Egy házépítés során számtalan olyan kérdés merül fel a megrendelőben, amelyre a kivitelezőknek szinte lehetetlen egyöntetű választ adnia. Ilyen a legjobb hőszigetelés kérdése is, amelynél az állásfoglaláshoz rengeteg szempontot kell figyelembe venni. A Legohome mind költségmegtakarítás, mind hatékonyság szempontjából elsőként a hungarocellt ajánlja, ami egy polimerizált sztirolból készült homlokzati hőszigetelésre használható lap. A megrendelő ugyan igény szerint módosíthatja a műszaki tartalomban leirt szigetelés típusát és/vagy vastagságát, ám ezzel a házépítés költségei is változhatnak. Az alábbi leírásban részletezzük, miért van olyan hatalmas szerepe a szigetelésnek az építkezésnél, és miért nem csak egy kipipálásra váró feladat a házépítés munkálatainak listáján.

Miért olyan fontos a legjobb hőszigetelés a házépítés során?   

A fűtési-hűtési rendszerek maximális kihasználhatósága érdekében elengedhetetlen hőszigeteléssel megszakítatlanul körbevezetni otthonunkat, amely a házépítés befejeztével akár több évtizeden keresztül, egy biztos energiamegtakarítást nyújt a családok számára. A teljesség igénye nélkül az alábbi pontokban össszeszedtük legnyomósabb érveket, ezzel alátámasztva a megfelelő hőszigetelés fontosságát: 

  • Csökkenti a belső terek hőingadozását.
  • Megszüntetheti a kialakult hőhidakat, amik a határoló falak vagy födém azon részei, ahol a meleg ki tud szökni otthonunkból.
  • Javítja házunk hőmegtartó képességét, ami egyúttal csökkenti a ház hőveszteségét is. A hőveszteség a szigetelés meglététől, állapotától és típusától függően eltérő lehet. Megközelítőleg 30–40% a falakon keresztül, 20–30% a tetőn keresztül, 15–25% az ablakokon át, 10–15% a padlón, és a födémen keresztül.

hőmegszökési grafika

  • Csökkenti a vízpára kicsapódásának előfordulását, a felületi nedvességet és a penészedést. A hőszigeteléssel egy olyan harmatpont feletti hőmérsékletet érhetünk el, ami a fal belső felületén 17-18°C-os hőmérsékletet jelent. A harmatpont az a hőmérséklet, melyre a szoba levegőjének le kell hűlnie, hogy a benne lévő pára kicsapódjon.
  • Javítja a házon belüli komfort érzet.
  • Alacsonyabb energetikai számlát, akár 40-80%-os csökkenést is eredményezhet.
  • Értékálló és érték-javító szerepe van, több mint 15%-kos értéknövelő hatással rendelkeznek a magasabb energetikai besorolású családi házak az ingatlanpiacon. Végezetül pedig a ház szerkezeti épségének megőrzésében is kulcsfontosságú szerepe van.

Milyen szigetelőanyagokat használnak egy házépítés során?

Magyarországon a két legnépszerűbb szigetelő anyag a hungarocell, és a kőzetgyapot. A hungarocell vagy más néven polisztirol jelenleg a piacon lévő legkedvezőbb árú homlokzati hőszigetelő anyag, amely szinte minden házépítés elengedhetetlen kelléke. Míg a kőzetgyapot alapú, ásványgyapot szigeteléshez ugyan jobban a zsebünkbe kell nyúlni, viszont anyagát tekintve sokkal tartósabb, és élettartama a családi házak nagy részénél megegyezik az épületével. Bármelyik anyag mellett rakjuk le voksunkat, a hőszigetelés általánosságban egy olyan azonnal megtérülő befektetés, amin semmiféleképpen sem szabadna spórolni.

