A kerítés típusát és kinézetét illetően az utóbbi évtizedekben rengeteg változáson ment keresztül, miközben fő funkciói – az ingatlan védelme, és a telek határának jelzése – évszázadok óta változatlan. A megfelelő típus kiválasztását érdemes már a házépítés megkezdése előtt eldönteni, így a tervezés folyamatánál a generálkivitelező segítséget tud nyújtani az alvállalkozó kiválasztásában, vagy javaslatot tenni arról, hogy milyen kerítés típust érdemes választani. A fa kerítés talán a legnagyobb hagyománnyal rendelkezik, ami az évek során sem veszített népszerűségéből, azonban a legnépszerűbb kerítések sok esetben több anyag ötvözetéből állnak. Ilyen például a:

  • fa és kő, vagy beton kerítés;
  • acél és beton kerítés. 

Legyen szó akármilyen stílusról a fa alapanyag más anyagokkal keverve, nem csak tartósságáról nyújtott tanúbizonyságot, de kedvező ára miatt is ez a házépítés során a leggyakrabban választott kerítés típus.

Az anyag mellett azonban rengeteg egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk, mielőtt neki kezdenénk a kerítés tervezésének.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő kerítés kiválasztásánál egy házépítés során?

Elsőként az anyagi, felhasználásbéli, illetve esztétikai szempontok alapján érdemes leszűkíteni a jelölteket, majd tovább szűkíteni a listát az alábbi szempontok alapján: 

  • Beláthatóság: Nyitott vagy zárt.
  • Magasság: Nagyban függ attól, hogy nyitott vagy zárt kerítést szeretnénk. Amennyiben szeretnénk a privát szféránkat megóvni, azt 180 – 200 centiméternél alacsonyabb kerítéssel nem igazán lehet kivitelezni. 
  • Ár: Lakókörnyezetünk első védelmi vonalát a kerítés biztosítja, így egy generálkivitelezés során a házépítés kalkulátor elengedhetetlen részét képezi egy masszív és stabil anyagból készült kerítés. A kedvezményes drótkerítés már akár 1500 Ft/m-ért is elérhető, míg a drágábbnak mondható fém, lemez, vagy kovácsoltvas kerítés méterenként elérheti a 25 000 – 30 000 Ft-ot is.
  • Karbantartás igénye: A sövény és a fakerítésen kívül még az olcsóbb drótkerítések igényelnek karbantartást, de az acél, alumínium kő és tégla kifejezetten az ”örök életről” híresek.
  • Stílus: A ház megjelenése és stílusa mellett érdemes a környezet jellegét is figyelembe venni, ugyanis más típus illik egy vidéki, kertvárosi, vagy központi ingatlanhoz.
  • Anyag: Aminek kiválasztása igényli a legalaposabb utánajárást.

Minden amit a kerítés kivitelezéséhez szükséges anyagokról tudni érdemes

Acélkerítés az utóbbi idők egyik legnépszerűbb megoldása, ahol az íves acéllemezek mellet 2D és 3D táblás kerítés elemek közül is válogathatunk. A 3D esetében szimpla huzalokról beszélünk, ami a választott magasságtól függően 2, 3 vagy 4 helyen van domborítva a tábla. Míg a 2D táblás kerítéseknél ezzel szemben nincs domborulat a táblán. Ez a nyitott kerítésekhez használatos típus jellegzetességét a duplán futó vízszintes huzalok adják. Ezzel ellentétben a trapézlemez kerítés gondoskodik a maximális privát szféráról. Pozitívumai közé tartozik, hogy időjárásálló, nem igényel rendszeres karbantartást, nem vetemedik, nem kopik és hosszú évek elteltével sem látszódik rajta az idő vasfoga, ezen kívül több színben és/vagy famintában is elérhető. Fő negatívuma megjelenéséből adódik, amennyiben ugyanis az acél lemez mind a két oldalán fahatású mintát szeretnénk az bizony jócskán költségesebb, mint az egyoldalú fa hatású dizájn.

