+3670 329 1182
6000 Kecskemét, Kőrösi-hegy 36.
info@legohome.hu

Gépi földmunkák

Házépítés és családi ház tervezés során nem feltétlenül a gépi földmunka az első dolog, ami eszünkbe jut. Azonban nagyon fontos lépések tartoznak ide, amelyek, ha nincsenek jól kivitelezve, akkor a ház sem fog jó alapokra épülni. Amikor földmunkai feladatokról beszélünk, akkor 4 fő dologról van szó, ez a tereprendezés, árokásás, alapásás, pincetömb kiemelés. Ebben a részben pedig egyenként mutatom be őket, annak érdekében, hogy nagyobb rálátása legyen mindenkinek arról, hogy ezek mennyire fontos részei egy építkezésnek. Az elvégzendő földmunkákhoz kézi vagy gépi erő kell.

gépi földmunka

A kézi feladatokhoz alapvető szerszámok szükségesek pl. ásó, csákány, lapát. A gép munka kivitelezéséhez pedig különböző munkagépek pl. árokásó, homlokrakodó, forgókotró sorakoznak fel, és nem ritkán fordul elő az se, hogy mindezek egyszerre szükségesek.

Tereprendezés

A családi házépítés kezdeti és végső szakaszában van leginkább szükség tereprendezésre. Itt elsősorban nem esztétikai kertrendezésre kell gondolni. Erre a folyamatra azért kell sort keríteni, mert megfelelővé kell tenni az építési területe, magához az építkezéshez. A cél, hogy egy vízszintes, akadályoktól mentes terepet kapjunk. Éppen ezért fontos, hogy az esetlegesen elforduló egyenletlenségeket, gyökereket, bozótokat, növényeket kiiktassuk. Előfordulhat az is, hogy le kell bontani egy régi épületet, aminél pedig a törmelékek elszállítása is ebbe a munkafolyamatba tartozik. Minden telek nagyon egyedi, ezért nem lehet előre meghatározni, hogy mennyi munkát fog igénybe venni. Egy-egy speciális lejtő, sziklás vagy kavicsos felszín több nehézséget hoz maga után.  Legtöbbször egy Bobcat homokrakodó gépre van szükség, attól függően, hogy milyen a talaj szerkezete. Bár Kecskemét az Alföld részeként nem rendelkezik dimbes-dombos talajjal, ettől függetlenül bárki, aki házépítés mellett dönt nem hagyhatja ki ezt a lépést.

Az ásási folyamatok magukba foglalhatják az épület alapjának, a vezetékek és csatornák helyének kiásását vagy a pince létrehozását is.

Árokásás

Ebben a szakaszban történik az árokásással egyidőben a csatornázási folyamatok, közműárkok kiásása is. Ez a fázis azért indokolt, mert számos esetben a föld alatt kell elvezetni villany, víz, gáz vagy egyéb vezetékeket, csatornákat. Rendkívül precíz munkavégzést igényel, ezért mindenképp megbízható kivitelezőt válasszunk.

Alapásás

A házban felmerülő hibák pl. süllyedés, homlokzaton vagy belső falakon megjelenő repedések is legtöbbször visszavezethetőek a rossz alapra. Éppen ezért egy rendkívül fontos lépés a stabil alap kiásása. Itt már nem lesz elég a megfelelő gépek és azokkal történő kivitelezés, mivel ezt a folyamatot komoly tervezés előzi meg. Sok szerkezeti problémát okozhat, ha eltérünk a gondosan elkészített tervtől. Az egyik legfontosabb szabály alapásáskor, hogy mindig kerüljön fagyhatár alá (kb. 80 cm mélység) az épület alapozási síkja, ennél sekélyebb alapot egyáltalán nem ajánlott ásni. Az ásási folyamatot legtöbbször megelőzi a talajszerkezet megvizsgálása, hiszen nem mindegy milyen alapok állnak rendelkezésre. Szintén a talaj fogja meghatározni, hogy pontosan milyen gépekre, munkaeszközökre lesz szükség a kivitelezés során.

gépi földmunka

Amennyiben biztonságos ingatlant szeretnénk, úgy a házépítés és háztervezés során erre a lépésre mindig nagy figyelmet adjunk.

Pincetömb kiemelés

Napjainkban a házépítés során egyre ritkábban merül fel igény egy pincére. Ettől függetlenük van rá lehetőség, de fontos tudni, hogy sokkal nagyobb odafigyelést és tervezést igényel egy olyan ház, ahol pince kerül kiépítésre. A meghatározott méretek betartása (szélesség, hosszúság, mélység) elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő lépések is simán menjenek. A kiemelés tehát nehéz feladat, a kitermelt föld elszállítása pedig legtöbb esetben billenős teherautókkal történik. Nagy mennyiségű földről van szó, ezért ez mindenképp gépi erőforrást igényel. Amennyiben szerkezetileg nem túl alkalmas a telek egy pince kialakítására úgy érdemes átgondolni, hogy melléképülettel tudjuk-e helyettesíteni.

A földmunka költségei leginkább attól függnek, hogy hány napos munkáról van szó, illetve, hogy milyen típusú gépek kölcsönzése szükséges, valamint attól, hogy ezeket milyen messzire kell szállítani. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy minden építési területnek más tulajdonságai vannak, ezért azt, hogy mennyi ideig fog tartani a földmunkálás, valamint, hogy mikre lesz hozzá szükség, azt előreláthatólag nagyon nehéz megmondani. Éppen ezért a legelső feladat egy megbízható kivitelezőt keresése.