Nincs generálkivitelezés hungarocell nélkül

A hungarocellnél megkülönböztetjük az expandált és extrudált polisztirolt. A két típus különbsége a hungarocell vízálló tulajdonságából fakad, ugyanis csak az extrudált polisztirol vízálló, míg az expandált polisztirolt csak vízmentes helyre lehet beépíteni. Ezzel a tulajdonságával az extrudált polisztirol körülbelül kétszer drágább mint társa, ám még így is jóval kedvezőbb áron lehet hozzájutni, mint a kőzetgyapothoz. Itt fontos kihangsúlyozni azt is, hogy népszerűségét nem csak kedvező árának köszönheti, hanem kiváló hő és páratechnikai tulajdonságának is. Ezen felül a hungarocell nem korhad és nem rothad. Ugyan az ultraibolya sugárzás a napfény hatására a felszínét besárgítja, porózussá teszi, ez a hőtartó képességén mit sem változtat.

legjobb hőszigetelés - hungarocell

Anyaga miatt rengeteg támadás éri, ugyanis a sztirolt (poli-sztirol részét) jelenleg nyersolajból állítják elő. Azonban a kis testsűrűsége miatt a tüzet nem táplálja, ami azt jelenti, hogy önkioltóan működik, amennyiben az égéshő megszűnik, viszont tűzterhelésnek kitéve ég.

Mielőtt azonban rátérnénk a kőzetgyapotra egy fontos kérdésre előtte még muszáj válaszolni:

Valóban káros a környezetünkre és az egészségünkre a hungarocell?

A válasz pedig: NEM, és NEM.

2016 előtt a válasz talán nem lett volna ilyen egyértelmű, ugyanis az exabromocyclododecant, vagyis rövidebb nevén HBCD betiltása előtt, ezt az anyagot égéslassítóként használták a hungarocelleken. A mai HBCD MENTES polisztirol alapú szigetelőlapok már nem tartalmaznak az egészségre káros anyagot, cserébe a tűzvédelmi besorolása  az ”E ” osztályra csökkent (míg a kőzetgyapot „A” tűzvédelmi besorolást kapott).

Környezeti szempontból a grafitadalékos hungarocell a leginkább ökotudatos választás, ami sokak meglepetésére még a közönség kedvenc kendert, parafát és az ásványi szálas hőszigetelést is sikerült letaszítani ”öko-trónjáról”. Hulladékként normál hulladéknak minősül, azonban egyre több olyan kezdeményezést látni, amelynél új termékek előállítására használják fel az építkezésekről megmaradt hulladékot. Ennek a változatnak ezen felül nemcsak környezetkímélő tulajdonsága van, de hőellenállása is körülbelül 20%-al magasabb mint a grafitadalék nélkülinek. 

A legjobb hőszigetelés, avagy tűzbiztos generálkivitelezés a kőzetgyapottal

A kőzetgyapot alapú ásványgyapot alapanyaga a bazaltkő. Anyagából adódóan nem zsugorodnak, igazán tartósak és kiválóan őrzik szilárdságukat akár évtizedeken keresztül is. Laza szálszerkezetének köszönhetően alacsony és magas hőmérsékleti viszonyok között – az ásványi szálak közé bezárt levegő – gondoskodik az optimális hőszigetelésről. Kiválóan használható hangszigetelésre, és tűzvédelmi tulajdonsága is kimagasló „A1”- es tűzvédelmi besorolásával. Mivel olvadáspontja magasabb, mint 1000°C, ezért nem tűzveszélyes vagy éghető. Az ára mellett a felhelyezését is negatívumként kell megemlíteni, mert amellett, hogy tapintásra igen kellemetlen, szúros érzetet is kelt.

legjobb hőszigetelés - kőzetgyapot

Amennyiben védőfelszerelés nélkül végezzük a munkát a belélegzett porszemcsék köhögést, irritációt vagy akár szilikózist is okozhatnak.

A kőzetgyapot mellett gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy sokkal jobban engedi a falat levegőzni, mint a hungarocell. Itt muszáj ismét megválaszolni egy fontos kérdést:

Valójában lélegzik a fal?