Milyen kerítés típust válasszak? -kő és fémlemez

Alumínium anyagából adódóan igazán strapabíró, ezen kívül a korrózióvédelemmel sem kell foglalkozni, viszont az elszíneződés már jellemző lehet rá. Ennél a típusnál is kapható fa hatású lemez, amely az acéllal ellentétben hátulról is a megtévesztésig hasonlítanak a valódi fára. Az acélhoz viszonyítva bonyolultabb és körülményesebb a kivitelezése. A kettő anyag között viszont nincs nagy különbség minőségben, így leginkább az ára bír döntő erővel.

Milyen kerítés típust válasszak? - alumínium kerítés

Betonkerítés leggyakrabban más anyagokkal kombinált kerítés, ami gyorsan és viszonylag olcsón kivitelezhető. Míg régebben egy igazán robosztus és rideg megjelenés jellemezte, ma már sokkal dizájnosabb megoldások is elérhetőek a különböző festőanyagoknak köszönhetően. Utcai frontra gyakran keverik más anyaggal, míg hátsó és oldalsó kerítéshez tökéletes választás lehet a zárt kerítés kedvelőinek. Ennél a típusnál meg kell még említeni a bontott tégla kerítést is, amelynek alapját beton képzi, míg a külsejét bontott téglával díszítik. A betonkerítéshez viszonyítva a bontott tégla egy jóval dizájnosabb megjelenést eredményez, amit akár fával, alumíniummal, vassal vagy acéllal is kombinálhatunk. 

Milyen kerítés típust válasszak? - beton kerítés

Kovácsoltvas kerítés ugyan nem a jelen kor legnépszerűbb típusa, mégis számos előnye miatt érdemes róla beszélni. Strapabírósága megkérdőjelezhetetlen, hiszen az 40-50 évvel ezelőtt – jól – kivitelezett vaskerítések a mai napig szinte tökéletes állapotban állnak. Fő negatívuma az ára, ugyanis az egyik legdrágább kerítés típusok között tartjuk számon. Ezen kívül stílus érzékeny, ugyanis a klasszikus és mediterrán stíluson kívül nem igazán illik más típushoz, amennyiben nem keverjük más anyagokkal.

Milyen kerítés típust válasszak? - kovácsolt vaskerítés

Drótkerítés kétségkívül a legegyszerűbb és egyben a legolcsóbb megoldásnak is számít egy házépítés során. Manapság inkább térelválasztóként használják. Negatívuma, hogy takarást és védelmet sem biztosít otthonunknak. Ugyan időtálló megoldásnak mondható, mégis főként csak ideiglenes megoldásnak javasoljuk.

Milyen kerítés típust válasszak? - drótkerítés

Sövénykerítés nem csak a legkörnyezetbarátabb megoldás, de a magánszféra biztosítására is tökéletes választásnak bizonyul, ugyanis akár 2-3 méter magasra is megnöveszthető. Hátrányai közé tartozik, hogy állandó karbantartást és ápolást igényel, ezen kívül a kártevőkkel is könnyedén meggyűlhet a bajod, ha ezt a típust választod egy generálkivitelezés során. A legnépszerűbb élő növények közé tartoznak a borókafélék, a tiszafa, hamisciprus, fagyal és a puszpáng, amelyet egy fából készült kapuval igazán hangulatos kerítéssé alakíthatunk. A generálkivitelezés során gyakran ajánljuk ennél a típusnál, hogy több féle növényt használjunk a kerítés kivitelezéséhez, ezzel megelőzve azt, hogy egy bizonyos faj kártevője az egész kerítést elpusztítsa.

Milyen kerítés típust válasszak? - sövénykerítés

Kőkerítés a kovácsoltvas kerítéshez hasonlóan egy igen költséges megoldás, viszont ez az anyag is mondhatni egy életre szól. A mesterséges és természetes kő pedig ugyancsak jó választás lehet más anyaggal vegyítve.

Milyen kerítés típust válasszak? - kőkerítés

Gabion ismételten egy környezetbarát és kombinálható megoldás, ami ugyan Magyarországon még nem igazán nőtte ki magát, de köszönhetően annak, hogy kevés karbantartást igényel és kiváló hangszigetelő tulajdonsággal bír, ez a közeljövőben véleményem szerint változni fog. Ez a típus fémből, töltőanyagból és az alapozáshoz szükséges betonból áll, ami fával kiegészítve külföldön hatalmas népszerűségnek örvend. Egy házépítés során különösen jó megoldásnak bizonyulhat, ugyanis töltőanyagként a belső (nem látható) részekhez felhasználhatjuk az építkezésből fennmaradt anyagokat, míg a látható részre a dizájnosabb és egyben drágább köveket tehetjük, ezzel rengeteg helyet, anyagot és pénzt is megspórolva. Ennél a típusnál csupán a kreativitás szabhat határt, ugyanis földdel is feltölthetőek a rácsok, ami közé virágokat vagy futónövényeket is lehet ültetni. 

