Állandóan felmerülő kérdés, miszerint szeglemezes vagy ácsolt tető a jobb választás? A tető az egyik legfontosabb része a ház szerkezetének, ami a házépítés végeztével védelmet biztosít otthonunknak a környezeti hatásokkal szemben. Fő funkcióját tekintve ugyan nem teszünk különbséget a két szerkezeti megoldás között, azonban a kivitelezéssel kapcsolatban már hatalmas diferencia van a szeglemezes és az ácsolt tetőnél. A népszerűségi verseny győztese a szeglemezes tetőszerkezet, ami egy igen népszerű technológiai újításnak számít. Az ácsolt tetőhöz viszonyítva, ugyanis kevésbé terheli meg a környezetünket és a pénztárcánkat. Ennél a modern és gyors építkezési technológiánál a tetőszerkezet fő alapanyagát, vagyis a fát kemény acélból készült szeglemezekkel rögzítik a fedő talpszelemenjéhez. Ezzel ellentétben az ácsolt tető egy bonyolult, drága és időigényes megoldás, viszont bármilyen ház generálkivitelezése során alkalmazható. Ezen kívül egyedüli megoldásnak számít azok számára, akik a tetőtér beépítését tervezik. Így elmondható, hogy a megfelelő tetőszerkezet kiválasztásánál kulcsfontosságúak az egyedi igények, mint például a tetőszerkezet beépíthetősége, a házépítés költségei vagy éppen a fedélszerkezet kivitelezésére szánt idő.

Mit kell tudni a házépítés során a szeglemezes tetőszerkezet kivitelezéséről? 

A szeglemezes tetőszerkezet kivitelezésének gyorsasága abból adódik, hogy az alapanyagok nagy részét egy gyárban vágják méretre és állítják össze, amit a helyszínen már csak össze kell szerelni. Ezzel a módszerrel szinte minimálisra csökken a felesleges hulladék, emellett az alapanyagok és a szakemberek sincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. 

szeglemezes tetőszerkezet gyártása

A legnagyobb előnye a házépítés során azonban az árában rejlik, ugyanis ennél a módszernél nincs szükségünk betonból készült födémre, vagy a közbenső teherhordó falakra sem, amelynek költsége megegyezik a teljes szeglemezes tetőszerkezet kivitelezésének árával. Itt viszont meg kell említeni, hogy a betonfödém nélkül sokat veszítünk otthonunk hőtároló tömegéből ami meghatározza, hogy a belső légterünk mennyi ideig, milyen minőségben és mekkora mennyiségben tud hőt tárolni.

Lehet-e javítani a szeglemezes tető hőtároló tömegén?

A válasz pedig: IGEN. A technológiai újításoknak köszönhetően, már nem csak a korszerű hűtési és fűtési rendszerekkel hidalhatjuk ki a betonfödém nélküli hőtároló veszteséget, hanem a fújható üveggyapot szigeteléssel is. Ez a szigetelés könnyen és gyorsan kivitelezhető, ami nem terheli a szerkezetet, viszont a legkisebb résekbe is könnyedén bejut. A fújható üveggyapot kiválóan használható hangszigetelésre és a tűzvédelmi tulajdonsága is kimagasló, mivel „A1”- es tűzvédelmi besorolást kapott. Olvadáspontja magasabb mint 1000°C, ezért nem tűzveszélyes vagy éghető. Ez különösen fontos, ugyanis a betonfödém egy tűzzáró rétegként is működik, aminek hiányában otthonunk egy esetleges tűz esetén nagyobb veszélynek van kitéve.  

szeglemezes vagy ácsolt tető

Most pedig jöjjön az egyik legfontosabb része az elemzésnek, a szeglemezes szerkezet további előnyeinek és hátrányainak bemutatása:

Előnyök:

 • nagy teherbíró képességű, az 50kg/nm-es kerámia cseréphez is alkalmazható
 • akár 25-30 méteres fesztávot is képes oszlopok nélkül áthidalni
 • pontos, biztonságos technológia
 • minden fából készült alapanyagot már az összeszereléskor gombaölő és tűzgátló anyaggal kezelnek
 • stabil szerkezet, ami az idő múlásával sem csavarodik vagy mozog

Hátrányok:

 • amennyiben alacsony hajlásszögű vagy lapostetőben gondolkozunk, elkerülhetetlen a szilárd födém
 • nem alkalmas lakható tetőtér kialakítására
 • ugyan maga a kivitelezés gyors (a szerkezet mindössze 3 napot vesz igénybe), maga a teljes tető legyártása még így is beletelik 2 hónapba (amit azzal ellensúlyozunk, hogy már az alapozás megkezdésekor megrendeljük a tetőszerkezetet, lásd házépítés lépései)
 • tetőcsere esetében az egész szerkezetet cserélni kell.  
 • az „igazi” mediterrán stílus kedvelői sem fogják szeretni, mivel a látszó szarufa nem mutat jól ezzel a technológiával

Házépítés lépései a szeglemezes tetőszerkezeten keresztül

(1) Az alapanyagokat a méretre szabást és összeszerelést követően a helyszínre szállítják. A keretek szállítása cseppet sem egyszerű feladat, ugyanis magasságukból kifolyólag kizárólag alacsony tréleren lehet szállítani.

(2) Lerakodás, majd daruzás.

(3) A talpszelemenek rögzítése. Itt fontos megemlíteni, hogy a talpszelemenek olyan vékonyak, hogy szinte nincs is korrigálási lehetőség, a koszorú tetejének tökéletesen síkban kell lennie.

(4) Csatlakozó szerkezetek építése (amik ajánlás szerint 20cm x 20cm-es oszlopok és gerendák, azonban már a 15cm x 15cm-es is elegendő lehet, ami nem utolsó sorban sokkal könnyebben be is szerezhető).

(5) A keretek felállítása, amit rögzíteni kell a talpszelemenekhez és egymáshoz is. Itt minél több keret kerül fel, annál merevebb lesz a tetőszerkezetünk. A szeglemezes tető esetében az ácsolt tetővel ellentétben nincs szükség egyforma távolságra helyezni a szarufákat.

(6) A keretek végleges rögzítése.

(7) Az élek és vápák kialakítása, amit az ácsolt tetőhöz hasonlóan a fóliázás, lécezés, cserepezés majd a bádogozás követi.

Egy ”kis” túlzással mire végigolvassuk a szeglemezes tető kivitelezésének lépéseit már el is készült maga a szerkezet. Ez az ácsolt tető esetében közel sincsen így, ezen kívül a munkafolyamat bonyolultságából kifolyólag nagyon meg kell válogatni milyen szakembert bízunk meg a tető megépítésével. A Legohome csapata Kecskemét legjobb szakembereiből áll, akik több tíz éves szakértelemmel rendelkeznek, legyen szó egy házépítés során a szeglemezes vagy ácsolt tetőszerkezet kivitelezéséről.  

Mikor érdemes az ácsolt tetőszerkezetet választani egy generálkivitelezés során?

Az ácsolt tető egyik legnagyobb előnye a technológia ismeretében rejlik, hiszen a legnagyobb múlttal rendelkező fedélszerkezet. Amit ismerünk, abban pedig jobban bízunk, így a mai napig ezt a módszert ajánljuk bonyolultabb tetőszerkezetek kivitelezésénél. Mondhatni egy generálkivitelezés során szinte bármilyen kialakítású tetőszerkezet megoldható vele. Egyedüli megoldásnak bizonyult padlástér beépítésére, vagy a tetőtérben lakótér kialakítására, ugyanis teherhordásra sokkal alkalmasabb, mint a szeglemezes szerkezet, aminél a rácstartók alsóövi terhelésének nem ajánlott meghaladnia az 50 kg/nm értéket. 

szeglemezes vagy ácsolt tető

Miért hasznos a födémszerkezet?

Egy komplex födém hő- és hangszigetelő rétegből, ezen kívül teherhordó és padlószerkezetből áll. Egyik legfontosabb tulajdonsága a ház szerkezetének támogatásában rejlik, ugyanis a födémnek köszönhetően a falak függőleges teherviselő képessége többszörösére nő. A házépítés során kétféle vasbeton födémtípust különböztetünk meg: 

 • Teljesen a helyszínen kivitelezett, azaz monolit födém. 
 • Részben a helyszínen kivitelezett, azaz félmonolit födém. 

