+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Családi ház tervezés Kecskemét

Családi ház tervezés Kecskemét – amikor házépítésről beszélünk, akkor a legtöbb embernek az alapozás, a falak felhúzása és a cserép felhelyezése jut eszébe. Ezeket a folyamatokat azonban megelőzi egy sokkal fontosabb dolog, ez pedig a családi ház megtervezése. Ez egy kihagyhatatlan lépés, amelyről mindenképp beszélni kell.

Mit takar pontosan a háztervezés és milyen árakra lehet számítani? Ezeket fogjuk most részletezni.

Elengedhetetlen tehát tisztázni, hogy ki készíti a terveket és pontosan miket is csinál? Ezt minden esetben építész vagy építészmérnök végzi. Három, elengedhetetlen feladat tartozik hozzájuk: vázlatterv készítése, engedélyezési és a kiviteli tervkészítés.

Családi ház tervezés Kecskemét

Mire figyelj mikor építészt választasz? Első és legfontosabb, hogy a referenciát, szaktudást nézd, csak ezután következhet minden más. Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy az ismerősöd ismerőse hallott valakit, aki olcsón elvégzi, de hidd el, hogy nem erre van szükséged. Elengedhetetlen, hogy meglegyen az összhang közted és az építész között, hiszen Ő átlátja majd az igényeidet, és segít olyan megoldást találni, ami neked megfelelő. Nem csak hagyja, hogy elmondd mit szeretnél és megcsinálja, hanem a vázlattervet úgy készíti el, hogy figyelmeztet a hibákra és segít kihozni a legjobbat az általad elképzelt házból. Egy építésznek tudnia kell azt is, hogy milyen előírások vannak (pl. mekkora lehet a ház magassága, beépíthetősége vagy éppen a beépítési módja), a tervezés során pedig figyelembe veszi az ingatlan tájolását, a telek adottságait és egyéb természeti körülményeket. Éppen ezért ez nem egy-két órás folyamat, főleg akkor, ha az első vázlat nem nyeri el tetszésünket. És még nem is csak pár napról van szó, hanem könnyen hónapokról is beszélhetünk.

Családi ház tervezés Kecskemét

Amennyiben egyáltalán nincs ötleted, hogy hol keress építészt, akkor a Magyar Építész Kamara (MÉK) oldalán megtalálható a tervezők névjegyzéke, akár az is, hogy hol tevékenykednek.

A második elengedhetetlen lépés, az engedélyezési terv összeállítása. Ez egy kicsit sem könnyű, hanem igen összetett, sok ideig elhúzódó folyamat. Nem ajánlom, hogy saját magunk vágjunk bele. De mi is történik itt pontosan? Amikor a megrendelő elfogadja az építő által elkészített tervet, akkor azt természetesen az építésügyi hatóságoknak engedélyeznie kell. A terv ebben a szakaszban már nagyon részletes, rögzíti azokat a paramétereket, ami alapján a hatóság eldönti, hogy megadja az engedélyt vagy sem. Olyan dolgokat is tartalmaz, mint például: homlokzat paraméterei, mekkora földterület lesz beépítve, milyen széles-magas az ingatlan stb. Ebben a szakaszban előfordulhat, hogy a hatóságok további adatokat is bekérnek majd, mint például a tulajdoni lap, hőtechnikai igazolás vagy szükség esetén kérvényezhetnek talajmechanikai szakvéleményt is. Ez a folyamat akár hónapokig is eltarthat főleg, ha többször kerül sor hiánypótlásra. Az elvárt igazolások és szakvélemények beszerzése a plusz idő mellett jelentős többletkiadásokat is jelenthetnek. Az építési engedélyekben meghatározott dolgoktól az építés során tilos eltérni, bár azt hiszem ezt nem kell taglalnom miért.

Családi ház tervezés Kecskemét

Kiviteli terv: Ez már akkor készül el, amikor megszereztük az építési engedélyt. Az épülő házunk kivitelezése csupán az engedélyezései terv alapján nem lehetséges, mivel nem tartalmaz kellően minden részletet, és az építéshez szükséges műszaki információt. Ezért ez a tervfajta mutatja, hogy mit, miből és milyen sorrendben kell elvégezni. Nem érdemes azon spórolni, hogy nem kérünk ilyen tervet, mivel a kivitelezőknek szükségük van erre az építés során, illetve ez ad garanciát arra, hogy az épület a tervezett módon és költségekkel épül majd fel.

Jogosan merül fel a tervezés során mindenkiben a kérdés, hogy típusházat vagy egyedi tervezésű házat válasszunk?

A személyre szabott terv lehetővé teszi az egyedi igényeink megvalósítását. Amennyiben azonban úgy érezzük, hogy nincs szükségünk speciális megoldásokra, akkor érdemes a típusházaknál, a kész tervek között nézelődni, hiszen ilyen esetben rengeteg időt spórolhatunk, mivel nem kell annyit várni a vázlattervekre. 

Családi ház tervezés Kecskemét – ÁRAK

Már az elején fontos tisztázni, hogy amennyiben a Legohome Bau Építőipari Kft. bízod meg a házad felépítésével, akkor a tervezési díj számodra INGYENES!

A tervezés ára természetesen nem egységes és régiónként is nagy különbségeket mutat. A legtöbb esetben az árat forint/m2 ben adják meg. Ez akár 10.000-15.000 forint között is lehet. Például egy kecskeméti 100 m2-es ingatlant nézve, aminek 9000 forint a négyzetméter ára, annak akár 900.000 Ft is lehet a tervezés díja. A pontos ár meghatározása azonban több tényezőtől is függhet, de nézzük a számokat és, hogy pontosan ez miket tartalmaz:

Egyéb költségekkel is számolnunk kell, amik nem kapcsolódnak közvetlen a tervezéshez. Például sok esetben előfordul, hogy az ingatlanhatárok megállapításánál földmérést kell kérni, és bizony ez is vagy 50-100.000 Ft lehet. Amennyiben szeretnénk talajmechnanikai szakvéleményt kérni az általunk vásárolt telekről, akkor annak az ára 200.000 ezer forint körül mozog. Az építési engedélyért is fizetnünk kell, ez 25 ezertől kezdve akár 100 ezer forint is lehet. 

A lényeg, hogy minden esetben megbízható, képzett, tapasztalt szakembert bízz meg a családi házad megtervezésével, Ő az elsődleges kulcsa annak, hogy olyan házad legyen amilyet megálmodtál. A megfelelő előírások, szabályok és elképzelésed alapján elkészíti azt a tervet, amit tanulmányozva a generálkivitelező majd fel tudja építeni a családi házadat!