A válasz pedig ismét: NEM

A fal légzésnél a légáteresztő tulajdonságról beszélünk, amely segítségével a pára a szobákból diffúziós úton, a külső falon keresztüli távozik. Erre azért van szükség, mert így a pára nem tud a belső helyiségekben feldúsulni, amivel belső kondenzációt, penészedést és gombásodást válthat ki. Sőt egy házépítés során kifejezetten a spontán légmozgás minimalizálásán van a hangsúly olyannyira, hogy a falak, az ablakok és ezek csatlakozásánál levegő szabad áramlásának meggátlására törekszenek a szakemberek. Amennyiben ez nem valósul meg, a hiányos légzárás a hőelvonás mellett páralecsapódást eredményez, amely otthonunk károsodásához vezethet. Itt fontos kihangsúlyozni, hogy az otthonunkban a távozó nedvesség elenyésző része, csupán 1-3%-a hagyja el a belső teret a falon keresztül, a többi nedvességet szellőzés útján tudjuk csak eltávolítani. Ugyan a hőszigetelő anyag fajtájától függően nincs számottevő különbség a fal páraáteresztő, vagy légáteresztő képességének, azt azért hozzá kell tenni, hogy a kőzetgyapotot alacsony páradiffúziós ellenállása szinte a levegőével megegyező. Ennek okán pedig a pára is könnyebben tud távozni a falszerkezeten keresztül. 

Melyik a legjobb hőszigetelés?

A fosszilis energiakészletek kimerülésével és a klímaváltozás következtében a hőszigetelés ajánlott mértéke az elmúlt 20 évben többször megváltozott. Kecskemét városában a Legohome csapata minden megrendelésnél figyelembe veszi az energiahordozók és a hőszigetelés árának állandó változását, a legújabb szabványokat, és aszerint tájékoztatja megrendelőit az optimális hőszigetelésről. Itt meg kell említeni azt is, hogy a házépítés menete szigorú szabványok szerint megy végbe, a hőszigetelésnél például olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a fal típusa, és a szigetelőanyag vastagsága. A 2021-es évtől olyannyira szigorodtak a szabványok, hogy bizonyos falszerkezeteknél, és házrészeknél az ajánlott anyagvastagság akár 5-10 cm-el is megnőhetett. Ezek a hőszigetelés vastagságáról szóló szabványok előreláthatóan a jövőben tovább növekedhetnek, így ajánlott már most a vastagabb szigetelés mellett dönteni. A dupla anyagvastagságú szigetelés áránál fontos megemlíteni, hogy csak az anyagdíj kétszereződik, a fix költségek – ami alatt az álványozást, ragasztó anyagot, dűbelt, vakolatot és munkadíjat értjük – nem. Ugyan ez így is egy 20-, maximum 30%-os áremelkedést jelent,  ám ahogyan azt a fentebbi pontokban részleteztük, ez töbszörösen megtérül a megrendelőnek.   

legjobb hőszigetelés - hungarocell állványozás

A falazat típusa és anyaga pedig ugyancsak kulcsfontosságú, hiszen építészmérnökök, páratechnikai számítással választják ki a falszerkezethez illő anyagot, és vastagságot. Ezzel nem csak a szigetelés átnedvesedését tudják megakadályozni, de a hőhidak előfordulását, és az esetlegesen megjelenő szerkezeti károkat is. Általánosságban elmondható, hogy a falszerkezeten elhelyezett szigetelés körülbelül 8-16 cm, a pincefalon és lábazaton minimum 10 cm, míg a talajon fekvő padlón minimum 8 cm vastagságú. Ami költségvetést illetően a generálkivitelezés teljes árának 3-4%-át fedezi.  

A Legohome szakemberei a legújabb szabványokat figyelembe véve gondoskodnak arról, hogy jövendőbeli otthona a legjobb hőszigetelés kivitelezésében részesüljön. Amennyiben további információra lenne szükséged, keresd a csapatunkat bizalommal.