+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Telek közművesítés

A házépítés tényleges megkezdése előtt több olyan lépés is van, amiről döntenünk kell, köztük a közművesítésről. A telekvásárlásnál több szempontot is figyelembe kell venni, például, hogy milyen tájolású ingatlant szeretnénk, mekkora kertet, milyen környéken stb. Ugyanilyen fontos, hogy a keresés előtt tisztázzuk le: közművesített vagy közművesítetlen telket szeretnénk? Az utóbbi típusokhoz bár olcsóbban lehet hozzájutni, és ez elsőre nagyon kecsegtetőnek tűnhet, mégis érdemes előtte megvizsgálni, hogy mennyi pénzzel járna nekünk a gáz-, villany, -víz-, vagy csatorna bekötése. Sok esetben nem éri meg a kockázatot az alacsony ár!

építési telek közművesítés Kecskemét

Mivel egyre nagyobb napjainkban az építkezési hajlandóság, ezért nagyon gyorsan elfogynak a telkek. Sok esetben a város vagy falu határában új területeket kell bevonni, ilyenkor pedig a közmű bekötése még drágább lehet, ráadásul igen sok időt igényel. Tehát, ha nem szeretnél akár hónapokat is várni, akkor mindenképp gondold át ezt az opciót!

A várható kiadások mértéke a településtől, a telek adottságaitól és persze az igényeinktől is függ.

  1. július 1. óta díjmentes az óránként legfeljebb 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beépítése. Továbbá ingyenes a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezetékek és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezetékek bekötése is. Ennél a kettő közműnél elengedik a csatlakozási alapdíjat, a csatlakozóvezeték díját és a fogyasztásmérő költségeit is. Az előbb említett két szektoron kívül a gázbekötésnél az elosztótól 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építik ki. A villanyszektorban pedig az eddigi mérték kétszeresére emelkedett az a vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyenesen biztosít.

Ezen felül ivóvíz és szennyvíz bekötéseknél díjmentessé vált az igénybejelentés elbírálása, tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás, továbbá rácsatlakozáskor a bekötési vízmérőóra, annak felszerelése és a nyomáspróba.

Mire nem terjed ki a díjmentesség?

Az ún. fogyasztói vezetékre és felhasználói berendezésekre (azaz a magántulajdonba kerülő vezetékek, csövek, kapcsolók, kiállások, dugaljak, csapok stb. beépítésére) a díjmentesség nem vonatkozik. Általános szabály szerint fogyasztói vezetéknek minősül a szolgáltató által telepített mérőórától húzódó vezeték. Nem tartozik emellett a mentesség alá a mellékvízmérő beszerelése.

Több olyan jogszabály is született, ami a határidőket szigorítja, korábban ugyanis a közműszolgáltató részére nem volt kötött a szolgáltatás elvégzésének időtartama.

A megalkotott jogszabályok sajnos nem azt jelentik, hogy nincsenek felmerülő költségek (bár több százezer forintot spórolunk meg vele), ahogy korábban írtam a közművesítés sajnos költséges folyamat, de miért kell fizetni? Az építkező személy kiadásai közé tartozik: a tervezési díj, engedélyezés, földmérő díja, vízóra akna díja, kerti csap, szerelvények költsége és persze a munkadíj.

Víz: Itt számolni kell tehát a vízbekötési tervvel, a vízmű kiszállásával és óra szerelésével, illetve amennyiben szeretnénk kerti csapot, azért is kell fizetni. (Ezek költsége körülbelül 400 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet)

Áram: Meg kell fizetni annak a díját, amit a 32 amperen felül szeretnénk, az anyagköltséget (oszlop, mérőszekrény stb.) és persze a villanyszerelő díját. (Körülbelül 200 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő díjjal számolhatunk)

Csatorna: Bár nem tűnik olyan fontos lépésnek, mint az áram meg a víz mégis elengedhetetlen dolog, hiszen a rosszul kivitelezett csatorna folyamatos duguláshoz vezethet. A megfelelő szennyvízelvezetést nem lehet házilag megoldani, ehhez hozzáértő, profi segítsége szükséges. (mindezek költsége körülbelül 300 ezer forint)

Gáz: Itt kizárólag a munkadíjat kell kifizetni (ez kb 70 ezer forint és 120 ezer forint között mozog)

építési telek közművesítés Kecskemét

Éppen ezért ne hozzunk elhamarkodott döntést! Miután úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk álmaink házának helyszínét és már látjuk, hogy a konyha ablaka melyik fára fog nézni azt javaslom, hogy előtte otthon járjunk utána mindennek. Hiszen sok esetben bizonyos dolgok engedélyhez vannak kötve az adott helynél, vagy nem is megvalósíthatóak. Könnyen megeshet, hogy annyiba kerülne a telek közművesítése, aminél már inkább a korábban elvetett drágább terület megvásárlása tűnik jobb megoldásnak.

*Tipp: Ma már mindenki számára elérhető ügyfélkapun keresztül egy E-közműnek nevezett térképrendszer. Ezen az oldalon tudunk információt szerezni, hogy milyen közműszolgáltatások vannak a kiszemelt telek környékén.

Arra szeretnénk mindenkit bíztatni, hogy mikor házépítés mellett dönt, mindenképp készítsen kalkulációt a várható kiadásokról. Megbízható forrásokból, generálkivitelezőtől és hivatalos oldalakról tájékozódjunk, hogy pontos értékekkel tudjunk majd számolni.