összehasonlításban, mégis a házépítés költségei az ahol a leginkább érezhetjük hátrányát, ami egy aluminium redőnnyel szemben akár duplájára nőtt extra kiadást is jelenthet.

C lamellás zsaluzia

Esztétikus megjelenése talán egy kicsit enyhíti a költségekkel kapcsolatos hátrányát, ugyanis igazán nagy – 22 alapszínből álló – választékban áll a megbízó rendelkezésére. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a technológia inkább egy sötétítő szerkezet, mintsem fényzáró, ugyanis – a redőnnyel ellentétben – nem képes teljes mértékben meggátolni a beszűrődő fényt.

A zsaluzia típusai

A zsaluziát megjelenés és felhasználhatóság szerint 3 fő csoportba oszthatjuk:

 •       Tokszerkezet felépítése szerint
 •       Lamellák típusa szerint
 •       Mozgathatóságuk szerint

A lamellák típusa szerinti csoportosítás további magyarázatot igényel, ugyanis a zsaluzia kiválasztásánál mondhatni ez a legfontosabb szempont. A C-, S- és Z- alakú lamellák ugyan nevüket a megjelenésükről kapták, ám a formatervezésnél jóval fontosabb tulajdonságot hordoznak magukban.

Z- lamella: A házépítés során a megrendelők legkedveltebb modellje, köszönhetően elegáns megjelenésének és magas szintű árnyékoló tulajdonságának. Aprólékosabb fényszabályozása mellett, speciális kialakításuk egy merevebb szerkezetet eredményez, amely jobban ellenáll a külső hatásoknak.

Z lamellás zsaluzia

C- lamella: A másik nagy kedvenc köszönhetően annak, hogy a 3 típus közül ez rendelkezik a legjobb ár-érték aránnyal. Ez az egyszerűen kezelhető árnyékoló ugyan fényzárás tekintetében alul marad a Z- lamellával szemben, de még ez a típus is elég ahhoz, hogy távol tartsa otthonunktól a kíváncsi szemeket. Sajnos kevésbé ellenálló az időjárás okozta nehézségekkel és a gyűjtési magassága is ennek a típusnak a legnagyobb. A gyűjtési magasság a felhúzott zsaluziát jelent, ami egy nagyon fontos szempont, ugyanis ha a házépítés befejeztével helyezzük fel a szerkezetet, a tok akár 15 cm-t is elvehet az ablakunkból.

C lamellás zsaluzia

S- lamella: Egy igazán jó megjelenésű változat, amely precíz záródást biztosít, ráadásul még a fény beesési szögén is könnyedén állíthatunk. Ezen felül a szélállósága, gyűjtési magassága, hőszigetelő és zajszűrő tulajdonsága is kimagasló.

S lamellás zsaluzia

Árnyékolástechnika kivitelezői szemmel, avagy mire figyeljünk oda egy házépítés során?

Az árnyékolástechnika általános bemutatása mellett a generálkivitelezés kapcsán felmerülő előnyöket és hátrányokat is fontosnak tartjuk bemutatni. 

A házépítés írott és íratlan szabályai:

1) Az elektromos redőny esetében kizárólag az alumíniumból készült típust ajánljuk, ugyanis az elektromos műanyag redőny, átlagos élettartam napi használatban ritkán haladja meg a 3 évet. 

2) Direkt napfénynek kitett, vagy fokozottan napsütéses homlokzatra kizárólag fehér változatban ajánlott műanyag redőnyt alkalmazni. A színes műanyag redőnyök ugyanis kifejezetten rosszul reagálnak az állandó UV hatásra, ezért csak árnyékos felületekhez ajánlott alkalmazásuk.

3) Az egyik legnépszerűbb tokozás mind a két esetben a vakolt tokozás, vagy köznapi nyelven rejtett tokozás, amely egy igazán elegáns és letisztult megjelenést eredményez. A esztétikai megjelenés mellett azért is érdemes vakolható tokszerkezet választani, mert ez a technika kedvezően hat a hang- és hőszigetelésre. Ennek a magyarázata pedig a homlokzati hőszigetelésben rejlik, ahová a generálkivitelezés során a teljes tokszerkezet kerül.

Amennyiben a házépítés költségei nem tartalmazzák az árnyékolástechnikát, vagyis a kivitelezés befejeztével akarjuk az árnyékolót otthonunkra felszereltetni, már nem lehet a tok szerkezetet elrejteni. A zsaluzia esetében ez további problémát jelent, ugyanis a vakolt tokozás hiányában akár 15 cm-t is elvehet az ablakunkból, vagyis a kilátásunkból az árnyékoló. Azt azonban, hogy pontosan mennyi helyet foglal el a zsaluzia, függ az ablaknyílás kialakításától, a típustól és a nyílászáró felépítésétől is. Abban az esetben, ha az ablak lehetőségei engedik az árnyékoló úgy is kialakítható, hogy az összegyűjtött lamellák ne lógjanak bele a kilátásba. Ugyancsak meg kell említeni a beépített tokszerkezettel kapcsolatos javítást is. A beépítettsége miatt ugyanis nehezebb a szerelőnek hozzáférni a tokhoz egy esetleges meghibásodás esetén.  

Ezek ismeretében ajánlott a tervezgetést egy házépítés kalkulátor elkészítésével kezdeni, melynél a házépítés lépései szerint részletezzük az összes költséget.  

Mennyibe kerülnek a külső árnyékoló eszközök? 

Az innovatív beépítési módszerek, az újabbnál újabb modellek és a technológiai újjítások az árnyékolástechnikát egyre hangsúlyosábbá teszik a generálkivitelezés során, amelynek extra költségeivel jó időben szembesülni. Mindenféle mellébeszélés nélkül egy aktuális példán keresztül a legkönnyebb bemutatni a hozzávetőleges árakat. Jelen esetben – a 2023-as árazást figyelembe véve – a következő 91 m2-es lakótérrel rendelkező családi házzal szeretném szemléltetni, hogy a különböző árnyékolástechnikai eszközök milyen árat képviselnek.

Ablakok száma, és mérete:

 • 1500mm X 1500mm: 1db
 • 900mm X 2400mm: 1db
 • 1800mm X 2400mm: 1db
 • 900mm X 1500mm: 2db
 • 1200mm X 1500mm: 3db
Házépítés költségek – árnyékolástechnika
Típus Anyag Szín Mozgatás Ár (nettó) – beszereléssel együtt!
Redőny (vakolható tokos) műanyag fehér kézi 300.000 Ft + ÁFA
Redőny (vakolható tokos) alumínium színes kézi 500.000 Ft + ÁFA
Redőny (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (kapcsolóval) 825.000 Ft + ÁFA
Redőny (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (távirányítóval) 1.120.000 Ft + ÁFA
Zsaluzia „Z” lamellás (vakolható tokos) alumínium színes kézi (kurblis) 1.220.000 Ft + ÁFA
Zsaluzia „Z” lamellás (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (kapcsolóval) 1.340.000 Ft + ÁFA
Zsaluzia „Z” lamellás (vakolható tokos) alumínium színes elektromos (távirányítóval) 1.490.000 Ft + ÁFA

A Legohome Kecskemét városában minden generálkivitelezés előtt, személyre szabott, tételes árlistát állít ki, ezzel megelőzve a nemvárt meglepetéseket és költségeket.