Milyen kerítés típust válasszak? - gabion kerítés

Fakerítés számos formában és színben bővelkedik, és a kellő karbantartás mellett igazán hosszú életű is lehet. A faléces kerítés ugyan töretlen népszerűségnek örvend, mégis egyre gyakrabban keverik más anyagokkal az ingatlan stílusához igazodva. Hátrányainál meg kell említeni, hogy nem időjárásálló, könnyen sérülhet vagy vetemedhet és az alapanyag drágulásával egyre inkább a zsebünkbe kell nyúlni. Viszont még ígyis az egyik legjobb megoldás egy generálkivitelezés során. 

Milyen kerítés típust válasszak? - fakerítés

Amennyiben FSC (Forest Stewardship Council), azaz felelős erdőgazdálkodási jelöléssel ellátott termékeket választunk, úgy nemcsak egy megbízható és könnyen munkálható, de környezettudatos anyagból készült kerítésünk is lesz. Ugyan a legtöbb alvállalkozó erre odafigyel, mégis jó ha leellenőrizzük a kivitelezés előtt.

Mit jelent a felelős erdőgazdálkodás?

A kertépítés mellett a házépítés során is fontos odafigyelni, hogy FSC tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokkal dolgozzunk. A felelős erdőgazdálkodás során a fakitermelést minimálisra csökkentik, így az állatokra és növényekre gyakorolt hatása csökken, ezen kívül gondoskodnak arról, hogy a fa újabb generációi fejlődhessenek az adott területen.

WPC egy olyan fa-műanyag kompozit anyag, ami ápolást ugyan nem igényel, de hatásában fa kiköpött mása. A környezettudatosság előrehaladtával pedig egyre több vállalkozó használ újrahasznosít fát a WPC előállításához.

Milyen kerítés típust válasszak? -kő és WPC

Milyen kaput válasszunk a kerítéshez egy házépítés során? 

A házépítés lépései közül talán az utolsó pont a kapu kivitelezése, legyen szó a jóval költségesebb elektromos vagy manuális megoldásról, mind a kettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Miután a kapu mondhatni az ingatlan kirakata, így a stílusra is hatalmas hangsúlyt kell fektetni, ami nem csak a kerítéshez illik, de a házhoz is.  

Tolókapu vagy lengőkapu?

Elektromos vagy manuális kapu?

A válasz mind a kettő esetben preferenciától és anyagi forrástól függően változhat, az viszont nem, hogy a kapu oszlopokat – legyen szó bejárati vagy kocsi-behajtó kapuról – egy stabil falazott támpilléreken keresztül biztonságosan a talajhoz kell rögzíteni, hogy a kapu által kifejtett húzóhatást elbírják. Anyagát illetően a kovácsoltvas vagy acél kapu a mai napig a két legjobb választásnak számít, hiszen az állandó használatot csak strapabíró anyagok bírják ki. A tolókapu mindenféleképpen egy helytakarékosabb megoldás, ugyanis nem zárja el a teret a felhajtón, viszont legalább olyan széles földterület kell biztosítani a telepítéshez, mint a kerítés belsejében elhelyezkedő csúszó szárny. 

A legtöbb generálkivitelezés során a megrendelők előtérbe helyezik az elektromosan üzemelhető vagy smart megoldásokat, amitől gyakran megugranak a házépítés költségei. Itt fontos még azt is megemlíteni, hogy a legtöbb generálkivitelezés esetében a házépítési árak nem tartalmazzák a kapu vagy kerítés költségeit.

Azonban a Kecskemét városában népszerű zsaluköves kerítés esetében csapatunk kedvezményes árral vállal kivitelezést, amennyiben pedig más megoldás mellett döntenél, a Legohome segít a legjobb szakemberek és alvállalkozók kiválasztásában.