A monolit födém szinte bármilyen alaprajzú ház fedésére alkalmas, ezen kívül az elektromos vezetékeket és a gépészeti vezetékeket is el lehet benne rejteni. A félmonolitos gerendás födém, az olcsó házépítés egyik kulcsa, ugyanis kevésbé költséges, mint a monolit megoldás és a kivitelezése is egyszerűbb. Ennél a típusnál azonban meg kell említeni, hogy csak egyszerű alaprajzú házaknál alkalmazható. A részben helyszínen kivitelezett födém bizonyos részeit üzemben állítják elő. Ilyen például a  kéregpanel vagy zsalupanel, amelynek kivitelezéséhez darura van szükségünk, ezen kívül ideiglenes megtámasztást igényel. A paneles födémek ezzel ellentétben a generálkivitelezés során nem igényelnek ideiglenes megtámasztást és már minimális betonozással is kivitelezhetőek.

Az ácsolt tető egy megbízható, tűzálló szerkezet, amely az évek során már kiharcolta magának a kellő elismerést. Ennél a módszernél azonban sokkal nagyobb hangsúly van a szakmai tapasztalaton és hozzáértésen, ugyanis minden egyes munkafolyamatot a helyszínen kell elvégezni. A hibázás lehetősége ugyan megnövekedhet, azonban a szeglemezes tetőszerkezettel ellentétben ez a megoldás több lehetőséget biztosít az esetleges hibák korrigálására.

Szeglemezes vagy ácsolt tető, avagy  melyiket válasszuk?

A házépítés lépései közül a fedélszerkezettel kapcsolatos munka a generálkivitelezés egyik legjelentősebb fordulópontja. A tetőszerkezet befejeztével lélegezhetünk csak fel igazán, hiszen a ház szerkezete és a felhasznált, illetve felhasználásra váró alapanyagok nincsenek többé kitéve az időjárás viszontagságainak. Azonban mielőtt eljutnánk ahhoz a ponthoz, hogy eldöntsük számunkra a szeglemezes vagy ácsolt tető lehet jobb választás, fontos megemlíteni bizonyos szempontokat. A tető legfontosabb feladatai közé tartozik a nedvesség, azaz csapadék felfogása, valamint a széllel és hóteherrel szembeni ellenállóság. Ennek ellenére manapság mégis a kinézet az, ami ház tervezésénél a legnagyobb hangsúlyt kap.

A digitális technológia a házépítést is forradalmasította, ugyanis már nem kell többé a kulcsátadásig várni jövendőbeli otthonunk megtekintéséhez. A Legohome oldalán elérhető ötletadó háztervek realisztikus képet vázolnak fel a megrendelőnek a végeredményről, amelynek segítségével megtudhatjuk, hogy a kiválasztott tetőtípus valóban az ízlésünknek megfelelő-e.  

A legnépszerűbb tetőtípusok közé tartozik a sátortető, nyeregtető és a félnyeregtető.

 • A sátortető egy négy vagy öt háromszög alakú tetősíkkal határolt tető, ami egy tetőcsúccsal rendelkezik. Ugyan fénykorát körülbelül 50 évvel ezelőtt élte, kisebb nagyobb módosításokkal még mindig egy népszerű megoldásnak számít. Alacsonyabb hajlásszöggel és szeglemezes tetőszerkezettel párosítva például egy mediterrán stílusú tető hatását érhetjük el vele. Ez a megoldás azonban igencsak költséges és a kivitelezésük is munkaigényes.
 • A nyeregtető a legnagyobb múlttal rendelkező tetőszerkezet, amelynek kedvező ára mellett, az egyszerű kivitelezés is hozzájárult népszerűségéhez. A tető nagyszerűsége abból adódik, hogy csak két oldalból áll, ami a gerincnél kapcsolódik.
 • A félnyeregtető a nyeregtetőhöz hasonlóan nem túl munkaigényes és/vagy költséges, ugyanis lényegében egy megfelezett nyeregtető, a gerincvonal mentén. Azonban ez a kis módosítás is elég ahhoz, hogy egy igazán mutatós tető díszítse otthonunkat. Fontos megemlíteni, hogy ennél a típusnál a legalacsonyabb az esélye a beázásnak, vagy a hibázásnak egyaránt.

Szeglemezes vagy ácsolt tető? Amennyiben házunk formája egyszerűbb és fontos a gyorsaság, biztonság és a költséghatékonyság, akkor a szeglemezes tetőszerkezetet javasoljuk. Ha viszont különleges tetőformát szeretnénk és nem számít sem az idő, sem pedig a pénz, akkor válasszuk az ácsolt tetőt.

Amennyiben jövendőbeli otthonod tervezését és a generálkivitelezés során felmerülő összes feladatot szeretnéd profikra bízni, a Legohome csapata a hét minden napján várja hívásodat.